malformații cardiace congenitale

Malformațiile cardiace congenitale

Dona10/02/2021

Toți părinții își doresc să aducă pe lume un copil sănătos, însă, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată.
Conform statisticilor europene, din cele 258 de cazuri de probleme congenitale la 10.000 de nașteri, circa 80 sunt cardiace. Adică 8 copii la 1000 de nașteri. Asta înseamnă că acești copii se nasc cu anomalii sau defecte structurale ale inimii, unele fiind severe, altele minore. Unele sunt diagnosticate în perioada sarcinii, la ecografiile morfologice, altele imediat după naștere sau mai târziu.
O sarcină trebuie monitorizată atent, iar un copil trebuie văzut periodic după naștere de un medic de familie sau pediatru, pentru a crește șansele diagnosticării din timp a unei astfel de probleme de sănătate. Copilul va beneficia astfel de tratament și monitorizare de specialitate și calitatea vieții lui va putea crește.

Care sunt semnele unei malformații cardiace congenitale la copil

Despre simptomele apărute la naștere nu este cazul să discutăm, căci echipa medicală va face evaluarea sănătății copilului imediat după venire alui pe lume și îl va monitoriza în primele zile de spitalizare.
Să vedem ce semnale ne pot atrage atenția în primele luni de viață, dar și mai târziu, pe care trebuie să le menționăm medicului:

  • Probleme de respirație – adică respirație sacadată;
  • Creșterea pulsului;
  • Umflarea sau apariția edemelor la picioare, burtică sau feței, în jurul ochilor;
  • Oboseală care poate fi severă/ accentuată sau să apară după depunerea unui efort minim la orice vârstă. În cazul bebelușului, acesta poate obosi prea ușor doar după o singură masă sau o repriză de plâns și constatăm că îi crește și pulsul.
  • Cianoza (albăstrirea buzelor, degetelor/ unghiilor);
  • Probleme de creștere și dezvoltare – copilul nu crește suficient în greutate și înălțime;
  • Probleme de comportament – copilul este agitat (deoarece nu poate respira cum trebuie) sau nu mânăncă cum trebuie.
Care sunt cauzele malformațiilor congenitale cardiace

Nu există o cauză exactă a acestor tipuri de malformații, din păcate, deci nu pot fi prevenite 100%. Însă specialiștii ne avertizează asupra unor factori care cresc riscul apariției malformațiilor cardiace congenitale și anume:

Factorii genetici

Sunt primii menționați, de fiecare dată. S-a observat că aceste tipuri de defecte structurale ale inimii sunt asociate cu anumite sindroame genetice sau anomalii cromozomiale precum sindroamele Down, Turner sau Noonan. Nu degeaba am insistat asupra importanței monitorizării corecte a sarcinii și efectuării anumitor tipuri de teste specifice care calculează riscul apariției unor astfel de anomalii la făt în trimestrul I sau la începutul trimestrului II.
Dacă ai avut astfel de probleme în familie, la rudele de gradul I, atunci discută cu medicul obstetrician poate chiar dinainte de concepție pentru a știi despre ce este vorba și a-ți explica detaliat calendarul de investigații și analize.

Obiceiuri de viață ale mamei

Fumatul și consumul de alcool cresc riscul apariției oricăror probleme de dezvoltare și sănătate la făt. Mai mult, cresc riscul apariției complicațiilor medicale și pentru mamă, deci trebuie să spui un mare NU în timpul sarcinii, dar și alăptării!
Poți renunța la fumat înainte de concepție, cerând ajutor! Nu accepta să fii nici fumătoare pasivă, deoarece și fumatul pasiv are un efect negativ asupra organismului tău și asupra dezvoltării bebelușului.

Anumite tratamente

Femeile însărcinate nu trebuie să ia tratament fără recomandarea medicului care le urmărește. Am scris pe larg despre efectele teratogene ale anumitor substanțe medicamentoase.
La începutul sarcinii, roagă medicul să îți dea o listă cu medicamentele sigure pe care le poți lua pentru problemele comune de sănătate (răceală, gripă, febră). Și un farmacist te poate ajuta, însă medicul este cel care are toate informațiile despre istoricul tău medical.

Anumite afecțiuni existente în momentul concepției sau apărute în perioada sarcinii

Dacă mama are diabet (tip 1 și 2) sau dezvoltă diabet gestațional sau are anumite infecții virale (precum rubeolă în primul trimestrul sau gripă/ influenza în trimestrul III), atunci există un risc pentru făt de a dezvolta malformații cardiace congenitale. De aceea imediat după ce ai aflat că ești însărcinată, dacă nu ai făcut un set de analize înainte de concepție, mergi la medicul ginecolog. Există o serie de analize extinse, inclusiv pentru infecții virale care sunt recomandate tuturor gravidelor.
Dacă ai diabet sau risc de diabet gestațional, atunci urmărește indicațiile medicului fără excepție și ia tratamentul dacă ți-a prescris unul.
Fă-ți vaccinul antigripal pentru a evita să faci gripă în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru! Crește riscul apariției malformațiilor congenitale cardiace la făt.

Alți factori de risc

sunt substanțe chimice cu potențial toxic, mai precis solvenți care se găsesc în multe produse folosite adesea, precum vopseluri, vopsea de unghii, substanțe de lipit.

Așadar, cel mai bine este ca fiecare cuplu care așteaptă un copil să urmeze indicațiile medicului privind monitorizarea sarcinii și să efectueze toata analizele și investigațiile necesare. Și, nu în ultimul rând, trebuie să respecte întocmai recomandările privind alimentația și stilul de viață.


Aboneaza-te la Newsletter