menopauza monitorizată

Menopauza trebuie monitorizată

Dona12/04/2021

Fie că ai intrat deja la menopauză sau ești în premenopauză, trebuie să îți monitorizezi starea de sănătate cu atenție deoarece corpul tău începe să sufere mai întâi mici, apoi mari dezechilibre.

Care sunt riscurile scăderii nivelului de estrogen

Scăderea nivelului estrogenului, împreună cu alte schimbări cauzate de înaintarea în vârstă (în special surplusul de kilograme) contribuie la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv unele grave precum accident vascular cerebralosteopenie și osteoporoză.

Bolile cardiovasculare

Înainte de menopauză, femeile au un risc mai scăzut decât bărbații pentru boli de inimă. Deoarece estrogenul contribuie la elasticitatea vaselor de sânge și la menținerea echilibrului între colesterolului bun și cel rău, împiedicând depunerea acestuia pe pereții arterelor.

Dar, după vârsta de 55 de ani, conform studiilor, riscul de accident vascular se dublează la fiecare 10 ani în cazul femeilor, fiind o legătură directă cu menopauza acestora și scăderea nivelului de estrogen.

Osteoporoză

Tot din cauza scăderii nivelului de estrogen, vei suferi și o pierdere a densității oaselor. Adică oasele tale se demineralizează și devin mai fragile (osteoporoză) cu un risc ridicat de fracturi.

Un studiu arată  că femeile care suferă bufeuri severe și transpiră în timpul nopții din cauza menopauzei înregistrează cel mai ridicat nivel de pierdere a densității oaselor și au cel mai mare risc de fracturi de șold comparativ cu femeile care nu au astfel de simptome severe.

Așadar, mergi la medic pentru analize specifice, mănâncă sănătos și ia suplimente speciale pentru sănătatea oaselor.

Incontinență urinară

Jumătate din femei suferă după menopauză de incontinență urinară deoarece nivelul scăzut de estrogen poate cauza slăbirea uretrei.

Risc de cancer și diabet

Dezechilibrele hormonale împreună cu alți factori și comorbidități cresc riscul apariției unor tipuri de cancer, a acumulării kilogramelor care cauzează obezitate și diabet și cresc riscul de afecțiuni cardiovasculare.

De aceea, trebuie să efectuezi periodic screening de cancer cervical (testul Babeș-Papanicolau) și mamar (mamografii), analize de sânge pentru a monitoriza glicemia, tensiunea arterială, activitatea inimii, colesterolul, funcțiile hepatice și renale.

Poți beneficia de terapie hormonală

Discută cu medicul opțiunile de terapie hormonală în perioada menopauzei. În plus, alege să fii activă, să ai o alimentație sănătoasă, odihnește-te bine și renunță la fumat.

 


Aboneaza-te la Newsletter