Nevralgia nu apare nu apare numai când ne ‘trage curentul’

Dona13/01/2022

Nevralgiile sunt deseori puse pe seama curenților de aer. Realitatea este, însă, altă deoarece aceste dureri acute, locale, pot avea mai multe cauze.Durerea acută poate fi localizată pe traiectul unuia sau al mai multor nervi și, în funcție de ramificația nervoasă afectată, a zonei afectate, și de cauza, ea poartă diverse denumiri. Nevralgia de trigemen este cea mai frecventă formă. Simptomele neplăcute sunt localizate pe o singură parte a feței la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor, pleoapelor superioare și a maxilarului superior. Acestea apar de obicei din cauza deteriorării integrității nervului trigemen.

Nevralgia occipitală, se manifestă prin dureri permanente și pusee dureroase în zona occipitală, cu iradiere înspre scalp și punct de origine în spatele urechii este produsă de un proces inflamator local.

Nevralgia intercostală se manifestă prin durere localizată în spațiul dintre două coaste și deseori împiedică mișcările.

Nevralgia glosofaringiană, în cazul căreia durerea iradiază din gât sau din ureche către peretele posterior faringian și amigdalian, poate avea uneori și simptome conexe, de genul bradicardiei, hipotensiunii și a sincopelor.

Nevralgia postherpetică este un alt tip de nevralgie. Ea apare după infecția organismului cu virusul herpetic zoster, fiind cauzată de o vindecare defectoasă a ramurii nervoase afectate.

Nevralgia sciatică este și ea des întâlnită. Această afectează nervul sciatic și da dureri ce pornesc din regiunea lombară și iradiază pe unul sau ambele picioare, accentuându-se la aplecări, la mișcări bruște, la ridicări sau la tuse.

Simtomele nu trebuie banalizate

Primul lucru care trebuie întreprins în cazul în care își face simțită prezența o nevralgie este să se facă o pauză din activitățile zilnice deoarece mișcările pot agrava starea de rău. Este indicat să se stea în pat, într-un loc călduros și confortabil și să se administreze un analgezic și ceaiuri calde.

Printre tratamentele naturiste recomandate se numără compresele cu bitter suedez și cu ceai cald de coada-calului, dar și banalele sticle cu apă caldă puse pe locul dureros pot ameliora simptomele.

De folos sunt și băile calde cu infuzii de coajă de salcie, de coada-calului sau cu flori de fân. Și compresele cu hrean, ținute maximum 30 de minute sau cu argilă, de două ori pe zi, pot fi de folos.

Și regimul alimentar este important în perioada crizelor. Acesta trebuie să fie unul ușor, se iau mese frugale, preferabil în care să abunde legumele și fructele proaspete, mierea, drojdia de bere și suplimentele cu vitamine din grupa B.

Pentru tratament se recomandă și ședințe de fizioterapie efectuate periodic, dar și ședințe de acupunctură. În cazul nevralgiilor recurente se poate recurge la tratament cu stimulare electrică a zonei nervoase sau la operație pentru intervenția asupra zonei în care nervii periferici afectați intră în sistemul nervos central.

Că regulă, pentru prevenirea apariției acestor dureri supărătoare, nu trebuie să se iasă brusc în frig de la căldură, mai ales în cazul în care corpul este transpirat și nu este suficient de bine îmbrăcat.

Este bine de știut că nevralgiile se manifestă, de obicei, cel mai frecvent după vârstă de 40 de ani și că acestea necesită investigații de specialitate deoarece pot ascunde diverse afecțiuni ce trebuie depistate de timpuriu pentru a grăbi șansele de vindecare. Așadar, nevralgiile nu trebuie minimalizate și puse pe seama curentului de aer.


Aboneaza-te la Newsletter