Metode de reducere a febrei copilului

Dona03/01/2020

Măsurarea corectă a temperaturii este deosebit de importantă, mai ales la copiii mai mici de 2 ani. Trebuie să știm că se consideră febră înaltă, dacă temperatura măsurată depășește 38,5C și atunci pediatrii recomandă intervenție cu medicamente specifice, antitermice (paracetamol, ibuprofen, în cazuri specifice, doar la recomandarea medicului – algocalmin).

Când copilul face febră, părinții de panichează de obicei, deoarece copilul trece printr-un disconfort, febra apare în contextul clinic al unei afecțiuni, deci este însoțită și de alte simptome. Copiii se îmbolnăvesc frecvent când sunt mici, deoarece așa își antrenează sistemul imunitar și își creează anticorpi.

Febra mai apare și post-vaccinare fiind un semnal că soldățeii au început să lupte și să formeze anticorpii.

Chiar dacă vorbim de o infecție respiratorie, o enterocolită sau o reacție post-vaccinare, situația este extrem de neplăcută și pentru copil și pentru părinți.

Ce valori ale temperaturii sunt considerate normale, în funcție de metoda de măsurare
  • Rectal: 36,6-38 C
  • Oral: 35,5-37,5C
  • Subraț: 34,7-37,3C
  • Ureche: 35,8-38C
Cum măsurăm temperatura copilului, în funcție de vârstă
  • 0-2 ani: prima opțiune rectal (pentru stabilirea temperaturii), a doua opțiune subraț (de verificare a evoluției)
  • 2-5 ani: prima opțiune rectal, a doua opțiune ureche, a 3-a opțiune subraț, a 4-a opțiune oral
  • Peste 5 ani: prima opțiune oral, a doua opțiune ureche, a 3-a opțiune subraț
Să vedem ce pot face părinții pentru a reduce febra copilului

Pentru valori care depășesc limitele normale și ajung până în 38,5C (măsurată rectal), părinții pot lua măsuri care să nu implice antitermice.

Copilul trebuie dezbrăcat

poate fi lăsat chiar în scutec, iar temperatura ambiantă trebuie ușor redusă (aerisim treptat camera, fără a expune copilul febril sau dezbrăcat unui val de aer rece!). Temperatura ambiantă trebuie să fie între 18-22 de grade, mai ridicată (20-24C) după baie.

Copilul va fi ajutat să bea lichide la temperatura camerei, ca să se hidrateze

Una dintre principalele complicații ale febrei este deshidratarea, așadar chiar dacă va lua înghițituri mici, e important pentru copil să consume apă sau lapte. Ceaiul nu este recomandat decât foarte limitat și în cantități mici (interferează cu absorbția fierului, deci cauzează anemie!). Sucurile de fructe, conform ultimelor recomandări în domeniul pediatriei, nu mai fac parte din alimentația curentă echilibrată și sănătoasă a copilului, nici din diversificarea copilului. În plus, la copii, în perioadele febrile sau după perioadele febrile pot să apară și episoade diareice și/ sau crampele abdominale, deci sucurile de fructe nu sunt deloc recomandate!

La axile și pe frunte se pot pune comprese cu apă călâie (sub 37C), dar nu foarte rece pentru a nu cauza un șoc copilului.

În caz de nevoie (nu cedează febra la metodele de mai sus), se pot face împachetări în prosop sau cearșaf umed sau chiar duș sau baie cu apă ușor sub temperatura corpului, scăzând temperatura apei treptat până la 37C).

Compresele și dușul/ împachetările nu se folosesc în cazul în care copilul are frisoane.

Dacă temperatura crește peste prag și niciuna din metodele de mai sus nu dă rezultate, atunci apelăm la antitermice.

Atenție însă! Atât ibuprofenul, cât și paracetamolul se dau în funcție de greutatea copilului, medicul fiind cel mai în măsură să vă indice dozele exacte. La copiii mici antitermicele sunt sub formă de supozitor sau sirop. Nu dați fără recomandarea medicului novocalmin/algocalmin, deoarece riscurile sunt mai ridicate decât beneficiile.

SOS!

Dacă copilul își pierde cunoștința, este letargic, nu răspunde, nu așteptați și chemați salvarea sau mergeți direct la o unitate de primiri urgențe.

Nu puneți comprese cu alcool sau oțet – indiferent de cantitatea de alcool (mică în oțet), acesta va fi absorbit prin piele, va trece în organism și va afecta negativ copilul putând crea complicații renale și hepatice, mai ales în combinație cu antitermicele. Metodele străvechi sunt pline de riscuri, nu le aplicați orice v-ar spune bătrânii familiei sau orice ar scrie pe forumuri.

 

Copilul după episoade de febră este mai vulnerabil, așadar ar fi bine să îl țineți acasă să se refacă pentru a evita să ia vreun nou virus sau vreo bacterie și să se îmbolnăvească mai grav.

Dacă ați controlat febra, nu uitați să mergeți la medic apoi pentru stabilirea diagnosticului și a unui tratament corect.


Aboneaza-te la Newsletter