TSH hipertiroidism depresie

Nivelul scăzut al TSHului sau hipertiroidismul este asociat cu depresia la femei

Dona21/03/2021

Rezultatele unuia dintre cele mai recent publicate studii arată o asociere semnificativă între nivelul scăzut al TSHului (hormonul de stimulare tiroidiană) și incidența depresiei, în special în cazul femeilor. Studiul a fost implementat în Brazilia, pe parcursul a 4 ani în care cercetătorii au monitorizat nivelul TSHului și free T4 (tiroxina) la femei și bărbați participanți, de vârstă medie.

Rezultatele acestui studiu vin să confirme recomandările anterioare ale specialiștilor care pledează pentru evaluarea periodică endocrinologică pentru identificarea timpurie a pacienților cu afecțiuni tiroidiene. De asemenea, este necesară o monitorizare susținută a acestor pacienți, în special a femeilor trecute de pragul de 50 de ani din cauza schimbărilor complexe hormonale specifice perioadei de menopauză.

Când tiroida este hiperactivă, nivelul TSHului scade

În general, în hipertiroidism, tiroida secretă un nivel ridicat de hormoni tiroidieni, așadar glanda pituitară secretă un nivel scăzut de TSH.

Pacientul cu hipertiroidism se luptă cu o serie de simptome neplăcute care îi afectează calitatea vieții și indică un dezechilibru al întregului organism: nervozitate, anxietate și iritabilitate; schimbări de stare; tulburări de somn; oboseală persistentă și slăbiciune generală; sensibilitate la căldură; gușă, palpitații, tremur, scăderea în greutate.

Hiperactivitatea tiroidei poate avea mai multe cauze care trebuie corect identificate pentru un tratament eficient și monitorizare corectă: Boala Graves (provocată de o combinație de factori genetici, afectarea sistemului imun, vârstă, hormoni sexuali și stres); gușa nodulară toxică (frecventă la persoanele peste 60 de ani cu deficit de iod), nodul tiroidian cald, tiroidite, supradozaj de medicamente pentru hipotiroidism și exces de iod din alimentație sau suplimente alimentare.

Tratamentul este eficient și necesar deoarece dezechilibrul hormonal nu cauzează doar depresia la care face referire studiul citat, ci și alte afecțiuni și complicații precum:

  • o serie de probleme oftalmologice (iritații, vedere dublată, modificarea aspectului ochilor),
  • probleme de sănătate ale femeii gravide și chiar afectarea dezvoltării, sănătății intrauterine și nașterii bebelușului (preeclampsie, naștere prematură sau pierderea sarcinii),
  • probleme cardiovasculare, mai precis tulburări de ritm cardiac care suprasolicită inima și pot pune viața pacientului în pericol și, nu în ultimul rând,
  • crește riscul de osteopenie și osteoporoză, afecțiuni cu incidență ridicată la femeile intrate la menopauză.

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter