
Loviturile în torace pot cauza probleme de ritm cardiac și chiar deces la copii și tineri
Dona22/05/2020Pare amuzant când vedem filme americane cu copii și tineri care joacă baseball, hochei sau fotbal în echipamente de protecție; însă acestea nu sunt o glumă. Nici purtarea centurii de siguranță și airbag-urile de la mașină. Au menirea să evite nu doar leziunile la nivelul craniului, ci și loviturile în toracele anterior care pot cauza probleme de ritm cardiac, contuzii letale și chiar decesul subit al celui lovit (Commotio cordis).
Ce este Commotio cordis
Commotio cordis este o afecțiune care apare în înscrisurile medicale încă din secolul 18 și care a intrat în atenția comunității medicale și a opiniei publice, două secole mai târziu, după o serie de accidentări și decese în rândul sportivilor.
Se definește ca stop cardiac subit intervenit în urma încasării unei lovituri nepenetrante în toracele anterior la pacienții care nu au probleme cardiace, fără să apară leziuni structurale la nivelul inimii în urma impactului. De obicei are loc după impactul cu un obiect dur, dar rapid (minge de baseball, puc de hochei. Specialiștii nu au convenit asupra patofiziologiei acesteia, dar se pare există o relație întru momentul impactului și ciclul ritmului cardiac.
Cei mai sensibili la loviturile în torace sunt copiii și adolescenții
Cutia toracică nu are doar rolul de a adăposti două organe vitale – plămânii și inima. Ci mai ales de a le proteja. Iar la copii și adolescenți cutia toracică nu este complet matură, deci nu le poate conferi protecția necesară în cazul unor traumatisme sau lovituri încasate în zona inimii, în toracele anterior, care pot surveni în timpul unor activități sportive, accidente sau incidente (precum încăierări).
De aceea, medicii ne atrag atenția asupra folosirii echipamentelor de protecție, dar și să ne învățăm de mici copiii să se protejeze și să îi protejeze pe ceilalți evitând loviturile în zona cutiei toracice, inclusiv în cadrul competițiilor sportive.
Mai mult, trebuie să îi protejăm de mici în scaune speciale cu centuri și să îi învățăm despre importanta de siguranță centurii și a airbagurilor de la mașină.
Indiferent de vârstă contuziile în zona toracelui sunt considerate o urgență medicală
Loviturile în zona toracelui pot avea consecințe grave, indiferent de vârsta pacientului. Bineînțeles, dacă pacientul, chiar și adult fiind, deja are o problemă cardiacă, riscul crește semnificativ.
În urma unei astfel de traume la nivelul toracelui pot surveni leziuni potențiale letale precum:
- Contuzia miocardică, care poate fi minoră sau asimptomatică, deși pacientului poate avea tahicardie. Prin tahicardie înțelegem o accelerare a frecvenței bătăilor inimii de peste 90 de bătăi pe minut (ritmul normal al inimii fiind între 60 – 90 de pulsații pe minut, cu o medie generală de 70 – 80 de pulsații).
- În cazurile mai grave, apare ruptura miocardică. Pacientul care suferă o astfel de traumă severă decedează, de obicei, subit din cauza tamponadei pericardice sau exsanguinării (pierderii de sânge).
- Ruptura diafragmatică, care apare cel mai frecvent in cadrul traumatismelor toraco-abdominale severe.
- Ruptura liberă de perete ventricular, care este, de obicei, fatală.
- Ruptura de aorta, care apare de regula în traumatismele toracice închise prin decelerare, prin lovirea de volan
- Commotio cordis.