miocardita

Miocardita, una dintre complicațiile cardiace ale COVID-19

Dona16/05/2021

Specialiștii continuă să studieze complicațiile infecției cu noul coronavirus (numită COVID-19) la diferiți pacienți cu sau fără istoric și risc de afecțiuni cardiace și implicațiile asupra sănătății sistemului cardiovascular, miocardita și perimiocardita fiind unele dintre aceste complicații.  Și nu este vorba doar de pacienții care au necesitat spitalizare și ventilare mecanică, ci și de cei vindecați, care au fost monitorizați o perioadă după vindecare.

Anterior v-am scris că în Anglia, un studiu arată că pacienți cu COVID-19 continuă să sufere în urma acestei boli, acuzând oboseală extremă, disfuncție cognitivă și stare de rău post-efort.

COVID-19 este una dintre cele mai mari provocări pentru medicina modernă deoarece, pe lângă mutațiile virusului și apariția de noi tulpini, afecțiunea poate cauza complicații atât în perioada manifestării simptomelor, cât și după vindecarea ei, afectând organismul pacientului pe termen mediu și lung.

Ce este miocardita și care sunt simptomele ei

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, miocardul care poate fi cauzată de o infecție (virală, bacteriană, fungică), de o infecție pulmonară, pe fond autoimun sau expunerea a anumite substanțe. Dacă unii pacienți cu miocardită se recuperează complet odată ce infecția s-a vindecat, dar în cazul celor cu infecție severă, inima este serios afectată și apar tulburări de ritm (aritmie).

De obicei, miocardita apare la două săptămâni de la infecție, așadar dacă ai unul dintre următoarele simptome după ce te-ai confruntat cu o infecție respiratorie sau pulmonară, adresează-te imediat medicului. Iar dacă nu ai avut o astfel de afecțiune, dar ai aceste simptome, mergi la un cardiolog pentru investigații.

Care sunt simptomele miocarditei

Ce trebuie să îți atragă atenția:

  1. Ai dureri ascuțite în piept și/ sau ai o senzație de strângere în piept care se răspândește în tot corpul
  2. Ai probleme de respirație când faci activități fizice ușoare, normale, care nu necesită un efort ridicat. Mai precis, ai respirație întretăiată sau simți că nu ai suficient aer când mergi, urci câteva scări, ridici ceva ușor
  3. Ai dificultăți de respirație și în repaos
  4. Faci febră, resimți oboseală accentuată și lipsă de energie, ca și cum ai avea o infecție respiratorie
  5. Simți că inima nu bate cum trebuie, ai palpitații
  6. Reții lichide (abdomen mărit, edeme gambiere)

Având în vedere că funcționarea corectă a inimii influențează echilibrul întregului organism, nu amâna consultul medical. Mai bine un consult în plus, care să îți spună că ești doar obosit/ă și inima îți este încă sănătoasă, decât să ajungi prea târziu, nu?

Miocarditelor netratate se pot complica și cauza inclusiv insuficiență cardiacă, pacientul respectiv necesitând transplant de inimă.

Sunt situații în care infecția nu afectează doar miocardul (mușchiul inimii), ci și sacul fibro-seros care învelește inima (pericardul).  Această afecțiune se numește perimiocardită sau pericardita asociată cu afectarea miocardului.


Aboneaza-te la Newsletter