
Obezitatea crește riscul de cancer de prostată
Dona31/07/2019Cancerul de prostată este unul dintre cele 200 de tipuri de cancere existente și în topul principalelor cinci tipuri de cancer cu prevalență ridicată din lume. În plus, este unul dintre tipurile de cancer pentru care stilul de viață contează. Evoluează încet, de cele mai multe ori fără simptome evidente, de aceea, fără o monitorizare periodică, este o afecțiune descoperită în stadiu avansat, media de vârstă la diagnosticare fiind de 69 de ani. Rata de supraviețuire este destul de ridicată și în continuă creștere în Europa, existând mai multe opțiuni de intervenție și tratament.
Ce este cancerul de prostată
Este o afecțiune ale cărei cauze nu sunt astăzi cunoscute, existând un risc puțin mai ridicat, la bărbații care au această afecțiune în istoricul familial, la rudele de gradul 1 (tată, frate). Poate afecta doar prostată, dar se poate extinde.
Iată trei dintre simptomele comune la pacienții cu cancer de prostată, dar care, de multe ori trec neobservate căci sunt comune în cazul adenomului de prostată:
- Urinarea cu dificultate
- Creșterea nevoii de a urina
- Senzația că vezica urinară nu este golită complet.
Diagnosticul se pune destul de ușor, prin teste de laborator (sânge), examinare medicală (tușeu), imagistică (RMN) și biopsie. Tratamentul constă atât în medicamente, cât și în intervenție chirurgicală (care poate fi minim invazivă – laparoscopic sau chirurgie robotică, sau clasică).
Obezitatea și cancerul de prostată
Studiile au arătat că există o corelație între obezitate, un risc de cancer avansat de prostată și un prognostic mai puțin bun după diagnostic. Ultimul studiu însă, publicat în CANCER și menționat de Wiley, evidențiază creșterea riscului de a dezvolta o formă agresivă a acestui tip de cancer la bărbații cu un nivel ridicat de grăsime măsurat în zona abdominală și pe coapse. Studiul a inclus 1832 de bărbați din Islanda care au fost monitorizați pe o perioadă de până la 13 ani. În această perioadă 172 bărbați au dezvoltat cancer de prostată, 31 au decedat din cauza afecțiunii.
Un risc de cancer de prostată avansat și fatal a fost evidențiat în cazul pacienților la care grăsimea era acumulată în zone specifice – în jurul organelor interne (țesut visceral) și subcutanat pe coapse au evidențiat și în cazul celor cu un IMC (indice de masă corporală) ridicat și cu o circumferință abdominală mare. Specialiștii au atras atenția asupra faptului că există un risc crescut de cancer de prostată agresiv și fatal chiar în cazul bărbaților cu IMC mai mic, dar cu un nivel ridicat de țesut visceral.
De ce sunt importante rezultatele ultimului studiu?
Trebuie să înțelegem că obezitatea și țesutul visceral ne afectează starea de sănătate, inclusiv crește riscul pentru acest tip de cancer. Obezitatea este cauza sau unul dintre factorii principali de risc pentru multe afecțiuni importante (cardio-vasculare, mai multe tipuri de cancer, diabet, boli psihice). Rezultatele acestui studiu sunt importante deoarece de acum încolo, medicii au un argument în plus să recomande anumite analize pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată la pacienții cu acest profil (IMC ridicat sau obezitate abdominală).
În cazul obezității se poate interveni. Cu voință, sprijin și monitorizare, orice persoană poate să piardă în greutate, reducând astfel factorii de risc. Printr-un mix între dietă și activitate fizică, oricine poate să scape de kilogramele în plus, să reducă grăsimea din jurul organelor interne și să devină, astfel, mai sănătos.