
Nu ignora simptomele hepatitei
Dona27/04/2021Există mai multe tipuri de hepatită și fără analize și investigații este complicat să știi ce tip de infecție virală a cauzat-o sau dacă este o hepatită autoimună. Ea poate fi cauzată și de obiceiuri nesănătoase de viață, precum consumul ridicat de alcool.
Pe scurt, hepatita este o inflamație a ficatului care se poate vindeca mai ușor (de exemplu, în cazul hepatitei A care se transmite cel mai ușor). Sau care poate fi o afecțiune cronică progresivă care are nevoie de tratament și monitorizare pe termen lung deoarece boala va cauza modificări structurale și funcționale ale ficatului (ciroză, insuficiență hepatică și, uneori, chiar cancer hepatic).
De aceea este foarte important să nu ignori semnalele pe care ți le dă organismul că ceva ar putea fi în neregulă cu ficatul tău, deoarece cu cât intervii mai repede, cu atât eficacitatea tratamentului crește.
Ce te poate anunța că ai hepatită
La mulți pacienți, aceste semnale nu apar decât când afecțiunea este în stadiu avansat și hepatita este deja cronicizată sau ficatul nu mai funcționează (insuficiență hepatită).
Așadar, nu uita de screeningul anual periodic care ar trebui să includă investigații (ecografie) și analize de sânge care indică starea funcției hepatice (transaminaze).
Iată ce trebuie să te trimită la medic pentru analize:
- Stare de disconfort, de rău fără o cauză cunoscută
- Disconfort abdominal și sau dureri abdominale
- Pierderea poftei de mâncare
- Stare de oboseală
- Apariția febrei fără o cauză cunoscută (viroză, infecție, de exemplu)
- Dureri articulare și musculare
- Stare generală de rău
- Urină închisă la culoare și/ sau scaun cu aspect/ culoare schimbată (foarte deschisă sau verzuie)
- Îngălbenirea tegumentelor și ochilor (icter)
- Senzație de mâncărime a pielii
Cu excepția icterului care indică în mod evident o problemă hepatică sau pancreatică sau a modificării aspectului urinei și scaunului, celelalte simptome nu sunt specifice și nici nu par foarte grave, de aceea pacienții au tendința să le ignore.
În cazuri avansate, picioarele și gleznele se inflamează, pacientul are o stare de confuzie, se acumulează lichid în abdomen, poate elimina sânge prin scaun sau vomă din cauza hemoragiei la nivelul varicelor esofagiene.
Alege un stil de viață cât mai echilibrat!
Ficatul are o funcție deosebit de importantă în organism și este direct afectat de stilul de viață. Așadar trebuie să alegi o alimentație echilibrată, să faci mișcare și să îți păstrezi greutatea corporală în limitele normale pentru a evita depunerea grăsimii viscerale și apariție steatozei hepatice.
Consumul ridicat de alcoolul și consumul de medicamente sunt unele dintre principalele cauze ale afectării hepatice, iar dacă se combină, acești factori de risc au consecințe grave. De aceea alcoolul trebuie consumat cu moderație și niciodată dacă iei, ai luat sau urmează să iei vreun tratament, nici măcar medicamente eliberate fără prescripție medicală.