ultraviolete iarna

Trebuie să ne protejăm pielea de ultraviolete și iarna

Dona26/10/2020

Chiar dacă iarna nu avem temperaturile ridicate din timpul verii, nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm pielea de ultraviolete. Trebuie să ne protejăm tot timpul nu doar pentru a preveni cancerul de piele, care are o incidență în creștere, ci și pentru a preveni apariția ridurilor fine, ridurilor mai profunde și altor modificări nedorite.

Ultravioletele sunt prezente și iarna

Ultravioletele UVA sunt constante tot timpul anului și pătrund mai adânc în piele, fiind principalele responsabile de îmbătrânirea acesteia (mai exact de apariția ridurilor și a petelor neplăcute). Celelalte, UVB, sunt mai diminuate în timpul iernii și perioadelor înnorate și nu pătrund la fel de adânc în piele; dar ne cauzează arsurile și înroșirea pielii după expunerea prelungită la soare.

Desigur, nu este nevoie să ne dăm cu creme cu factor foarte ridicat în această perioadă și nu pe tot corpul (asta dacă nu mergem la plajă în vacanță zone însorite!). În România, iarna obișnuim să ne expunem pe intervale mai scurte doar fața, gâtul, urechile, mâinile și eventual brațele. Așadar avem nevoie de produse dermato-cosmetice cu factor de protecție minim 30SPF împotriva UVB și 4 stele împotriva UVA.

Dacă ne expunem periodic și decolteul, trebuie să avem grijă și de acesta deoarece în timp, pielea respectivă va suferi modificări mai accentuate și va îmbătrâni mai repede comparativ cu alte zone ale corpului.

Trebuie să avem grijă că ultravioletele sunt reflectate pe suprafețe de apă, zăpadă, nisip și beton, deci pe lângă cremele cu factor de protecție, trebuie să ne protejăm și vederea cu ochelari de soare care respectă standardele europene. Cremele trebuie aplicate în cantitate suficientă cu minim 30 de minute înainte de a pleca de acasă și apoi reaplicate periodic.

Sezonul rece este perioada cea mai bună să ne adresăm unui dermatolog pentru evaluarea periodică a alunițelor. În cazul în care medicul ne va recomanda excizarea unor alunițe, acum putem să o facem și să ne vindecăm fără stresul că ni se vor observa bandajele sau leziunile sub îmbrăcămintea lejeră specifică verii.

Așadar, să profităm de această perioadă ca să avem mai multă grijă de sănătatea noastră!


Aboneaza-te la Newsletter