
Miopia poate fi transmisă genetic
Dona07/12/2021Miopia este foarte des întâlnită și, de obicei, debutează în copilărie. S-a observat că primele simptome apar în general între 8 și 14 ani, însă afecțiunea poate stagna urmând să se agraveze pe măsură ce se înaintează în vârstă. În cazul miopiei, globul ocular prezintă axul antero-posterior prea lung sau corneea care are o curbură prea accentuată, astfel că lumina ce pătrunde în ochi nu este focalizată corect. Imaginile sunt focalizate în față retinei, porțiune a ochiului ușor sensibilă la lumină, cauzând o vedere neclară.
Persoanele care suferă de miopie prezintă dificultate în a vedea obiectele situate la distanță. De multe ori, acestea ignoră problema deoarece văd bine lucrurile din imediată apropiere, iar problema se agravează în timp.
Conform statisticilor, s-a observat faptul că această problema de vedere apare cu preponderență la femei.
Unul dintre simptome sunt durerile de cap
Printre cauzele miopiei se numără o modificare a formei globului ocular, factorul ereditar (un copil este predispus la această problemă dacă unul sau ambii părinții suferă de ea), activități care presupun cititul sau lucrul la computer pentru perioade lungi de timp, nașterea prematură, sindromul Down, diabetul, cataractă ori keratoconus (malformație a corneei).
În ceea ce privește simptomele, persoanele afectate de miopie au vederea neclară la distanță și prezintă dureri de cap, aceste lucruri afectându-le performanțele.
Evoluția miopiei nu poate fi oprită odată ce boală a debutat, se poate doar încerca corectarea vederii folosind ochelari, lentile de contact sau prin intervenție chirurgicală.
Copiii trebuie duși frecvent la controale oftalmologice
Deși tratamentul nu poate opri evoluția, este important că această boală să fie depistată rapid. Pentru această este necesară efectuarea unui control oftalmologic periodic, în special în cazul copiilor, chiar și de două ori pe an, de la vârste fragede.
Miopia netratată crește riscul pentru boli mai grave cum este dezlipirea retinei, cataractă, glaucom (creșterea tensiunii în interiorul globului ocular).
O hrană bogată în legume și fructe ajută vederea, iar în acest sens nutriționiștii recomandă să se consume zilnic cel puțin un morcov crud, pentru a se asigura necesarul zilnic de vitamina A, numită și „vitamina ochilor”. De asemenea, foarte bună este și cură de două săptămâni cu infuzie de urzică, ventrilica, filimica și coadă-calului, câte două-trei cești pe zi.