
Ce măsuri de igienă trebuie să luăm împotriva noului coronavirus
Dona25/04/2020Noul coronavirus ne schimbă treptat percepția asupra sănătății și a regulilor de igienă. Acum mai mult decât oricând am devenit conștienți de importanța prevenției și a menținerii unei stări de sănătate cât mai bune. Toți avem printre cei dragi persoane din grupurile vulnerabile și ne facem griji pentru ei.
Nu îi putem însănătoși pe cei dragi cu afecțiuni cronice, dar putem urma numite reguli ca să ne protejăm. Faptul că noul coronavirus rămâne pe anumite tipuri de suprafețe timp de mai multe zile, ne obligă să ne organizăm mai bine și să facem altfel anumite lucruri.
Deoarece, oricât de izolați am sta o perioadă, tot trebuie să facem cumpărături de bază sau să ieșim din case. Să vedem ce putem face pentru a fi mai în siguranță și a reduce riscul de infectare în această perioadă:
- Ne spălăm atent, corect pe mâini cu apă caldă și săpun, timp de minim 20 de secunde, frecând cu grijă fiecare porțiune a pielii. Specialiștii ne spun că noul coronavirus este distrus prin spălarea cu apă și săpun!
- Dacă purtăm mâneci mai scurte sau ridicate, atunci trebuie să ne spălăm și parte expusă de pe antebraț, respectând aceleași reguli.
- Nu e nevoie de dezinfectare agresivă (cu substanțe chimice)! Doar profesioniștii din sistemul medical au reguli suplimentare deoarece expunerea acestora este mai mare.
- Ne descălțăm la ușă într-o zonă pe care o putem igieniza des și ușor. Nu uităm să dezinfectăm tălpile încălțămintei cu apă caldă și săpun sau produse de igienizare cu clor, alcool sanitar sau dezinfectanți speciali. Există produse pe care sunt menționate tipuri de germeni (bacterii, virusuri) care pot fi distruși, acestea pot fi folosite și pentru noul coronavirus.
- Trebuie să dezinfectăm ambalajele produselor sau alimentelor înainte de a le pune în frigider, cămară, dulapuri sau spații speciale de depozitare și să ne spălăm des și corect pe mâini.
- Atenție la ce suprafețe atingem! Ușile, clanțele, întrerupătoarele trebuie dezinfectate mai des. Mai ales cele din zona de acces (intrare), imediat după ce o persoană a revenit de afară. Dacă avem animale de companie, trebuie să le ferim de produsele de igienizare căci se pot intoxica.
- Nu putem prin casă obiecte, pungi, haine…. cu care am venit de afară. Trebuie spălate/ igienizate. Acum, practic vorbind, trebuie să nu exagerăm! Gecile sau hainele sau încălțămintea de exterior pot să stea într-o zonă de intrare. La fel lesa și botnița câinelui.
- Câinii trebuie și ei spălați pe lăbuțe cu apă călduță și săpun. Atenție dacă se stropește cu anumite substanțe pe stradă. Trebuie să evităm să atingă aceste substanțe sau să nu ieșim imediat după ce au trecut echipele. Medicii veterinari ne pot sfătui în acest sens mai bine. Ne pot spune și ce semne trebuie să urmărim în caz de intoxicații.
- Telefonul și portofelul trebuie dezinfectate mai des. Existe șervețele speciale cu soluții pe bază de alcool.
- Schimbăm mai des prosoapele de mâini și spălăm hainele la temperatura mai ridicată.