Masurare glicemie diabet neuropatie

Menține-ți sub control glicemia pentru a preveni neuropatia diabetică

Dona21/08/2020

Despre diabet scriem periodic deoarece pacienții cu diabet sunt una dintre categoriile noastre în focus din cauza nevoilor speciale și a schimbărilor pe care trebuie să le facă în viața lor pentru a-și controla starea de sănătate.

Din cauza variațiilor glicemiei, se produc schimbări esențiale în organism, inclusiv la nivelul celor mai mici vase de sânge și, implicit, a terminațiilor nervoase. Astfel, pe lângă creșterea riscului de boli cardiovasculare, de steatoză hepatică, de retinopatie diabetică, acești pacienți au și risc de neuropatie perifereală sau diabetică.

Cu alte cuvinte, în timp, un diabetic cu valori instabile ale glicemiei își pierde gradual și progresiv funcția nervilor la nivelul membrelor, iar mușchii se atrofiază. Astfel apar probleme de control și de motricitate.

Ce semnale trebuie să te pună pe gânduri

Vei avea nevoie de control neurologic și investigații specifice dacă

  • Dacă simți că ai brațele amorțite sau cu furnicături, mai întâi din când în când, apoi pe perioade mai lungi de timp.
  • Ai senzații ciudate în membre care pot fi arsuri, înțepături sau chiar dureri ascuțite
  • Nu îți poți controla picioarele și brațele sau simți că ceva este în neregulă cu ele și că nu le mai poți folosi ca altădată
  • Devine obositor să îți folosești brațele și să te deplasezi
  • Observi cum ți se subțiază mâinile, brațele și picioarele din cauza pierderii masei musculare
  • Pot să apară și iritații și leziuni / ulcerații specifice piciorului diabetic, o altă complicație
Așadar, ce este de făcut?

Sincer, după ce a fost instalată această complicație, progresia ei nu va putea fi stopată căci încă nu există un tratament pentru asta. Ți se vor da suplimente și ți se va recomanda să faci masaj, terapie, multă mișcare și poate și terapie laser ca să îți menții funcția motrică și masa musculară cât mi multă vreme.

Complexele de minerale, vitamine, antioxidanți și acizi grași ajută în general organismul diabeticului.

Dar cel mai important este să controlezi glicemia prin respectarea tratamentului și a dietei zilnice. Trebuie să scapi de kilogramele în plus și să duci o viață activă.


Aboneaza-te la Newsletter