Mirosul neplăcut al gurii poate fi semnul unor probleme de sănătate

Dona30/09/2021

Cel mai adesea, mirosul neplăcut al gurii, numit halenă, este provocat de problemele care țin de dantură. Chiar şi cele mai mici carii oferă un loc ideal pentru că germenii să se adune, să se înmulțească şi să dea un miros urât respirației. Şi problemele netratate ale gingiei (răni, abcese) sunt o sursă de izuri respingătoare. Alte cauze ale mirosului neplăcut al gurii pot fi problemele cu nasul, gâtul sau stomacul, dar și o bronșita, o sinuzită sau o gastrită cronică. De asemenea, tot la cauze se pot înscrie şi problemele gastro-intestinale sau constipaţia, consumul de alimentele cu arome puternice precum ceapă și usturoiul, dar și alcoolul și tutunul.

Pătrunjelul, apă de gură naturală

Cea mai bună metodă pentru a scăpa de halenă este spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare pentru îndepărtarea tuturor resturilor de alimente din zonele greu accesibile cu periuța și curățarea zilnică a limbii. Pentru o respirație proaspătă, această din urmă procedură este obligatorie.

Mestecați pătrunjel după fiecare masă sau când aveți nevoie să vă împrospătați respirația. Acesta este un bun antiseptic şi neutralizează mirosurile urâte ale gurii. De asemenea, înghițind pătrunjelul mestecat veți avea parte de o digestie mai bună şi de reducerea gazelor intestinale, adică veți scăpa de alte posibile cauze ale halenei. Puteți, de asemenea, să folosiți zilnic, dimineața şi seară, pe post de apă de gură, o infuzie preparată din două lingurițe cu pătrunjel la o cană cu apă. După preparare, infuzia trebuie strecurată şi răcită.

Atenție, însă! Consumat în cantități mari, pătrunjelul poate duce la probleme cu rinichii şi ficatul, la hemoragii interne sau la reacții alergice ale pielii şi ale mucoaselor. Femeile însărcinate trebuie, de asemenea, să evite să consume cantități mari de pătrunjel.

Faceți gargară cu oțet de mere

Un alt tratament ușor de realizat are la bază oțetul de mere. Diluați o lingură cu oţet într-un pahar cu apă şi beţi înainte de fiecare masă sau faceţi gargară timp de zece secunde, după masă. Oţetul de mere ajută la digestie, știut fiind faptul că o digestie cu probleme poate fi chiar cauza halenei. De asemenea, oţetul de mere distruge bacteriile din cavitatea bucală ce provoacă mirosurile neplăcute. Totuși, nu trebuie să exageraţi cu oţetul, pentru că acesta atacă smalţul dinţilor şi esofagul. Consumat în catităţi mari şi pe perioade îndelungate poate duce la scăderea densităţii potasiului din oase şi poate afecta nivelul insulinei. Persoanele care suferă de osteoporoză și diabet şi care au un nivel scăzut de potasiu nu trebuie să consume oţet de mere în cantități mari.

Mâncați multe legume crude și fructe

Cei care suferă de halenă trebuie să includă în meniu lor zilnic multe legume, fructe, semințe şi nuci și cereale integrale. Trebuie evitate mâncărurile rafinate, zahărul alb, alimentele bogate în carbohidrați,, toate produsele pe bază de făină albă, că şi carnea greu de digerat şi ouăle.

Fructul de avocado este unul dintre cele mai bune remedii împotriva halenei. Acesta îndepărtează efectiv putrefacțiile sau descompunerile din instestin, care sunt una dintre cauzele respiraţiei urât mirositoare. Consumaţi avocado pe stomacul gol, dimineaţa, dar şi pe parcursul zilei, între mese.


Aboneaza-te la Newsletter