Obezitatea, un fenomen în expansiune îngrijorătoare în România

Dona22/11/2021

Studiului epidemiologic ORO de prevalența a obezității și a factorilor de risc ai obezității în populația adultă din România a scos la iveală recent o concluzie îngrijorătoare: 21,3% dintre românii cu vârstă peste 18 ani suferă de obezitate. Conform analizei care reprezintă o premieră în țară noastră, rată obezității crește odată cu vârstă, astfel că în timp ce la adulții de până în 39 de ani obezitatea este prezența la 9,9% dintre aceștia, procentul crește la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani și ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

„Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenței obezității, studiul a analizat și factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viață care duc la obezitate”, a explicat conferențiar universitare doctor Gabriela Român, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității.

După cum este prezentat în acest studiu publicat pentru prima oară cu privire la nivelul obezității în România, există șapte factori care determina această problema de sănătate îngrijorătoare, la români: consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00, consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o ora față de masă precedentă, mesele luate noaptea, consumul de untură și de alimente prăjite, sedentarismul și numărul scăzut de ore de somn.

„Acestea reprezintă componente ale stilului de viață nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate și suprapondere. Educația în domeniul nutriției, la nivel populațional poate influență trecerea spre stilul de viață sănătos, în care moderația, echilibrul, împreuna cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, a mai spus Gabriela Român.

Moldovenii, pe primul loc

Studiul ORO a relevat totodată o prevalența mai ridicată  a obezității  în rândul persoanelor de sex masculin, în comparație cu cele de sex feminin. Potrivit cercetării, obezitatea afectează 23% dintre bărbați, fată de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbați comparativ cu 24,7% dintre femei.

În ceea ce privește vârstă, cei mai “grei” sunt pensionarii. Cercetarea a relevat faptul că rată obezității crește odată vârstă, astfel că, în timp ce la adulții de până în 39 de ani obezitatea are o prevalența de 9,9%, procentul crește la 30,1 la grupa de vârstă 40 – 59 de ani și ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

De asemenea, au fost cercetate și diferențele regionale în ceea ce privește această problema. Astfel, în Banat, Crișana și Transilvania procentul obezității este de 18,8%, iar în Moldova procentul este de 23,8%. În Oltenia și Muntenia, prevalența obezității este aceeași cu cea înregistrata la nivel național, 21.3%. În ceea ce privește rată supraponderii, tot în Moldova este și procentul cel mai mare de persoane supraponderale, 33,4%, media pe țară fiind de 31,1%. În Banat, Crișana și Transilvania, prevalența supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia și Muntenia, de 32.2%.

Hrană nesănătoasă, principala cauza de mortalitate

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori români, medici cu specializare în diabetologie, nutriție și boli metabolice, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Român. Cercetarea a inclus un eșantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, București, Cluj, Galați, Gorj, Iași, Suceava, Timiș. Eșantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populația adultă din România.

La nivel mondial, obezitatea și supraponderea reprezintă probleme de sănătate publică, iar prima dintre cele două este considearată “epidemie”, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie și control al acestora. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS), supraponderea și obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boală coronariană și unele forme de cancer, precum și cu scăderea speranței de viață și a calității vieţii.

Conform datelor publicate de OMS, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de hrană nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt determinate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. Foarte îngrijorător este faptul că obezitatea infantilă a crescut în ultima vreme, la nivel mondial, iar astăzi cam 40% dintre copii suferă de obezitate. În Europa, sunt 14 milioane de copii obezi, iar România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, conform OMS.


Aboneaza-te la Newsletter