Musetelul

Dona13/04/2023

CE ESTE MUȘEȚELUL

Mușețelul este o plantă erbacee, anuală, spontană, atingând o inălțime între 20 și 60 cm. și mult ramificată, cu flori grupate în capitule terminale. Marginea fiecărui capitul este ocupată de flori albe, iar în regiunea lui centrală se găsesc numeroase flori tubuloase, galben-aurii. Receptaculul capitulului, plan la începutul înfloririi devine conic și gol la interior, ceea ce permite deosebirea florilor de mușețel adevărat de florile recoltate de la specii înrudite dar care nu au proprietăți terapeutice. Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În România, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, pâna în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare.Înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie. Momentul cel mai prielnic pentru recoltare este atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele marginale dispuse orizontal (Flores Chamomillae), în această fază de înflorire, florile au cel mai mare conținut în ulei esențial. Recoltarea se face numai după ce s-a ridicat roua și numai pe timp însorit, de obicei o singură dată pe an, în lunile mai-iulie.

 

 

CE PROPRIETĂȚI ARE MUȘEȚELUL

Florile de mușețel se folosesc din cele mai vechi timpuri, dar explicațiile științifice legate de aceste plante au apărut târziu spre final de secol XIX.

Florile de mușețel conțin un ulei volatil care datorită unui ingredient numit azulen și a unui glicozid de natură flavonică (apigenina) au proprietăți antispasmodice, anestezice, dezinfectante și antiinflamatorii. Florile pot fi folosite în stare proaspătă, însă compușii activi își păstrează calitățile timp de un an, dacă sunt uscate într-un loc întunecos și uscat.

Datorită acestor însușiri, infuzia de mușețel calmează spasmele mușchilor stomacului provocate de gastrite și colitele însoțite de colici. Azulenul din uleiul de mușețel prezintă un efect favorabil în unele stări alergice. În plus, se pare că proprietățile antiseptice și bactericide ale mușețelului sunt mult apreciate în medicina științifică.

Cercetările mai noi au dovedit faptul că florile de mușețel sitate, din care s-au eliminat codițele și receptaculul prin sitare, sunt mai active decât florile întregi, iar acest fapt se datorează celulelor cu ulei volatil care conțin azulen și care sunt fixate numai pe aceste mici floricele. De asemenea, conținutul în flavone este mai ridicat în florile tubuloase decât în cele întregi. Florile de mușețel intră în compoziția ceaiurilor contra colicilor pentru adulți și copii, anticolitic, gastric, sudorific gargară și a produselor cosmetice.

Preparatele cu mușețel ajută la relaxare nervoasă și împiedică dezvoltarea formațiunilor ulceroase.

 

Mușețelul este un bun imunostimulator – florile mărunte, sunt un dar al naturii, sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru întărirea organismului împotriva bolilor sezoniere. De asemena sunt utilizate pentru revigorarea organismului în perioadele de convalescență. Conținutul ridicat de fosfor din mușețel ajută la buna funcționare a tuturor organelor.

 

Preparatele din mușețel asigură somn odihnitor, îndepărtează anxietatea și ajută la relaxarea nervoasă – mușețelul este utilizat pentru obținerea somnului odihnitor. Numeroase studii au demonstrat că persoanele care consumă constant ceai de mușețel sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea de ulcer din pricina stresului. Glicina, acid gras ce se gasește din plin în mușețel ajută la menținerea în stare excelentă a sistemului nervos.

 

Antiinflamator puternic – mușețelul are acțiune eficentă în tulburările gastrice, hepatice și stomacale. Ajută la reducerea inflamației din organism indiferent de cauza acestora. Preparatele din mușețel au acțiune miraculoasă pentru stomac, intestine și ficat. Favorizează reducerea inflamațiilor la nivelul acestor organe.

 

Cicatrizant natural – gargara cu mușețel are efecte minunate asupra cavității bucale. Tratează afecțiunile gingivale, aftele și ajută la reducerea inflamațiilor bucale. Infuzia concentrată are și efecte antiseptice și bacteriostatice, împiedicând dezvoltarea microorganismelor la nivelul cavității bucale.

 

Este decongestionant al căilor respiratorii superioare – preparatele cu mușețel sunt indicate în virozele respiratorii, răceli și guturai. Îmbunătățesc funcționarea căilor respiratorii superioara, împiedică dezvoltarea germenilor la nivelul acestora, și ajută la cicatrizarea zonelor lezate. În plus mușețelul stimulează sistemul imunitar.

 

 

MODUL DE UTILIZARE PENTRU MUȘEȚEL

Mușețelul este utilizat în preparatele naturiste sub formă de ceai, cataplasmă, tinctură de mușețel. De asemenea are efecte minunate dacă este combinat cu alte plante medicinale, care accentuează potențialul curativ. Oferă efecte minunate dacă este combinat cu coada șoricelului,  lemn dulce, mentă, salvie, pelin sau gălbenele.

  1. Ceaiul de mușețel este cel mai utilizat preparat pentru afecțiunile stomacului și bolile intestinale. Se prepară amestecând 1 lingură flori uscate/proaspete cu 250 ml de apă clocotită. După ce florile își lasă toți compușii chimici în apă poate fi strecurat. Se bea când atinge temperatura agreată.

Ceaiul concentrat, obținut prin amestecarea a două linguri de pulbere cu aceiași cantitate de apă clocotită menționată mai sus poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor bucale. Se face gargară, după care se elimină.

2. Cataplasma obținută din flori de mușețel proaspete este un bun cicatrizant, se obține prin zdrobirea florilor și aplicarea acestora direct pe zona afectată.

3. Tinctura, păstrază în ea toate elementele benefice ale mușețelului. În 100 ml alcool de fructe se adaugă 20 g de flori uscate de mușețel. Preparatul se agită temeinic și se pune la odihnit pentru două săptămâni, timp în care se verifică și se agită zilnic. La final se strecoară și se depozitează în recipiente speciale. Se consumă conform indicațiilor medicului.

 

 

CONTRAINDICAȚII ȘI REACȚII ADVERSE PENTRU MUȘEȚEL

Florile de mușețel nu trebuie consumate de femeile însărcinate. Studile au arătat că mușețelul trece în laptele matern și poate afecta sistemul digestiv al bebelușului, deci trebuie consumat cu precauție de mămicile care alăptează.

Mușețelul nu trebuie utilizat de persoanele asmatice și cele care suferă de alergii la polenul acestei plante sau a altor plante similare (gălbenele, arnică). Persoanele care sunt sensibile la aceste plante pot suferi alergii respiratorii și cutanate severe.

 

 

CEAIUL DE MUȘEȚEL

Mușețelul, cunoscut și sub denumirea de romaniță, este înrudit cu floarea soarelui și păpădia. Florile uscate ale acestei plante conțin peste 120 de compuși cu efecte benefice asupra organismului, printre care:

– alfa-bisabobol, este prezent în cantități mari în florile de mușețel, fiind un compus chimic cu rol antiinflamator. Studiile arată că acesta are, de asemenea,  proprietăți antibacteriene, antiiritante și hipoalergenice;

– camazulena, reprezintă un compus prezent doar în mușețel, acesta fiind obținut prin distilarea matricinei, un element cu proprietăți antiinflamatoare;

– apigenina, este considerată ca fiind una dintre cele mai importante substanțe care se regăsesc în ceaiul de mușețel. Conform informațiilor oferite de studiile efectuate în domeniu, apigenina are o acțiune de suport în inhibarea reproducerii divizate și anormale a celulelor – astfel, efectele acesteia sunt antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.

În plus, ceaiul de mușețel oferă și o varietate largă de uleiuri esențiale, dar și substanțe active din categoria flavonoizilor, cumarinelor, spinoeterilor și terpenoizilor. Această băutură este bogată și în minerale precum calciu, fier, potasiu, zinc, mangan sau sodiu, conținând deopotrivă și vitamina A, acid salicilic și riboflavină.

Ca substanțe adiacente, prezente în cantități mai reduse, ceaiul de mușețel se mândrește și cu prezența luteolinei, quercitinei, azulenei, herniarinei și a acidului antemic.

 

 

BENEFICIILE CEAIULUI DE MUȘEȚEL

Ceaiul de mușețel a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru calmarea problemelor digestive, având efecte antiinflamatoare și de relaxare. În ceea ce privește utilizarea externă, acesta era folosit în scop tradițional pentru ameliorarea ulcerațiilor pielii, iritațiilor sau eczemelor.

Din perspectiva științifică, infuzia de mușețel are mai multe beneficii dovedite pentru organism:

– susține sănătatea și buna funcționare a sistemului digestiv, ceaiul de mușețel este una dintre metodele   rapide de ameliorare a simptomelor diareei sau a crampelor abdominale, potrivit unui studiu realizat de Journal of Etnopharmacology, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Astfel, consumul regulat al acestui extract poate diminua riscul confruntării cu probleme gastrointestinale, în special în cazul persoanelor care au această predispoziție. De asemenea, ceaiului de mușețel este benefic în prevenirea ulcerului de stomac, prin diminuarea acidității gastrice și a coloniilor de bacterii intestinale.

– contribuie la reglarea ritmului circadian, ceaiul de mușețel este un remediu excelent pentru insomnie și tulburări de somn. Proprietățile ușor sedative ale plantei te vor ajuta să adormi mai repede și să dormi mai bine. Consumul regulat de ceai de mușețel, sub îndrumarea medicului fitoterapeut, te poate ajuta să te bucuri de un somn mai bun. Un somn odihnitor este esențial pentru buna funcționare a organismului, dar și a activității cerebrale pe parcursul zilei. Ceaiul de mușețel are un efect calmant și relaxant, acestă bautură fiind indicată pentru persoanele care suferă de insomnii și au dificultăți de odihnă. Conform cercetărilor realizate de Molecular Medicine Report, apigenina prezentă din abundență în această băutură influențează activitatea anumitor receptori din creier, reducând stările de anxietate asociate cu problemele de somn.

– poate susține sănătatea și funcționarea optimă a inimii, bogat în flavonoizi, substanțe cu un puternic efect antioxidant, ceaiul de mușețel este recomandat de specialiști în cazul persoanelor care suferă din cauza afecțiunilor cardiologice. Studiile atestă că flavonoizii au capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a menține valorile colesterolului în parametri optimi. Acestea sunt printre cele mai frecvente două cauze care determină probleme cardiovasculare. De asemenea, cercetările efectuate pe mai mulți pacienți care suferă de diabet au stabilit că persoanele care au consumat ceai de mușețel la fiecare masă au prezentat valori mai scăzute ale colesterolului LDL și trigliceridelor, în comparație cu cele care au băut   doar apă.

– contribuie la ameliorarea afecțiunilor pielii, ceaiul de mușețel a fost folosit încă din urmă cu sute de ani pentru tratarea problemelor pielii precum eczeme, iritații sau ulcerații, dar și pentru afecțiuni la nivelul zonelor genitale sau hemoroizi. Eficiența acestuia a fost demonstrată și ca remediu util pentru bebelușii care au pielea iritată din cauza scutecelor.

 

 

CEAIUL DE MUȘEȚEL ÎN DERMATOCOSMETICĂ

Mulți vor să știe cum se folosește ceaiul de mușețel în dermatocosmetică și în probleme legate de piele și ten. Extractul de mușețel acționează asupra tuturor țesuturilor din organism, în principal asupra pielii și a membranelor mucoase. Extractul de mușețel este foarte util în tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate.

 

Pentru păr

Datorită substanțelor antibacteriene, ceaiul de mușețel face minuni la nivelul scalpului, mai ales dacă ai un scalp încărcat, faci des coji și mătreață. Părul se poate menține frumos și sănătos, cu ajutorul ceaiului de mușețel. După spalarea cu șampon potrivit părului tău, se recomandă clătirea cu ceai de mușețel.

Acesta ajută la curățarea scalpului gras, la eliminarea mătreței, la sănătatea părului prin stimularea creșterii acestuia. De asemenea, pentru femeile blonde, care vor să obțină o culoare mai deschisă, mai caldă pentru păr, dar nu vor să se vopsească, se recomandă spălările dese cu ceai de mușețel, astfel părul se deschide în nuanțe foarte plăcute.

Pentru ten iritat și acnee

Ceaiul de mușețel ajută pe plan extern la calmarea tenului iritat sau înroșit, dar de asemenea luptă împotriva acneei. Ceaiul de mușețel este metoda naturală de a scapa de acnee. Tamponează-ți fața și gâtul cu o dischetă îmbibată în ceai de mușețel, iar acesta va înlătura grăsimile și împuritățile de pe fată și va avea rol cicatrizant.

 

Pentru ochii roșii

Ceaiul de mușețel este un remediu natural și pentru ochii roșii și sensibili la lumină. Lasă să dea apa in clocot și adaugă florile de mușețel. Când apa s-a răcit la temperatura camerei, îmbibă câteva tampoane de bumbac în ceai, așează-le pe ochi și lasă-le să acționeze 10 minute pentru ca mușețelul să calmeze și să vindece ochii tăi iritați.

 

 

CEAI DE MUȘEȚEL: MOD DE PREPARARE

Ceaiul de mușețel se prepară ușor și rapid, fie folosind florile proaspat culese ori uscate și mărunțite, fie cu ajutorul pliculețelor găsite în farmacii sau magazine naturiste. Dacă gustul acestuia nu este pe placul tău, trebuie să știi că mușețel își păstrează proprietățile binefăcătoare și în combinație cu alte plante. Așadar, îl poți prepară alături de tei, măr verde, mentă sau fructe de pădure.

Indiferent de starea mușețelului pe care îl vei folosi, ceaiul se prepară conform unor poți simpli:

– pregătește florile pentru a realiza infuzia. Cantitatea acestora va diferi în funcție de forma în care le vei folosi. Ca regulă generală, proporția dintre mușețelul uscat și cel proaspăt este de 1:4 lingurițe pentru o cană de 200 de mililitri;

– pune apa la încălzit, aceasta nu trebuie să ajungă în punctul de fierbere, fiind suficient să atingă temperatura de 80-90 de grade Celsius pentru a obține o băutură potrivită nevoilor tale;

– adaugă plantele în apa fierbinte și amestecă puțin cu ajutorul unei lingurițe, apoi pune o farfurie deasupra ibricului pentru a lăsa planta să se infuzeze;

– așteaptă cel puțin 4-5 minute pentru ca mușețelul să își elibereze toate substanțele nutritive și benefice organismului.

Îl poți consuma ca atare sau îndulcit după propriul gust. În cazul problemelor digestive sau de somn, este recomandat ca acesta să fie băut călduț, pentru a accelera acțiunea asupra problemei tale. Este ideal și rece, proprietățile acestuia rămânând neschimbate indiferent de temperatură.

 

 

CONTRAINDICAȚIILE CEAIULUI DE MUȘEȚEL

Fiind o plantă inofensivă pentru organism, studiile nu arată posibile efecte secundare ale mușețelului sau ceaiului preparat din acesta. Există, însă situații în care consumul unor cantități prea mari poate provoca stări de vomă sau amețeală. Din acest motiv, este recomandat să nu se depășească 3-4 căni pe zi.

De asemenea, anumite persoane se confruntă cu alergii la plantele din familia Asteraceae. Acestora le este recomandat să nu consume deloc infuzie de mușețel sau să o facă în cantități reduse, sub supravegherea medicului. În plus, alergicilor nu le sunt recomandate nici produsele cosmetice pe bază de ceai de mușețel, chiar dacă acestea au fost testate dermatologic.

Cumarinele, substanțe prezente în florile de mușețel, pot avea un efect anticoagulant asupra sângelui. Astfel, persoanelor care urmează să sufere o intervenție chirurgicală clasică le este recomandat să nu consume ceai de mușețel înaintea operației, pentru a evita posibilele complicații.

Mușețelul este o plantă care are proprietăți medicinale care pot aduce o serie de beneficii organismului, fiind indicată atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Bea cu încredere ceai de mușețel dacă nu suferi de alergii, dar fă-o în mod responsabil, fără abuzuri.

 

 

 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles

https://www.msdmanuals.com/professional/special-subjects/dietary-supplements/chamomile


Aboneaza-te la Newsletter