Leucemia

Dona26/09/2022

Leucemia este o afecțiune oncologică a sângelui și a elementelor figurate ale acestuia, ce se manifestă prin mărirea anormală a numărului de globule albe din sânge. Globulele albe joacă un rol esențial în menținerea sistemului imunitar în parametri normali, acesta protejând organismul de bacterii, ciuperci (fungi), virusuri, substanțe străine și de replicarea celulelor cu anomalii.

Leucemia mai este cunoscută și sub denumirea de „cancerul de sânge”, ce apare în momentul în care leucocitele încep diviziunea într-un mod rapid și necontrolat, în afara parametrilor optimi. Leucemia debutează în două modalități, leucemie acută unde manifestările acesteia își fac brusc apariția, fără semne de alarmă și leucemie cronică unde boala se dezvoltă progresiv.

 

Simptomele leucemiei

Simptomele leucemiei pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de tipul de leucemie, mai jos fiind enumerate cele mai des întâlnite simptome:

· Transpirații nocturne – persoana afectată transpiră excesiv pe timpul nopții;
· Oboseală şi slăbiciune accentuate – acestea nu se ameliorează chiar şi după somn;
· Pierderea involuntară a greutăţii;
· Dureri de oase şi sensibilitate accentuată;
· Umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului şi a axilelor;
· Ficat mărit;
· Anemie;
· Splină mărita;
· Pete roşii la nivelul pielii;
· Vânătăi şi sângerări minore apărute după lovituri minore;
· Frisoane;
· Febră;
· Contractarea frecventă a infecţiilor.

În situaţia în care leucemia s-a răspândit în sistemul nervos central pot apărea următoarele simptome:

· Greaţă;
· Vărsături;
· Dureri acute;
· Confuzie;
· Spasme musculare necontrolate;
· Convulsii.

În funcţie de gradul de agresivitate şi de tipul leucemiei este afectată şi capacitatea de răspândire a acesteia, unde cele mai afectate organe sunt: plămânii, inima, rinichii, sistemul gastro-intestinal sau testiculele.

 

Factori favorizanţi

 

Factorii de risc ce pot duce la favorizarea apariţiei leucemiei sunt multipli, aceştia fiind:

· Fumatul;
· Moștenirea genetică – în situaţia în care există un istoric familial de leucemie, predispoziția dezvoltării acestei condiţii creşte;
· Expunerea la niveluri ridicate de radiaţii;
· Contractarea virusului HIV sau HTLV-1;
· Folosirea vopselei de păr;
· Chimioterapia;
· Expunerea constantă la cantităţi mari de benzen;
· Afecţiuni specifice ale sângelui;
· Sindromul Down – anomaliile cromozomiale cresc riscul de apariție al leucemiei;
· Prezența factorilor de mediu toxici.

 

Tipuri de leucemie

 

Leucemia este împărţită de către specialiști în patru categorii, fiind clasificate la rândul lor în acută sau cronică şi limfoidă sau mieloidă.

Leucemia limfoidă acută – acest tip de leucemie debutează la nivelul măduvei osoase, unde sunt produse celulele albe, afectând în majoritatea cazurilor copii. Speranţa de viaţa pe 5 ani este de 69%.
Leucemia limfoidă cronică – are un grad lent de dezvoltare şi afectează în majoritatea cazurilor persoanele de peste 55 de ani, fiind o afecţiune extrem de rar întâlnită în rândul copiilor. Rata de supravieţuire pe 5 ani este de 83%.
Leucemia mieloidă acută – poate afecta în egală măsură adulții şi copii, fiind cea mai întâlnită formă de leucemie, unde rata de supraviețuire este de 27% pe o durată de 5 ani.
Leucemia mieloidă cronică – afectează în majoritatea cazurilor adulții, unde rata de supravieţuire pe 5 ani este de aproximativ 70%.

Alte tipuri de leucemie:

· Leucemia mielomonicitară juvenilă – acest tip de leucemie afectează copii de sub 6 ani;
· Leucemia mielomonicitară cronica – afectează de cele mai multe ori adulții şi se dezvoltă la nivelul celulelor mieloide;
· Leucemia cu celula păroasă – este cel mai rar tip de leucemie, fiind de obicei clasificată ca fiind un tip de leucemie limfoidă cronică.
· Leucemia cu celule T – este un tip de leucemie agresivă, ce apare cu predispoziţie la bărbații în vârstă;
· Leucemia cu limfocite granulare mari – acest tip de leucemie are o evoluție lentă şi apare cel mai des în rândul femeilor. Un procent de 30% dintre cei care suferă de acest tip de leucemie au şi artrită reumatoidă;
· Leucemia prolimfocitică – atacă în general limfocitele B iar în 4 din 5 cazuri sunt atacate celulele B, iar în celălalt caz sunt atacate celulele T;
· Leucemia promielocitică acută – acest tip de leucemie este un subtip al leucemiei acute, ce posedă caracteristici biologice şi clinice distincte.

 

Analize care indică leucemia

 

În urma unei vizite la medic, pacientul primeşte recomandarea de a face un anumit set de analize de sânge pentru stabilirea unui diagnostic.

Diagnosticarea leucemiei este efectuată cu:

· Efectuarea unui consult şi a unei analize a istoricului medical – pe parcursul consultului, medicul va realiza o examinare fizică unde va căuta semnele fizice ale leucemiei precum paloarea feţei cauzată de anemie, umflarea nodulilor limfatici sau mărirea splinei ori a ficatului. De asemenea medicul va analiza istoricul medical precum şi istoricul medical al membrilor apropiaţi ai familiei, pentru a afla dacă au mai fost prezente cazuri de leucemie în cadrul familial.
· Analize de sânge – medicul va interpreta rezultatele analizelor de sânge pentru a putea detecta posibilele anomalii ale nivelului de globule albe din sânge. Deși numărul de globule albe variază în funcţie de individ, un număr mare de globule albe este de obicei considerat a fi peste 11.000 de celule pe microlitru de sânge la un adult. Numărul crescut de globule albe poate fi cauzat de: infecţii, boli ale măduvei osoase, terapii cu anumite medicamente, tulburări autoimune, leucemie, limfom, alergii, tuberculoza, tusea convulsivă, mielofibroză, stres ori fumat;
· Biopsia a măduvei osoase – în cazul detectării leucemiei, este necesară o biopsie a măduvei osoase pentru a stabili cel mai eficient tratament;
· Utilizarea razelor X – razele X sunt utilizate pentru observarea nodulilor limfatici măriţi de la nivelul pieptului, glandei timus mărite, a depozitelor de fluide la nivelul plămânilor şi pieptului;
· Analize MRI şi CT – analiza de imagistică prin rezonanţă magnetică este folosită în momentul în care medicii suspectează că leucemia s-a extins la nivelul creierului. Computerul tomograf este utilizat pentru a obţine imagini detaliate cu splina sau ficatul mărit.

 

Leucemia la copii

 

Leucemia este cel mai frecvent tip de cancer prezent la copii şi adolescenţi, unde majoritatea copiilor şi adolescenților cu leucemie infantilă pot fi trataţi cu succes.

Riscul de leucemie la copii creşte dacă copilul dumneavoastră are:

· Sindromul Klinefelter;
· Sindromul Li-Fraumeni;
· Sindromul Down;
· O afecţiune a sistemului imunitar, precum ataxia telangiectazie;
· Istoric familial – unde un părinte, frate sau soră au un istoric cu leucemie;
· Expunere la niveluri ridicate de radiaţii;
· Un istoric de efectuare a chimioterapiei;
· Un istoric de suprimare a sistemului imunitar, cum ar fi un transplant de organe.

Simptomele leucemiei la copii sunt:

· Oboseală şi piele palidă;
· Infecţii şi febră;
· Sângerare şi/sau vânătăi uşoare;
· Oboseala şi/sau slăbiciune extremă;
· Dificultăţi de respiraţie;
· Tuse;
· Dureri osoase sau articulare;
· Abdomen umflat;
· Zona inghinală umflată;
· Pierderea poftei de mâncare;
· Pierderea inexplicabilă a greutăţii;
· Vărsături;
· Probleme la nivelul gingiilor;
· Erupţii cutanate;
· Umflarea fetei, braţelor, axilelor şi a părţilor laterale ale gâtului.

Medicul dumneavoastră va decide care este cea mai bună formă de tratament pentru copil, tratamentul fiind acordat în funcţie de tipul de leucemie şi a altor factori individuali. În momentul de fata rata de supravieţuire pentru majoritatea tipurilor de leucemie a crescut considerabil, unde cancerele din copilărie tind să răspundă la tratament mai bine decât cancerele la adulţi, deoarece corpurile copiilor tolerează adesea mai bine tratamentul acordat.

 

Leucemia se vindecă?

 

Leucemia este un tip cancer ce afectează celulele albe şi măduva osoasă şi pentru care din păcate, ca multe alte tipuri de cancer nu există leac. În anumite situații persoanele ce suferă de leucemie intra în remisie, o stare ce apare după tratament, unde cancerul nu mai este detectat în organism. Totuşi, cancerul poate reveni din cauza unor celule canceroase rămase în corp.
Cercetările şi progresele în tratarea leucemiei indica posibilitatea unui remediu ce ar putea stopa reapariția leucemiei. În momentul de fata cercetările arată ca imunoterapia şi terapiile ţintite (anumite forme ale acestora) pot trata acest tip de cancer în formă sa de debut, înainte ca aceasta să progreseze.

 

Tratamentul leucemiei

 

Tratamentul leucemiei este format din 3 paşi: perioada de instalare a tratamentului, perioada de consolidare şi perioada de întreţinere.

Mai jos regăsim diferite tipuri de tratamente pentru leucemie:

a. Tratament prin chimioterapie – chimioterapia este principala metoda de tratament pentru leucemie, unde substanţele medicamentoase se pot administra pe cale orală sau injectabila;
b. Tratament prin radioterapie – radioterapia este utilizată în distrugerea celulelor leucemice şi pentru a împiedica dezvoltarea şi multiplicarea acestora. Radioterapia poate fi utilizată pe tot corpul său în zona afectată a corpului;
c. Terapia țintită – foloseşte substanțe medicamentoase ce atacă vulnerabilitățile celulelor canceroase detectate la pacient;
d. Tratament cu celule stem – după efectuarea unor şedinţe de chimioterapie şi radioterapie unde sunt ucise celulele canceroase, pacientului îi sunt administrate celule stem în măduva osoasă pentru reconstruirea măduvei osoase;
e. Transplant de măduvă – procedura este similară cu tratamentul celulelor stem, unde măduva donată trebuie să provină de la un donator compatibil;

 

 

Surse:
1. https://www.cancer.org/cancer/acute-lymphocytic-leukemia/treating.html
2. https://www.lls.org/leukemia/acute-myeloid-leukemia
3. https://www.healthline.com/health/leukemia/is-leukemia-curable
4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukemia/symptoms-causes/syc-20374373
5. https://www.nhs.uk/search/click?id=https%3A%2F%2Fwww.nhs.uk%2Fconditions%2Fchronic-lymphocytic-leukaemia%2F&url=https%3A%2F%2Fwww.nhs.uk%2Fconditions%2Fchronic-lymphocytic-leukaemia%2F&pos=1&queryId=f88f2119c8da3344eacc05d66f8f7e5a
6. https://www.esmo.org/content/download/67393/1215737/1/ESMO-ACF-Leucemia-Acuta-Mieloida-Ghid-Pentru-Pacienti.pdf


Aboneaza-te la Newsletter