
Molluscum contagiosum
Dona06/06/2019Moluscum contagiosum este o infecție dermatologică virală care afectează mai degrabă copiii (cu vârst cuprinsă între 1 și 10 ani) decât adulții, cu o transmitere rară de la un copil bolnav la unul sănătos în anumite condiții. Nu este o afecțiune gravă și se vindecă spontan și definitiv, fără tratament, organismul reușind să își revină după o perioadă care durează de la câteva luni până chiar la 4 ani de la apariția simptomelor. Vindecarea este mai lungă și dificil în cazul persoanelor cu probleme de imunitate, dar, vestea bună este că odată vindecată, această boală rareori reapare la aceeași persoană.
Simptomele și transmiterea virusului Molluscum contagiosum
De obicei, apar pe piele apar niște papule mici cu diametru de 2-5 mm, ferme, nedureroase, dar care pot da o senzație de mâncărime. Sunt grupate în mai multe zone ale corpului (gât, față, brațe, abdomen, zona genitală). Pentru confirmarea diagnosticului, medicul dermatolog va observa leziunile și va efectua o biopsie.
La persoanele cu imunodeficiențe manifestările pot fi mai severe ca aspect și mai dificil de suportat, inclusiv la copiii și adulții cu dermatită atopică.
Fiind vorba de un virus, transmiterea se poate face pe mai multe căi:
- Contact direct (atingerea pielii persoanei bolnave),
- Contact sexual
- Contact indirect cu obiecte folosite și contaminate de o persoană bolnavă (de la obiecte de uz personal la jucării sau haine).
O persoană este considerată ca fiind contagioasă atâta vreme cât are erupția pe piele. Dar rata de transmitere este mică, dacă pacientul:
– nu se scarpină sau își irită în niciun fel papulele (în acest fel va evita și complicațiile – infecțiile sau apariția unor cicatrici)
– își ține zonele afectate acoperite (haine, bandaj)
– nu practică activități care să implice un contact direct al zonelor afectate cu alte persoane (de aceea dacă nu pot fi acoperite leziunile, anumit sporturi și activități trebuie evitate)
– nu face schimb de obiecte personale cu cei din jur (perii de păr, prosoape, îmbrăcăminte sau burete de baie)
Igiena corectă a mâinilor cu apă și săpun rămâne una dintre cele mai bune măsuri de prevenție pentru persoanele sănătoase care intră în contact cu un purtător de Molluscum Contagiosum. Dacă nu există posibilitatea spălării mâinilor, atunci gelurile sau soluțiile farmaceutice dezinfectante sunt o soluție bună, la îndemâna oricui.
În cazul adulților și tinerilor cu acest virus, este recomandată folosirea prezervativului pentru a evita transmiterea pe cale sexuală.
Tratamentul infecției cu virusul Molluscum Contagiosum
Nu este recomandat, mai ales în cazul copiilor, deoarece organismul își dezvoltă propria imunitate și se vindecă singur în timp. Mai mult, nu este vorba despre o infecție care să aibă alte efecte asupra organismului decât apariția papulelor specifice și nici nu afectează performanțele sau activitatea de zi cu zi a pacientului. Medicul poate decide necesitatea tratamentului atunci când sistemul imunitar este slăbit sau când manifestările afectează calitatea vieții pacientului sau în cazul apariției unor complicații precum infecții la nivelul ochiului. Tratamentul constă în aplicarea unor soluții pe zona afectată sau chiar intervenții minore precum crioterapia sau laser terapia și medicamentație specifică simptomatologiei complicațiilor (antibiotice pentru infecții locale).