
Neurodermatita este cauzată de stres
Dona10/07/2020Cunoscută și sub numele de lichen simplex cronic, neurodermatita este o afecțiune care apare frecvent la persoanele expuse unui stres emoțional nespecific sau care au tulburări anxioase. Este o eczemă care apare în urma scărpinării repetitive, care întreține cercul vicios deoarece creează senzația de mâncărime și deci nevoia cronică a persoanei respective de a se scărpina.
Cum se manifestă neurodermatita
Pe piele, în special în anumite zone, apar zone/ plăci unde pielea se îngroașă, devine mai uscată și se descuamează (lichenificată de unde și denumirea afecțiunii), mai închisă la culoare (hiperpigmentată), cu formă neregulată. Principalele zone afectate sunt cele unde ajungem mai ușor să ne scărpinăm; picioarele, brațele, gâtul și partea superioară a trunchiului.
Diagnosticul este pus de medicul dermatolog în urma examinării plăcilor respective și a examinării pe frotiu umed pentru a distinge această afecțiune de unele cu simptome similare. Mai întâi sunt eliminate posibile cauze alergice.
Pe lângă stres și anxietate, pot exista și anumiți factori declanșatori, precum mușcăturile de insectă. Câteodată, neurodermatita se declanșează în același timp cu o reacție alergică pe piele la un factor de mediu.
Cum se tratează neurodermatita
În primul rând pacientul trebuie să înțeleagă boala, manifestările și felul în care poate să reducă simptomele prin modificarea anumitor comportamente și reducerea nivelului de stres sau anxietate. Scărpinatul susținut (sau gratajul cronic) contribuie la creșterea pruritului și apariția leziunilor, deci întreține cercul vicios. Ceea ce înseamnă că pacientul poate să învețe să își controleze pornirile de a se scărpina. Mai mult, fiind cauzat și de stresul zilnic și de anxietate, reducerea nivelului acestora va ajuta mult la controlul simptomelor. Dar acest lucru nu este posibil decât cu aderența pacientului la tratament sau la sfaturile psihologului.
Din punct de vedere dermatologic (componenta secundară a afecțiunii), medicul de specialitate vine să recomande produsele mai potrivite pentru îngrijirea pielii afectate de neurodermatită, eliminarea unor alergeni și tratamentul specific acestei afecțiuni. El poate prescrie unguente cu corticosteroizi (în anumite cazuri unguente topice non-steroidiene) sau benzi chirurgicale impregnate cu anumite substanțe (care previn și gratajul în zonele afectate și contribuie la vindecarea mai rapidă a acestora). În cazuri cu manifestări severe, medicul poate decide injectarea leziunilor cu steroizi pentru a permite penetrarea substanțelor prin pielea foarte îngroșată.
Secretul principal este ca zonele afectate să nu mai fie scărpinate sau atinse, pentru a se vindeca. Tăierea unghiilor foarte scurte, purtarea unor materiale obligatoriu din fibre naturale care să acopere zonele cu plăci, folosirea de produse de îngrijire dermato-cosmetice speciale (de exemplu, cele recomandate în dermatita atopică), evitarea unor alergeni vor avea rezultate pozitive. Pe zonele afectate poate fi aplicată gheață sau unguente special indicate de dermatolog pentru a reduce senzația de prurit, inclusiv unguente de refacere a protecției lipidice a pielii.