
Mătreața: problemă incurabilă?
Dona12/02/2023Mătreața este o problemă dermatologică foarte des întâlnită. Nu este o afecțiune contagioasă, nu pune viața în pericol, dar tot înseamnă o problemă serioasă pentru persoanele care se luptă cu ea. Într-adevăr nu este gravă, dar poate fi jenantă, astfel trebuie să se găsească un tratament eficient în timp util pentru ea. Care ar fi acest tratament? Ce se poate face să nu reapară? Răspunsurile veți regăsi în acest articol.
Ce este mătreața?
Mătreața este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului. Este mai des întâlnită în rândul adulților, poate apărea atât la femei cât și la bărbați.
Pe scurt, mătreața este o problemă care se manifestă printr-o descuamare exagerată a pielii capului, astfel apare aspectul de particule mici albe prin păr. De fapt mătreața este o inflamație la nivelul scalpului, poate fi chiar și inflamație bacteriană. Această inflamație accelerează procesul de reînnoire a pielii de la nivelul capului. Peliculele, scuamele de aspect neplăcut sunt de fapt celule moarte acumulate.
Formarea scuamelor, care sunt celule de piele moartă, este un proces normal. Pielea se descuamează zilnic, pe corp dar și pe scalp și se regenerează la fiecare patru săptămâni. Când acest proces are loc prea repede, apare mătreața la nivelul scalpului, în sprâncene, mustață, barbă.
Am dori să punctăm aici un aspect important. Mătreața nu trebuie integral confundată cu dermatita seboreică. Mătreața se consideră un simptom a dermatitei seboreice, unii consideră mătreață o formă mai ușoară de dermatita seboreică.
Trebuie să se facă diferența între cele două afecțiuni. Mătreața după cum am văzut mai sus, este o simplă descuamare a pielii. Dermatita seboreică pe lângă această descuamare, se manifestă și prin alte simptome. Aceasta nu se rezumă doar la zonele cu păr, ci poate să apară și în zone cu piele fară păr: față, zona nasului, în general în zonele unde pielea este mai grasă (zona T), unde glandele sebacee au o activitate mai mare.
Cel mai ușor se reține diferența dintre cele două în următorul fel: mătreața obișnuită se manifestă prin scuame albe, uscate, deci este o mătreață uscată, dar dermatita seboreică se manifestă prin mătreață grasă, cu pelicule galbene.
Cauzele mătreții
Cauzele mătreții sunt multiple. Totuși, principala cauză ar fi dezechilibrul filmului hidrolipidic de la nivelul pielii. Atâta timp cât pielea este hidratată, filmul hidrolipidic este intact, probabilitatea de apariția mătreții este foarte mică. În momentul în care acest film devine afectat, pielea devine mai uscată. Un scalp uscat nu mai reușește să-și îndeplinească funcția protectoare, astfel pielea devine sensibilă, cu prurit și scuamos.
Aici apare o altă întrebare. Ce anume poate provoca dezechilibrul filmului hidrolipidic? Cauzele sunt variate.
În mod logic, temperatura influențează nivelul hidratării scalpului. Temperaturile crescute, temperaturile scăzute, atmosfera cu umiditate scăzută, favorizează pielea uscată.
După cum foarte bine știm, persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la pielea uscată, astfel devin mai predispuse și la mătreață.
Conform studiilor există și o predispoziție genetică în ceea ce privește pielea uscată. Nu în ultimul rând, factorul care influențează multe aspecte din viața noastră, stresul, este o altă posibilă cauză a pielii uscate.
Așadar, dezechilibrul filmului hidrolipidic, pielea uscată este una dintre cauzele care provoacă mătreață, dar nu sunt singurele. Prezență anumitor afecțiuni dermatologice (psoriasis, eczemă) pot de asemenea favoriza mătreața. Utilizarea unor produse la care scalpul este sensibil, poate provoca dermatită de contact, problemă care se manifestă tot prin descuamarea scalpului. Așa se explică faptul că unii observă că fac mătreață după utilizarea unui șampon, balsam sau orice alt produs care vine în contact cu pielea capului.
O altă cauză mai complexă ar fi Malassezia furfur, o ciupercă care se găsește în mod normal pe pielea fiecărui om, dar în mediu mai gras, începe să se înmulțească. Cum provoacă neplăceri această ciupercă? Descompune sebumul și celulele moarte ale pielii. Când aceasta ajunge să se dezvolte prea rapid, scalpul reacționează prin producerea mai multor straturi de celule moarte, care se deprind ulterior în grupuri mari de celule. Excesul de sebum duce la lipirea acestor celule între ele, formând scuame mari, și vizibile de mătreață.
Malassezia furfur este principala cauză ale dermatitei seboreice. Atunci când se observă scuame mai mari, galbene, grase și pielea este iritată, roșie, cu prurit, se presupune că problema este mai complexă de o mătreață simplă. Trebuie să se aplice tratament specific dermatitei seboreice recomandat de către un medic dermatolog.
Semne și simptome ale mătreții
Mătreața este o problemă localizată la nivelul scalpului, astfel și simptomele apar aici. Semnele și simptomele se pot intensifica în perioade mai stresante, dar și în antompurile mai reci. Așadar, odată cu sosirea iernii, mătreața reapare sau se intensifică.
Simtomele principale sunt următoarele:
• Scuamele specifice uscate, albe care apar în urma descuamării pielii
• Senzație de mâncărime la nivelul pielii
• Senzație de furnicături la nivelul pielii.
Aproape oricine poate avea mătreață, dar anumiți factori predispun la dezvoltarea acestei probleme. Printre acești factori se numără: vârsta, sexul masculin și anumite boli cornice (boala Parkinson, orice afecțiune care scade sistemul imunitar).
Copii rar se confruntă cu mătreață. Mătreața începe de obicei la vârsta adultă tânără și continuă până la vârsta mijlocie. Persoanele mai în vârstă având pielea mai uscată, sunt de asemenea predispuse. Indiferent de vârstă de care se discută, s-a constatat că bărbații sunt mai predispuși la mătreață.
Tratamentul recomandat
Diagnosticul de mătreață se pune relativ ușor, prin simplul examen fizic al scalpului. În cazuri rare se recurge la consult medical doar pentru mătreață, mai des se întâmplă să se solicite sfatul farmaciștilor. În mod sigur se face și o anamneză pentru a vedea dacă a apărut mătreața în urma utilizării produselor de îngrijire, dacă există și alte afecțiuni dermatologice sau afecțiuni cronice.
Dacă problema nu este mai complexă, sunt prezente doar scuame albe, fară pete roșii, zone inflamate, problema se tratează cu un șampon potrivit. Dacă se consideră justificat, farmaciștii îndrumă pacienții înspre medic dermatolog.
În ceea ce privește tratamentul, acesta se începe de fiecare dată cu un șampon blând pentru scalp sensibil, nu neapărat pentru păr cu mătreață. Acest produs se folosește pentru o curățare regulată, pentru a reduce acumularea de ulei și celulelor moarte de piele.
În cazul în care acest produs nu este eficient, se poate face trecerea la un produs dermatocosmetic pentru păr cu mătreață la recomandarea medicului dermatolog sau la recomandarea farmacistului. Aceste produse, având în vedere că scad producția de sebum, pot lăsa părul neplăcut la atingere, pot usca inclusiv scalpul. Așadar, șampoanele dermatocosmetice pentru mătreață nu sunt tolerate de toată lumea, unii le tolerează de maxim 2-3 ori pe săptămână. Acestea se pot alterna cu un șampon cu compoziție blândă pentru scalp sensibil. Important este că ambele produse se lasă pe păr să acționeze 3-5 minute înainte să se clătească.
Pentru a contracara rezultatul produsului, de păr neplăcut la atingere și uscat, pe lungimea părului se recomandă aplicarea unui balsam de păr cu proprietăți hidratante.
În cazul în care în urma utilizării produsului apare mâncărime sau usturime, se încetează folosirea aceluia. Dacă apare o reacție alergică, cum ar fi o erupție cutanată, urticarie sau dificultăți de respirație, se solicită imediat asistență medicală.
În farmacii, în magazine și drogherii se găsește o gamă foarte largă de produse pentru mătreață. Există produse, cu antifungice în compoziție, care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Substanțele active pot fi multiple, cum ziceam, antifungice, acid salicilic, săruri de seleniu, etc.
Există posibilitatea să nu se găsească din prima varianta cea mai potrivită și eficientă. Și în cazul mătreții indivizii reacționează diferit la produsele existente pe piață. Un produs eficient în cazul unui pacient, poate fi total fară folos în cazul unui alt pacient. Din păcate, doar prin încercări se poate găsi produsul potrivit. În farmacii se pot găsi (în cantitate limitată) și monstre de produse, care ajung pentru o utilizare. Acestea pot scuti pacienții de eventualele cheltuieli inutile.
Când se găsește un produs eficient, din păcate nu înseamnă că acel produs va fi eficient până la nesfârșit sau nu înseamnă că va trata problema definitiv. În cazul unui produs eficient, da, simptomele trebuie să dispară după 2-3 utilizări, dar dacă s-a oprit folosirea șamponului, problema poate să reapară. În cazul acesta trebuie să se găsească un alt produs. Ulterior se poate face trecerea înapoi la primul produs eficient folosit. Dacă problema tot reapare, este reocmandat să solicitați sfatul dermatologului.
În cazul în care un copil se luptă cu o așa problemă, recomandarea ar fi să solicitați din prima sfatului unui medic. Pielea copiilor este mai sensibilă, se tratează problema cu o atenție sporită.
Prevenția mătreții
Într-adevăr este mai ușor să prevenim anumite probleme, decât să le tratăm pe urmă, dar nu toate întâmplările se pot preveni tot timpul. Se pot lua măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta mătreață sau pentru a o controla, și anume:
• Un stil de viață sănătos, echilibrat poate ajuta și în prevenția scalpului cu mătreață. O dietă care oferă suficient zinc, vitamine B, poate ajuta la prevenirea acestei probleme;
• rutină corectă, potrivită tipului de păr și tipului de scalp, poate ajuta de asemenea. Dacă aveți tendința de a avea un scalp gras, șamponarea zilnică poate ajuta la prevenirea mătreții. Se mașează șamponul în păr prin mișcări mici, până se iau toate scuamele, pe urmă se clătește bine toată lungimea părului. Produsele precum balsam și masca de păr, se aplică doar pe lungimea părului, nu și pe scalp;
• Lumina soarelui poate face bine pentru controlul mătreții. Dar pentru că expunerea la lumină ultravioletă dăunează pielii și crește riscul de alte afecțiuni, nu trebuie să se exagere cu timpul petrecut la soare. Pe zonele fără păr, în mod obligatoriu se aplică produse fotoprotectoare;
• Limitarea produselor de îngrijire/de coafat a părului poate fi de ajutor. Produsele de coafat se pot acumula pe păr și pe scalp, făcându-l mai gras;
• Stresul afectează sănătatea în general, astfel în mod sigur poate chiar ajuta la declanșarea mătreții sau la agravarea simptomelor existente.
Șampon anti-mătreață grasă – BABE Laboratorios
Am dori să vă prezentăm produsele de la BABE Laboratorios, care se bucură de succes mare în 54 țări și 4 continente.
De anul acesta produsele lor se găsesc și la noi în țară, exclusiv în farmaciile Dona. BABE Laboratorios a fost fondat în anul 1994, cu misiunea de a găsi soluții eficiente pentru problemele de zi cu zi ale pielii. Oferă produse dermato-cosmetice cu eficiență dovedită, testate și pe piele sensibilă inclusiv pe zona perioculară, zona intimă și pe pielea copiilor. Toate produsele sunt adaptate la pH-ul pielii.
În momentul de față se găsesc în farmaciile noastre produse pentru față, corp și păr, atât pentru adulți cât și pentru copii, ingredientele fiind atent selecționate.
În acest articol am dori să vă prezentăm șamponul anti-mătreață grasă, ideal pentru persoanele care se confruntă cu exces de sebum, mătreață sau dermatită seboreică. Luptă în mod eficient împotrivă simptomelor neplăcute asociate acestor afecțiuni. Elimină mătreața și reduce senzația de mâncărime, controlează și reduce excesul de sebum.
Majoritatea produselor existente pe piață pentru mătreață și dermatită seboreică, lasă părul neplăcut la atingere, uscat și fară volum. Un avantaj major al produsului de la BABE Laboratorios este că oferă o curățare blândă a scalpului și lasă părul moale și hidratat, ușor de pieptănat.
Ingredientele active principale ar fi extractul de brusture, sulfatul de zinc, biotina și acidul salicilic. Primele trei ingrediente menționate ajută la reducerea și reglarea producției de sebum, întărind în același timp structura părului. Acidul salicilic este un ingredient frecvent folosit în produsele de îngrijire a pielii. Este un beta-hidroxi acid (BHA) utilizat pentru proprietățile exfoliante/keratolitice (îndepărtează celulele moarte), antiinflamatoare și antibacteriene. Prin efectul keratolitic favorizează și absorbția ingredientelor active.
Produsul se bucură de un succes mare în rândul persoanelor care se luptă cu mătreață. Produsul se poate utiliza de 2-3 ori pe săptămână. Se aplică o cantitate moderată pe păr ud, se masează ușor în păr și pe scalp, se lasă să acționeze 3-5 min, după care se clătește. Calitățile prezentate mai sus, fac ca șamponul anti-mătreață grasă să fie un produs eficient pentru mătreață și/sau dermatită seboreică în faza acută, ca tratament de atac.
Un alt produs care se poate utiliza pentru scalpul cu mătreață, este șamponul extra delicat. Acesta se poate utiliza ca și tratament de susținere, după 2-3 săptămâni de utilizare de șampon anti-mătreață. Problema de bază care apare în urma utilizării produselor anti-mătreață, este că se dezvoltă o rezistență la ingredientele active relativ ușor. Astfel, acest produs prelungește perioada în care produsul de bază este eficient, dacă aceste se alternează cu un produs pentru scalp sensibil cu efect antiinflamator, hidratant.
Șamponul extra delicat hidratează, protejează părul, dar în același timp favorizează și creșterea acestuia. Prin prezența pantenolului în compoziția lui, prezintă acțiune calmantă, ameliorând senzațiile de mâncărime, iritațiile și roșeața.
Bibliografie:
1. https://laboratoriosbabe.com/ro/product/extra-mild-shampoo/
2. https://laboratoriosbabe.com/ro/product/anti-oily-dandruff-shampoo/
3. https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp
4. https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruff
5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854