
Menopauza prematură este asociată cu o incidență mai ridicată a bolilor cardiovasculare
Dona16/12/2019În mod normal, menopauza se declanșează la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani. Chiar dacă menopauza este o perioadă normală din viața oricărei femei, declanșarea acesteia înainte de vârsta de 40-45 de ani este diagnosticată ca fiind menopauză prematură.
Una din 100 de femei este afectată de menopauza prematură, din cauze naturale sau ca urmare a unor tratamente sau intervenții chirurgicale
În cazul anumitor femei, apare insuficiența ovariană primară – ovarele nu mai secretă nivelul normal de hormoni (cu precădere estrogen). Cauzele încă nu sunt suficient cunoscute, dar la anumite paciente au fost diagnosticate anormalități genetice (sindromul Turner), boli autoimune și un istoric familial de declanșare a menopauzei între vârsta de 20-30 de ani.
Anumite tipuri de cancer necesită tratamente precum radioterapia și chimioterapia care pot să afecteze temporar sau definitiv funcția ovariană, deci sunt o cauză de apariție a menopauzei premature. Dar și în aceste cazuri sunt anumiți factori care variază (precum substanțele folosite, vârsta pacientei când urmează aceste tratamente, zona corpului expusă tratamentului/ radioterapiei).
Intervențiile chirurgicale care cauzează menopauza prematură sunt cele de extirpare a ambelor ovare (ovarectomie).
Menopauza prematură crește riscul pentru sănătate și trebuie monitorizată și tratată
Menopauza precoce crește riscul de osteoporoză și afecțiuni cardio-vasculare, de aceea dacă prezentați simptome de menopauză, trebuie să vă adresați urgent unui medic pentru investigații suplimentare în urma căruia să se stabilească un diagnostic și să primiți un tratament.
Tratamentul constă în administrarea de pilule contraceptive combinate și terapie hormonală, însă fiecare caz este specific și medicul va lua în calcul istoricul medical și alte afecțiuni de care suferiți.
Odată declanșată, veți fi ținută sub monitorizare și va trebuie să efectuați periodic analize și să mergeți la consult. Administrarea medicamentelor conform recomandărilor medicului este determinantă pentru succesul tratamentului.
Menopauza, în general, produce dezechilibre în organism și crește riscul pentru anumite afecțiuni. În cazul menopauzei precoce, riscurile sunt și mai crescute, mai ales pentru afecțiuni cardio-vasculare.
Menopauza prematură este asociată cu o incidență mai ridicată a bolilor cardiovasculare
Conform concluziile unui studiu publicat recent, cele cu menopauză prematură, comparativ cu celelalte au avut un risc statistic semnificativ mai crescut pentru apariția anumite afecțiuni cardiovasculare combinate precum: boală arterială coronariană, insuficiență cardiacă, stenoză mitrală, regurgitare mitrală, fibrilație atrială, accident vascular ischemic, boală arterială periferică și tromboembolism venos (raportul fiind de 1,36 în cazul menopauze premature din cauze naturale versus 1,87 în cazul femeilor cu menopauză prematură din cauze chirurgicale).
Studiul de cohortă a fost efectuat în Marea Britanie, incluzând 144.260 de femei eligibile, recrutate între 2006 și 2010, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani și postmenopauză la momentul recrutării, cu follow up în august 2016. Dintre femeile incluse în studiu, o parte avea menopauză prematură naturală (fără ovarectomie) și cu menopauză naturală din cauze chirurgicale (ovarectomie bilaterală survenită înainte de vârsta de 40 de ani). Grupul femeilor la postmenopauză (dar fără menopauză prematură) a constituit grupul de referință.