
Metode simple și eficiente pentru prevenirea insomniei
Dona24/12/2021Viață la oraș, din ce în ce mai trepidantă și mai stresantă, face că majoritatea celor care trăiesc și lucrează în mediul urban să se confrunte cu episoade pasagere sau acute de insomnie. În ultima vreme, însă, se vorbește din ce în ce mai mult despre o derivată a acestei probleme: teamă de insomnie. Această nu face decât să agraveze lucrurile și să sporească starea de anxietate resimțită.
Ca urmare, somnul vine din ce în ce mai greu, oboseală începe să se cronicizeze, persoană afectată nu mai da randament nici la locul de muncă, nici acasă și se pot instala depresia și o stare generală proastă.
Pentru a contracara astfel de neplăceri, este indicat să se ia câteva măsuri. În primul rând, programul zilnic trebuie reorganizat astfel încât orele de culcare și de trezire să fie bine stabilite și respectate cu strictețe. Acest lucru ține de igienă somnului, la fel că și asigurarea unui climat plăcut în dormitor. Salteaua trebuie să fie confortabilă, odihnitoare, destul de solidă, dar nu prea tare, iar temperatura să fie plăcută – oamenii de știință au descoperit că în jur de 20 de grade Celsius este temperatura adecvată pentru majoritatea.
Folosiți masca de ochi și dopuri de urechi
În dormitor, este bine că decorul să fie în culori calde și de asemenea, trebuie să fie curățenie, iar becurile să emane o lumina galbenă, caldă, nu una albă, rece și puternică. Camera se aerisește timp de zece minute înainte de culcare, iar pe așternut este bine să se picure ulei esențial de lavandă, ce parfumează plăcut atmosfera și induce o stare de liniște și calm. După ce stingeți lumina, în camera trebuie să domnească întunericul și liniștea. În cazul în care acest lucru nu este posibil, folosit o masca de ochi și dopuri pentru urechi.
Asigurați-va că nu va este foame sau sete, însă nu mâncați cu două ore înainte de a merge la culcare. Cină trebuie să fie ușoară, preferabil compusă din pâine integrală, legume, banane, biscuiți sau orez. Evitați prăjelile, carnea și dulciurile deoarece se digera greu și pot perturbă somnul. De asemenea, nu fumați, nu consumați alcool, cafea ori băuturi energizante. La fel de important este să nu citiți texte deprimante și să nu urmăriți programe la televizor ce va pot agită.
Înainte de a merge la culcare, este recomandat să faceți o baie fierbinte în care să picurați uleiuri esențiale de tei, levănțică, romanița, floare de portocal sau trandafir.
Sportul este și el foarte important deoarece ajută la deconectarea de problemele cotidiene, însă exercițiile fizice intense e bine să fie evitate seară. Cel mai bun moment din zi pentru practicarea lor este dimineață, înainte de micul dejun.
Somniferele din plante, un ajutor în plus
În cazul în care nu adormiți după o jumătate de ora după ce v-ați dus la culcare, sculați-va, mergeți în altă camera și faceți altceva, cum ar fi yoga, meditați sau ascultați o muzică liniștitoare.
Apelați la somnifere numai la indicația medicului. Va puteți baza, însă, pe anumite plante ce stimulează somnul. Astfel, înainte de culcare puteți prepară o cană cu ceai de passiflora sau cu valeriana. De folos poate fi ceaiul de sunătoare, recunoscut pentru efectele sale liniștitoare.
În cazul în care tulburările de somn se prelungesc mai mult de două săptămâni, dacă activitatea de peste zi va este perturbată din cauza oboselii, dacă va confruntați cu teamă că veți avea insomnii și dacă aveți simptome precum transpirații nocturne abundente, frisoane, crampe și dureri de cap trebuie să apelați la ajutorul unui medic.