Monturile pot fi tratate

Dona06/11/2021

Monturile reprezintă proeminența osului de la baza degetului mare, prin deplasarea sa către interiorul piciorului. Este o problemă extrem de neplăcută, care împiedică purtarea obiectelor de încălțăminte dorite și desfășurarea activităților obișnuite. De asemenea, provoacă dureri.

Cauzele apariției acestei deformări nu sunt bine cunoscute, însă s-a observat că sunt afectate persoanele care au o anumită constituție a picioarelor. Cele mai afectate sunt femeile, în proporție de 95%, dar sunt predispuși și cei care suferă de poliartrită reumatoidă, au la activ diverse traumatisme ce au fragilizat oasele și ligamentele, poartă încălțăminte incomodă, au moștenit problema genetic sau sunt obezi.

Adresați-vă medicului ortoped

În cazul în care observați o deformare progresivă a antepiciorului și a încălțămintei, dureri mari când stați sau când mergeți, bătături accentuate, și inflamații ale pielii din vecinătatea „montului”, este indicat să vă adresați medicului.

Medicul reumatolog și cel balneofizioterapeut pot doar aplica proceduri în scopul reducerii durerii și creșterii perimetrului de mers, iar medicul de familie vă poate da o trimitere și, eventual, calmante, însă singurul care vă poate ajuta în acest caz este chirurgul ortoped.

Diagnosticul de specialitate este bazat pe istoricul apariției simptomelor în familie, tipul de încălțăminte utilizat, factorii care agravează durerile, activitatea zilnică, tratamente anterioare, dar și pe examenul fizic amănunțit. Se poate efectua și o radiografie.

Operația, cea mai bună soluție

Tratamentul include schimbarea stilului de viață în vederea reducerii suferinței locale. Astfel, se evită statul prelungit în picioare și sporturile care necesită alergare, se schimbă tipul de încălțăminte utilizat, se începe purtarea de orteze pentru corecția staticii piciorului și se pot folosi pansamente speciale de protecție și separatoare digitale. Totuși, contra monturilor operația este singura soluție. Acesta va înlătura deformația și va elimina durerea. În general, problema nu va reapărea, dar este bine de știut că dacă se petrece ea este legată de decompensarea unei poliartrite reumatoide, creșterea ponderală bruscă și existența unor deformații extrem de complexe.


Aboneaza-te la Newsletter