Ne putem proteja ficatul zi de zi?

Dona30/12/2019

Da, cu siguranță ne putem proteja ficatul zi de zi dacă dorim acest lucru.

Despre funcțiile ficatului am scris un articol mai amplu aici în care am menționat care sunt cauzele afecțiunilor hepatice pe care le putem control și ce putem face. Pe scurt, pe înțelesul tuturor, ficatul ne ajută în lupta cu diferite boli și infecții, în distrugerea unor substanțe toxice, inclusiv a alcoolului, curățarea sângelui, controlul colesterolului și digestie (metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor).

Am povestit că medicamentele pe care le luăm ne afectează ficatul (unele într-o proporție foarte mare). Consumul de alcool și fumatul, inclusiv combinațiile fatale precum medicamente – alcool sau medicamente – alcool și fumat lasă urme în timp și ne afectează sănătatea ficatului.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute
Cafeaua protejează ficatul.

Într-un articol publicat în 2017, în publicația World Journal of Hepathology, specialiștii discută despre beneficiile consumului de cafea și protecția ficatului. Este vorba de reducerea riscului de carcinom hepatic, de încetinirea evoluției fibrozei în anumite afecțiuni hepatice cronice, reducerea evoluției cirozei și de posibilitatea de a reduce replicarea virusului hepatitic C. Așadar putem să consumăm în fiecare zi până la 450 de mg de cafea nedecofeinizată (standardul maxim considerat sigur de către autoritatea națională medicală canadiană Health Canada). Nu contează forma/ metoda de preparare (filtru, instant sau espresso!

Curcuminul

are și rolul de a proteja ficatul și a acționa complementar cu tratamentul medicamentos în anumite afecțiuni. Reduce procesul oxidativ cauzat de toxicitatea anumitor medicamente, inclusiv a unor banale, precum paracetamolul. Despre extractul de curcuminului (extractul de turmeric) am scris pe larg aici.

Există un număr maxim de unități de alcool pe care le putem consuma într-o săptămână și zile cu zero alcool.

Este vorba de 14 unități, consumate de-a lungul a 7 zile, din care 2-3 zile fiind zile cu consum zero de alcool, indiferent că vorbim de bărbați sau de femei. Acestea sunt recomandările autorităților medicale din Marea Britanie, preluate de British Liver Foundation. O unitate de alcool este calculată/ echivalentă cu 10ml sau 8g de alcool pur, de exemplu: un pahar de șampanie – 1,5 unități, 330ml bere standard – 1,7 unități, o sticlă de vin – 10,1 unități, 250ml de vin (un pahar mare) – 3 unități.

Ceaiul verde are proprietăți antioxidante și hepatoprotectoare

În plus, ne ajută și să ne menținem în greutate

Vitamina C neutralizează antioxidanții, inclusiv în ficat.
Vitamina E 

este un antioxidant puternic cu beneficii pentru cei cu afecțiuni hepatice, dar și pentru cei care doresc, din când în când, să își protejeze ficatul

Dacă trebuie să luați medicamente sau treceți printr-o perioadă cu excese (oboseală, alcool, fumat), cereți sfatul farmacistului.

Există nenumărate suplimente din extracte din plante și/ sau fosfolipide care ne pot ajuta ficatul să se protejeze sau să se regenereze. Pe acestea le putem lua preventiv sau ca adjuvante (în asociere cu alte medicamente pe durata tratamentului și o perioadă după).


Aboneaza-te la Newsletter