
Oboseala cronică, tributul plătit în „epoca vitezei”
Dona04/10/2021Graba este cuvântul care definește viața în ziua de azi, iar ritmul trepidant lasă urme adânci asupra organismelor fiecăruia dintre noi. Nu puțini sunt cei care se plâng de faptul că stresul extrem la care sunt supuși zilnic îi fac să resimtă stări inexplicabile de oboseală, chiar şi când dorm suficient. Din păcate, în cele mai multe cazuri este vorba despre sindromul de oboseală cronică, o stare care nu poate fi remediată prin ore de somn, ci prin tratament specializat.
O problemă de sănătate publică
Sindromul de oboseală cronică (SOC) este caracterizat prin oboseală sau extenuare severă, ce împiedică efectuarea activităților zilnice obișnuite.
Diverse studii au raportat faptul că în SUA, de exemplu, cel putin cinci persoane din o mie suferă de oboseală cronică, suficient pentru a fi considerată o problemă majoră de sănătate publică. De altfel, la mijlocul anilor ʼ80, în SUA şi în Marea Britanie au fost înregistrate adevărate epidemii de oboseală. Specialiștii au vorbit atunci despre sindromul YUP (Young Urban Professionals).
În România, conform statisticilor, peste 40.000 de persoane suferă de SOC.
Starea de slăbiciune de peste șase luni, un simptom clar
Oboseala care durează de cel puțin sase luni este principalul simptom al acestei boli, în afară de acesta mai existând şi insomnii sau stări de somnolență în timpul zilei, incapacitate de a depune efort, dificultăți de concentrare, dureri articulare, ganglioni limfatici uşor măriţi la nivelul gâtului sau axilei și chiar febră.
Deocamdată nu există dovezi clare care să arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestei afecţiuni, însă specialiştii susţin că aceştia pot fi chiar şi de natură genetică. În plus, printre cauze se numără stresul, sistemul imunitar slăbit, infecţiile și anemiile cauzate de o deficienţă de nutrienţi din organism.
Oboseala cronică poate apărea la toate categoriile de vârstă: copii, adolescenți, adulți şi bătrâni, dar studiile au demonstrat că, în general, cea mai afectată categorie este cea a femeilor cu vârste între 25 şi 40 de ani, de regulă mame, cu ocupații profesionale stresante.
Diagnosticarea și tratamentul sunt esențiale
În general, cei afectați nu realizează că suferă de o afecțiune gravă. Medicii atenționează că, netratată la timp, această afecțiune poate degenera în depresie majoră sau în alte probleme psihologice. Așadar, indiferent de simptomele pe care le acuzați, prezentarea la medicul de familie este foarte importantă.
Diagnosticarea precisă şi tratamentul convențional s-au dovedit a fi eficace în momentul în care pacientul se prezintă la un medic specialist în timp relativ scurt de la apariția primelor simptome.
Tratamentul vizează îmbunatățirea stării generale astfel încât pacientul să revină la viaţa normală. Acesta include măsuri simple, care pot fi luate la domiciliu (ajustarea programului zilnic, îmbunătățirea ritmului de somn, exercițiu fizic moderat, evitarea alcoolului, a tutunului, a cofeinei și a alimentelor foarte procesate), dar și medicamente precum cele antialgice antidepresive și diete speciale sau suplimente minerale.
De asemenea, s-a observat că terapia comportamentală cognitivă ajută pacienții cu sindrom de oboseală cronică pentru că le schimbă modul de gândire și comportamentul, dar le și arată cum pot să facă față cu succes simptomelor.
Foarte utile sunt și remediile alternative cum sunt acupunctura, yoga și masajul, care îmbunătățesc calitatea vieții.
Atenție! Persoana care a suferit de sindrom de oboseală cronică trebuie să efectueze controale periodice pentru monitorizarea schimbărilor în evoluția bolii deoarece sunt frecvente recăderile (după o perioadă în care se simte bine, pacientul poate claca).