miopie

Miopie – adresează-te oftalmologului de la primele simptome

Dona16/01/2021

Miopia este un viciu de refracție al ochiului care se manifestă prin dificultatea de a vedea în detaliu obiectele la distanță. Așadar este strict o afectare a vedere la distanță, cauzat de modificări survenite la nivelul globului ocular care nu are forma normală. Pe înțelegerea unui copil, globul ocular la un miop este mai alungit, în loc să fie sferic.

Din cauza formei modificate, razele de lumină pătrund diferit, anormal și formează imaginea în fața retinei. În funcție de nivelul de gravitate al viciului de refracție, se restrâmg atât numărul detaliilor distinse cu ochiul iber, cât și distanța minimă.

Din păcate, fără diagnostic adecvat și monitorizare, tratament și chiar intervenție chirurgicală, este o afecțiune care progresează, uneori rapid, mai ales la copii, afectând calitatea vieții.

Când apare miopia

Miopia este adesea diagnosticată la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani. Cercetătorii și-au pus întrebări dacă nu cumva apariția bolii este legată de puseele de creștere deoarece la anumiți copii apariția problemelor de vedere la distanță a coincis cu o perioadă de creștere rapidă a preadolescenților.

Însă, aceasta poate să apară ca și complicație a altor afecțiuni care cauzează modificări ale corneei sau cristalinului (distrofii, cataractă, glaucom, ambliopism sau strabism sau ochi leneș, retinopatie, dezlipire de retină) sau alte afecțiuni, precum cele de colagen sau metabolice congenitale.

De cele mai multe ori, copiii cu părinți miopi dezvoltă miopie.

De asemenea, există studii care susțin că acei copii care sunt mai puțin expuși luminii naturale pe timpul zilei, și nu stau afară, au risc mai crescut de a dezvolta acest viciu de refracție.

Care sunt simptomele care trebuie să ne atragă atenția

Când este vorba despre noi, este mai simplu, nu? Constatăm că ceva e altfel în felul în care distingem obiectele la distanță, acuratețea cu care distingem detaliile, citim scrisul de pe anumite panouri sau însemne exterioare și, mai ales că distanța la care vedem bine se micșorează treptat.

Când este vorba de copiii noștri, însă, există anumite semnale de alarmă pe care mulți dintre noi le punem pe seama neatenției lor sau lipsei de concentrare:

  • copilul își strânge ochii ca să vadă mai bine, se apropie de ceva anume ca să citească detaliile, inclusiv de ecranul de televizor
  • nu ne observă la distanță sau nu observă aceleași detalii ca noi la distanță sau nu pot citi marcaje pe stradă sau în magazine
  • acuză dureri de cap sau că au ochii obosiți
  • își freacă ochii mai des.
Miopia se poate trata?

Din păcate, singura metodă de corecție pe termen lung este intervenția chirurgicală, însă aceasta nu poate fi efectuată în cazul copiilor deoarece sunt în plină creștere, ci doar după ce ajung la maturitate.

Copiii și adulții cu miopie, însă, poartă ochelari de vedere sau lentile și merg la evaluări oftalmologice anuale deoarece miopia este o afecțiune progresivă.

Mai există lentile ortokinetice, de corecție care se poartă noaptea și corectează formatul cristalinului pe perioade scurte (cât timp sunt respectate indicațiile).

Însă conform unor studii și recomandărilor oftalmologilor americani, se obțin rezultate bune și se încetinește semnificativ evoluția bolii prin aplicarea zilnică a unor soluții de atropină cu concentrație scăzută (0,01%). Însă acesta nu este încă un tratament disponibil în toate statele europene, în anumite țări fiind în derulare studii.

Oftalmologii americani susțin că, datorită concentrației mici de atropină recomandate în cazul copiilor cu miopie, acest tratament este benefic și pe termen lung în prevenirea a două afecțiuni mult mai grave la care miopii sunt predispuși și anume glaucomul și degenerarea maculară.


Aboneaza-te la Newsletter