
Melatonina, hormonul care ne susține ceasul biologic
Dona06/06/2019Unul dintre suplimentele despre care putem citi frecvent pe internet este melatonina. Însă melatonina este un hormon produs de epifiză care ne reglează ritmul circadian (sau popular ceasul biologic responsabil de păstrarea echilibrului între starea de trezire și de somn a organismului). Corpul nostru secretă acest hormon în special noaptea, în prezența întunericulu. De aceea este important să dormim în spațiu întunecat, inclusiv fără expunere la ecrane de telefon, tablete sau TV și, mai ales, să fim adormiți în intervalul orar 23 – 3 dimineața, când organismul secretă îndeosebi acest hormon.
Nivelul de melatonină secretat de corpul nostru este de 10 ori mai ridicat noaptea decât în timpul zilei, de aceea nu trebuie să neglijăm somnul de noapte, iar dacă avem nopți pe care le pierdem, trebuie să le recuperăm. Echilibrul între zi și noapte este important pentru organismul nostru deoarece corpul se reface în perioada somnului când și melatonina are un nivel ridicat. Atunci au loc multe procese esențiale, de exemplu, celulele noastre se regenerează.
Aceasta este explicația pentru care în perioada unei boli sau a unui accident organismul ne dă semnale că trebuie să ne odihnim mai mult – pentru a se reface. De aceea, să încercăm să ne ascultăm mai mult corpul și să ne odihnim atunci când simțim nevoia.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de melatonină produs de organismul nostru începe să scadă și de aceea apar stările de insomnie, iar persoanele în vârstă se trezesc mai devreme și dorm mai puțin.
Pentru ce este recomandată melatonina?
Unele studii arată că melatonina ar ajuta în cazul oboselii create de diferențele de fus orar la cei care călătoresc pe distanțe mari, între 2 și 5 fusuri orare (în principal către est). În cazul acesta (prevenția și tratamentul jet lag-ului), melatonina se ia (doză de la 0,5mg la 5 mg) cu o oră înainte de ora normală de somn din ziua călătoriei până 2-4 seri după sosire, pentru a ajuta organismul să se refacă și să se adapteze mai ușor la noul fus orar.
Însă organismul se poate adapta singur la diferențele de fus orar în cca 3-5 zile, pentru cei care călătoresc ocazional, de exemplu. De aceea, cei care călătoresc mult, dar și persoanele cu insomnii sau care lucrează în condiții de noapte sau în schimburi alternative pot beneficia de ajutorul oferit de suplimentele de melatonină.
Beneficii încă nedemonstrate ale melatoninei
Alte voci susțin administrarea melatoninei ca supliment celor care au probleme cu somnul sau suferă de diferite afecțiuni neuropsihice, precum problemele de dezvoltare, atât adulți, cât și copii. Alți specialiști susțin că administrarea suplimentar de melatonină la pacienții cu cancer i-ar ajuta, însă nu există dovezi medicale clare în acest sens.
Din păcate nu există studii clare privind dozele standard și nu funcționează la orice persoană.
Riscurile administrării melatoninei
Cu toții ne dorim să ne simțim mai bine, însă nu putem lua orice, oricât, oricum. Organismul nostru știe mai bine să își stabilească propriul bioritm, așadar dacă ne jucăm și intervenim, putem crea dezechilibre nedorite pe termen lung.
Melatonina nu trebuie luată de gravide și nici de persoane cu diabet, depresie, probleme de coagulare a sângelui (de orice fel, hemofilie sau trombofilie), persoane cu probleme de tensiune arterială, epilepsie, afecțiuni autoimune, care iau sedative sau persoane care iau un tratament pentru a nu respinge un transplant.
În cazul copiilor, aceasta nu va fi administrată decât strict la recomandarea medicului. Dintre efectele adverse – incontinență urinară, dureri de cap, amețeli, stări de rău și de vomă, diaree, creșterea riscului de convulsii la cei cu afecțiuni neurologice.