
Mărul ține medicul la distanță
Dona09/08/2021Dintre toate fructele pe care le putem alege pentru a le putea include în meniul zilnic, mărul este de departe cel mai accesibil și cea mai bună alegere. Să vedem așadar de ce acest fruct atât de banal este atât de recomandat. Ați auzit zicala „ un măr pe zi, ține doctorul la distanță” ?
Mărul are un aport glucidic scăzut
Bineînțeles, există mai multe soiuri de mere, unele sunt mai dulci, altele mai puțin dulci. Cu conținut scăzut de carbohidrați, mărul este pe lista fructelor recomandate persoanelor cu diabet, chiar dacă soiul pe care nutriționistul vă spune să îl consumați cu precădere este mărul crețesc.
Are numai 10-12 g de glucide, fructoză la 100 g, fiind opțiunea cea mai bună pentru una dintre gustările zilei sau de consumat în cadrul unor mese principale. De ce? Secretul constă în pectină (fibrele solubile din pulpă) care reduce viteza de absorbție a carbohidraților din alimente, așadar previn creșterea bruscă a glicemiei.
Mărul are un conținut ridicat de fibre și alți nutrienți (vitamina C, potasiu)
Consumul merelor, ne ajută să ne reglăm tranzitul intestinal. Din cele 2 g de fibre la 100 g de măr, jumătate sunt solubile (pectină prezentă în pulpă) și jumătate sunt insolubile (adică celuloză prezentă în coajă).
Are proprietăți laxative, așadar dacă avem probleme cu constipația, unul măr consumat cu coajă ne va fi de mare ajutor. În plus, pectina reduce absorbția colesterolului și reduce LDL-ul (colesterolul rău) din sânge la persoanele care au hipercolesterolomie.
Mărul ajută inima să fie mai sănătoasă
Da, mărul este una dintre sursele de potasiu. În plus, datorită efectelor pozitive asupra colesterolului, devine și mai prețios pentru sănătatea sistemului cardiovascular și, în principal, a inimii.
Asta arată și studiul dat publicității în 2011. Femeile care au consumat 75 g de mere pe z, după 6 luni au avut o scădere cu 23% a LDL, colesterolul rău și a crescut cu 4% HDL, colesterolul bun.
Mărul poate reduce senzația de foame și ne poate ajuta când vrem să slăbim
De ce? Calorii puține, mulți nutrienți de care avem nevoie, fibre care reduc absorbția rapidă a glucidelor și mai ales, fibre care ne dau senzația de sațietate.
Mărul trebuie consumat integral, cu tot cu coajă
Cei mai importanți se regăsesc în coaja mărului, așadar nu consuma doar pulpa. Este vorba de vitamina C și fibre (celuloză).
Mărul copt simplu este un desert bun și sănătos cu proprietăți terapeutice pentru cei care suferă de diaree
Printre puținele alimente recomandate copiilor și persoanelor care au diaree sau se refac după episoade diareice este mărul copt (simplu, fără alte adaosuri). Astfel preparat, mărul este gustos, ne aduce nutrienți importanți și, mai ales, se digeră ușor.
Datorită conținutului echilibrat de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Referințe: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110412131923.htm