fertilitate cuplu

Multe cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate

Dona26/10/2020

Problemele de fertilitate de cuplu sunt de câțiva ani în atenția specialiștilor. 13 din 100 de cupluri nu reușesc să conceapă un copil și în ultimii ani crește constant numărul cuplurilor cu infertilitate.

În general, un cuplu fără probleme medicale are șanse de a concepe un copil între 20-37% în primele 3 luni, 75% în 6 luni și 90% într-un an. Până la 50% din cuplurile care nu reușesc în primul an, vor reuși în următorul an. Conform datelor, în circa 30% dintre cazurilor cuplurilor cu probleme de fertilitate, ambii parteneri au probleme medicale și trebuie să se adreseze unor medici de specialitate pentru un diagnostic corect.

Principalele cauze de infertilitate masculină

Creșterea vârstei la care se dorește obținerea sarcinii este importantă în cazul ambilor parteneri. Trebuie știut, însă, că dificultatea obținerii unei sarcini crește proporțional cu vârsta bărbatului, după depășirea pragului de 40 de ani.

Apoi intervin și factorii de stil de viață (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, expunerea la radiații sau temperaturi ridicate și la substanțe toxice) și consecințele unor tratamente medicale.

Nu în ultimul rând, mai este vorba de cauze medicale și anume: diabetul, obezitatea, varicocelul, idiopatiile, calitatea spermei, probleme de funcționare a testiculelor, absența unuia sau ambelor testicule, obstrucțiile, infecții (boli cu transmitere sexuală) sau alte cauze necunoscute.

În cazul femeilor, problemele de fertilitate sunt mai complexe

Ca și în cazul bărbaților, femeile se confruntă cu probleme legate de vârstă și de stilul de viață care au un impact negativ asupra fertilității. Dar la femei pragul de vârstă nu este 40 ca la bărbați, ci 30. De la 30 de ani femeia începe să înregistreze un declin, rezerva de ovule începând să scadă progresiv, de aceea medicii recomandă obținerea unei sarcini înainte de acest prag.

Fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea la substanțe toxice, stresul, obezitatea au și acești factori un impact negativ major.

Dar principalele cauze rămân cele medicale și anume:

  • Problemele de ovulație cauzate de sindromul de ovare polichistice, afecțiuni tiroidiene sau insuficiență ovariană prematură (sau menopauza prematură, instalată înainte de 40 de ani)
  • Consecințele unor intervenții chirurgicale și afecțiuni ginecologice (fibromul, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, sterilizarea sau ligatura trompelor, infecții și boli cu transmitere sexuală).
  • Efectele adverse ale unor tratamente cu antiinflamatoarele nesteroidiene, tratamentele folosite în chimioterapie, neurolepticele, spirinolonactona.
  • Alte afecțiuni precum diabetul, astmul, obezitatea

 


Aboneaza-te la Newsletter