De cât timp nu ți-ai monitorizat alunițele?

Dona23/03/2020

Alunițele sunt denumite medical nevi melanocitari. Cu unele ne putem naște, unele sunt moștenite, altele apar pe parcursul vieții. Unele sunt tipice și simetrice ca formă și aspect, altele atipice (acestea având potențialul de risc). Cartografierea lor și monitorizarea au ca obiectiv depistarea din vreme a eventualelor modificări și intervenția pentru a preveni sau trata cât mai devreme cancerul de piele (melanom).

Expunerea la ultraviolete este principala cauză a cancerului de piele, o afecțiune insidioasă pe care o ignorăm de obicei până în faza avansată. Specialiștii spun că 4 din 5 cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite dacă facem câteva lucruri simple și anume:

  • Ne expunem rațional la soare, folosind creme de protecție solară adecvate, ochelari de soare și haine cu factor de protecție solară.
  • Mergem periodic la control dermatologic pentru a ne cartografia, monitoriza și, eventual, exciza anumite alunițe care ar putea să ne pună probleme în viitor. Controalele se pot efectua la intervale diferite, în funcție de recomandarea medicului de specialitate (3, 6 sau 12 luni) și nu îi vizează doar pe adulți, ci și pe copii și tineri.

Alunițele ne sunt monitorizate după un numit algoritm

Este vorba de un algoritm internațional de evaluare ABCDE pe care este bine să îl cunoaștem și noi deoarece suntem primii care vedem ce se modifică pe corpul nostru:

  • A – Asimetrie. Este cel mai important. O aluniță care nu este perfect rotundă sau ovală prezintă un risc, de aceea trebuie atent monitorizată și la orice modificare trebuie să discutați cu dermatologul.
  • B – Borders/ margini. Marginile neregulate indică potențial de modificare/ activitate.
  • C – Culoare. Orice aluniță care are mai mult de două culori observabile cu ochiul liber prezintă un risc.
  • D – Dimensiuni. Orice aluniță care depășește 5mm prezintă un risc și trebuie verificată de dermatolog.
  • E – adică Evoluție. Dacă observăm o modificare a formei, culorii, aspectului, dimensiunilor, trebuie să mergem imediat la dermatolog.

Anual, în perioada mai-iunie au loc campanii naționale de evaluări dermatologice gratuite, oferite de companii care produc dermato-cosmetice pentru protecție solară în colaborare cu spitale și clinici din întreaga țară. Există și aplicații mobile specializate în monitorizarea alunițelor. Discutați cu medicul dermatolog ce opțiuni aveți și marcați-vă în calendar datele când trebuie să mergeți la consult.

Alunițele modificate sau considerate cu risc vor fi excizate, cel mai probabil toamna, iarna sau primăvara devreme pentru a permite pielii să se vindece frumos, departe de razele soarelui. Leziunile riscă sa fie mai decolorate și mai evidente dacă nu sunt îngrijite corespunzător și sunt expuse razelor soarelui.


Aboneaza-te la Newsletter