Motivul pentru care corpul poate respinge un cercel

Dona28/01/2019

Piercingul corporal, foarte la modă azi, nu este însă lipsit de riscuri. Uneori, un astfel de cercel poate fi respins de corp, ceea ce cauzează o senzație continuă de disconfort, durere și alte efecte negative, precum infecțiile locale și cicatricile. De aceea este important să se ia cât mai repede măsuri pentru a combate eficient urmările nedorite.

Respingerea unui cercel este cauzată, de cele mai multe ori, de răspunsul imunitar care percepe bijuteria nou introdusă într-o anumită zonă a corpului drept un obiect străin și de aceea luptă să-l îndepărteze.

Simptomele apar, în general, gradual, la circa șapte zile sau chiar la câteva săptămâni după atașarea bijuteriei corporale. Practic, organismul împinge cercelul în afară, în cadrul unui proces numit migrație.

Zonele în care există cea mai mare posibilitate ca piercing-ul să fie respins sunt cele de suprafață, cum ar fi la ceafă, sprânceană, gât, șold sau încheietura mâinii.

Pentru a preveni o astfel de situație se recomandă:

– alegerea unui profesionist pentru introducerea cercelului, în cadrul unui salon specializat. Acesta deține cunoștințe despre corpul uman și va ști locul cel mai bun în care trebuie introdusă bijuteria corporală pentru a minimiza riscurile;

– respectarea cu strictețe a normelor de igienă prin purtarea mănușilor chirurgicale, dezinfectarea cercelului și a zonei în care urmează să fie introdus;

– alegerea unei bijuterii corporală special concepută în acest sens, comercializată în ambalaj sigilat. Este foarte important să se utilizeze doar cercei special fabricați pentru introducerea în piele diverse zone ale corpului, care să nu oxideze sau să provoace alergii;

– respectarea întocmai a instrucțiunilor de îngrijire a rănii. Zona afectată se curăță cu soluție salină sau un produs special, recomandat de persoana specializată, care a montat bijuteria.

– până la vindecarea completă se evită atingerea zonei în care a fost introdus cercelul, în special dacă mâinile nu au fost bine spălate și dezinfectate.  De asemenea, rana nu se atinge și se ferește de loviri accidentale pentru a se minimiza riscul de iritare, respingere sau migrație a bijuteriei.

– în cazul în care se observă semne de infecție (roșeață, fierbințeală locală, umflătură, scurgeri de limfă, puroi sau sânge) în zona în care a fost montată o bijuterie corporală sau dacă aceasta începe să migreze către suprafață trebuie contactat un salon specializat pentru gestionarea corectă a situației și evitarea riscurilor. Cremele cu antibiotic tratează infecțiile locale, însă dacă simptomele reapar este posibil să fie nevoie de îndepărtarea pierce-ului din zona respectivă.


Aboneaza-te la Newsletter