
Lucruri esențiale de știut despre riscurile pilulelor contraceptive
Dona16/05/2019Pilulele contraceptive sunt una dintre cele mai importante măsuri de prevenție a unei sarcini nedorite, la accesibile și ușor de utilizat. Din păcate, nu oferă și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Chiar dacă prezintă mai multe beneficii (de exemplu, pilulele combinate scad ușor riscul de cancer endometrial, cancer ovarian și de colon sau sunt folosite cu succes în tratarea anumitor tipuri de acnee), prezintă și riscuri de care trebuie să fii conștientă pe deplin. De aceea medicul îți va face analize și îți va pune o mulțime de întrebări înainte să îți recomande un anumit tip de măsură de contracepție și, mai ales, un anumit tip de pilule contraceptive orale.
Când nu trebuie să iei deloc contraceptive orale
Nu poți lua contraceptive orale dacă nu ți-au fost recomandate de medic după evaluarea stării de sănătate și a riscurilor. Nu este recomandat să le iei nici dacă:
• Nu vrei să ți se schimbe periodicitatea menstruației.
• Ai anumite afecțiuni (hepatice, cardio-vasculare, anomalii cardiace, hipertensiune arterială, probleme circulatorii, tromboză, migrene severe, afecțiuni ale vezicii biliare, ai diabet cu complicații sau de peste 20 de ani sau ai avut un accident vascular cerebral)
• Ești sub tratament (anumite medicamente precum antibioticele le pot scade eficiența).
• Ai în familie rude apropiate sub 45 de ani cu tromboză.
• Ai sau ai avut cancer mamar.
• Crezi că ești însărcinată.
• Ai sângerări după ce faci sex sau între menstruații.
• Nu ai un partener stabil și vrei să fii protejată de bolile cu transmitere sexuală.
• Fumezi și ai depășit vârsta de 35 de ani sau chiar dacă ai 35 de ani (sau peste), te-ai lăsat de fumat de mai puțin de 12 luni.
• Ești supraponderală.
Riscurile contraceptivelor orale depind și de tipul de contraceptive
În cazul celor doar cu progesteron, care sunt și cele mai sigure, există totuși riscul ca să cauzeze chisturi ovariene. De obicei nu va fi nevoie de tratament căci dispar spontan, dar anumite femei cu chisturi ovariene au dureri pelvine. Un alt risc este de a dezvolta cancer mamar, deși nu există dovezi medicale sigure în acest sens. Medicii, totuși, sunt prudenți, în cazul femeilor care au în istoricul familial această boală.
În cazul pilulelor combinate, poți experimenta: dureri de cap, greață, tensiuni în sâni, schimbări de stare (la începutul administrării pilulelor). Pot să îți crească tensiunea arterială și să îți cauzeze sângerări în primele luni de folosire. Însă acest tip de contraceptive sunt considerate a crește riscul pentru tromboză (inclusiv accident vascular cerebral), infarct și anumite tipuri de cancer – cancer mamar și cervical, dar și o formă rară de cancer hepatic. Conform unui studiu clinic, generațiile noi de contraceptive orale(combinate) cresc semnificativ riscul de a face cheaguri de sânge (tromboembolism venos), comparativ cu pilulele din vechea generație.
Riscul pentru cancer mamar, conform studiilor clinice, revine la normal la 10 ani după ce ai întrerupt administrarea contraceptivelor combinate.