miastenia gravis

Miastenia gravis

Dona14/06/2021

Miastenia gravis este una dintre afecțiunile cronice autoimune, care cauzează modificări (slăbiciune) la nivelul mușchilor scheletali. Este o afecțiune neurologică cronică progresivă, pentru acre momentan nu există tratament care să o vindece, diagnosticată preponderent la femeile peste 40 de ani și la bărbații cu vârsta peste 60 de ani.

Mușchii afectați sunt responsabili de funcții importante precum respirația, vederea, vorbirea, masticația, deglutiția sau locomoția, iar starea lor se înrăutățește după perioade de activitate și se îmbunătățește după perioade de repaos. De obicei, modificările neurologice ajung să afecteze întreg organismul, de la mușchii oculari la cei faciali și răspândindu-se treptat fie mai repede, în câteva săptămâni, fie mai lent (pe parcursul unor ani). Doar în 1 din 5 cazuri singurii mușchi afectați sunt cei oculari.

Din fericire, incidența formelor severe nu este ridicată, iar tratamentul existent controlează simptomele și asigură o anumită calitate bună a vieții pacientului.

Care sunt simptomele bolii

Semnalul de alarmă al acestei afecțiuni este starea de slăbiciune musculară accentuată după o activitate, dacă pacientul este obosit sau la finalul unei zile, stare care se îmbunătățește dacă persoana se odihnește puțin.

Alte simptome care trebuie să atragă atenția și să determine pacientul să meargă la consult neurologic sunt:

  • Slăbiciunea mușchiului ocular (miastenie oculară)
  • Modificarea aspectului uneia sau ambelor pleoape, numită și ptoză
  • Afectarea vederii, mai precis vedere încețoșată sau dublă
  • Modificări ale aspectului feței
  • Probleme de masticația și de înghițire
  • Dificultăți de vorbire
  • Dificultăți de respirație
  • Stare de slăbiciune și implicit afectarea controlului motric la nivelul membrelor, mâinilor, degetelor, gâtului.

În cazuri grave, când sunt afectați muchi cheie, apar insuficiența respiratorie care pune în pericol viața pacientului dacă un echipaj medical nu intervine imediat.

Pacientul are nevoie de tratament și de schimbări ale stilului de viață

Odată stabilit diagnosticul medical va prescrie tratamentul potrivit stării pacientului. Tratamentul vizează controlul simptomelor. Astfel încât persoana respectivă să își poată desfășura activitățile zilnice în condiții cât mai aproape de normal.

Pe lângă evitarea oboselii, aceste simptome se pot declanșa în prezența unor factori de stres, de aceea pacientul cu miastenia gravis trebuie să își modifice stilul de viață pentru a trăi cu această afecțiune.

Boala are faze când simptomele sunt mai accentuate sau apar crizele și perioade când starea pacientului pare să se amelioreze.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter