minighid accidente

Minighid medical pentru cele mai frecvente accidentări de acasă

Dona05/05/2021

Ți-am povestit aici ce măsuri de prevenție trebuie să iei ca să eviți accidentările acasă, mai ales dacă ai copil. Să vedem acum ce trebuie să faci concret dacă se întâmplă totuși astfel de accidentări.

Tăieturile minore și juliturile trebuie dezinfectate cu soluții speciale și lăsa-te să se vindece.

Ideal fără un plasture după ce ai oprit sângerarea prin tamponare ca să se închidă rana, apoi cu plasture când este expusă la factori de mediu. Poți aplica soluții și unguente care ajută la vindecarea mai rapidă și/ sau reducerea cicatricilor, pe care le poți lua din farmacie. Pentru dureri poți lua un analgezic care are și efect antiinflamator, doar să respecți indicațiile privind doza potrivită pentru vârsta pacientului.

Dacă însă zona este foarte inflamată, leziunea mare și adâncă, iar sângerarea abundentă, atunci mergi la urgență. Mai ales dacă este vorba de un copil un vârstnic sau o persoană cu probleme de imunitate sau vindecare (probleme hematologice, diabet, predispoziție la infecții).

Traumatismele minore cu sau fără vânătaie, le poți trata tot acasă.

Dacă nu apar alte simptome care să indice o problemă serioasă (fractură, luxație), atunci este suficient să pui local după ce ai verificat și dezinfectat zona niște gheață sau/ și  un unguent cu efect antiinflamator. Poți lua un analgezic câteva zile ca să te ajute să treci peste durere.

Arsurile minore sunt la ordinea zilei.

Fără să vrem ne putem atinge de un vas fierbinte, de apă fierbinte, de mașina de călcat. În cazul copiilor sub 5 ani, aceștia trebuie duși la un serviciu de urgență. Pentru alte cazuri trebuie să te îndepărtezi de sursa respectivă și să ții mâna sau piciorul sub apă mai rece sau rece timp de 20 de minute.

Nu aplici niciun unguent, ulei, grăsimi sau orice altceva circulă pe net. Poți aplica doar soluții și sprayuri speciale cumpărate din farmacii care sunt indicate pentru arsuri și cicatrizarea acestora! Arsura trebuie acoperită cu plastic curat (folia de bucătărie folosită la ambalarea alimentelor este o alegere bună) ca să fie protejată de frecare sau de praf, germeni. Te asiguri că nu este atinsă de haine sau alte obiecte, inclusiv bijuterii ca să se poată vindeca. Pentru durere poți lua un analgezic.

Înecare/ înghițire.  

Poate fi vorba de mâncare sau de un obiect mic (precum jucării, capace, gume, baterii, bijuterii). Ce faci depinde despre ce obiect este vorba. Ideal este să reușești să îl scoți imediat printr-o manevră Heimlich sau pur și simplu cu degetele și să mergi la urgență sau să chemi salvarea. Dacă este vorba de ceva care poate fi și toxic (un dop de ambalaj de la un detergent, o capsulă de ceva) atunci obligatoriu trebuie mers la medic chiar dacă obiectul a fost eliminat pentru siguranță.

Mai există risc pentru copiii nesupravegheați să se înece cu apă în timpul băii sau în piscina de vară din curte. Copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat oricât de mică ar fi apa. La baie, există cădițe speciale pentru copiii mici care se pun în cadă.

În caz că se întâmplă trebuie chemat echipajul de urgență, dar, între timp, trebuie scos copilul din apă, pus jos pe plan orizontal dur, și să începi manevrele de stimulare cardio-respiratorie până la venirea medicilor. Urmărește sau mergi la cursuri de prim ajutor, nu se știe niciodată când vei avea nevoie.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter