legume inima alimentație afecțiuni hepatice

Legumele și vegetalele ne protejează inima

Dona23/03/2020

7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială conform datelor Societății Române de Hipertensiune. 1,7 milioane de români suferă de diabet, o afecțiune care se complică în timp, afectând și sistemul cardiovascular. Acești pacienți sunt printre primele categorii de risc la orice tip de infecție precum COVID-19 sau bolile respiratorii de sezon.

Cum putem face ca să ne protejăm inima?

Specialiștii ne spun că trebuie să avem grijă de alimentația noastră și de stilul de viață. Să ținem cont de piramida alimentară și să avem grijă să nu sărim peste micul dejun, deoarece este cea mai importantă masă a zilei care ne conferă 30% din necesarul caloric.

Ce trebuie să mâncăm, conform piramidei alimentare
– Pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi);
– Legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi);
– Fructe (2-4 porţii pe zi);
– Lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi);
– Carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi).

Un studiu dat publicității în 2019 în SUA finanțat de Gates Foundation ne arată că persoanele care consumă mai puține legume și fructe au o mortalitate mai ridicată prin afecțiuni cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale. Din datele eșantionate, bărbații și tinerii par a avea un consum mai mic de legume și fructe, deci și un număr mai mare de decese. Pentru realizarea acestui studiu specialiștii au analizat date din 266 de studii în care au fost incluși în total 1.630.069 de persoane din mai multe țări de pe mai multe continente (113 din 187 de țări).  Studiul a fost prezentat la începutul acestei luni la reuniunea anuală a Societății Americane de Nutriție.

Aceste date vin în completarea recomandărilor specialiștilor în favoarea dietei mediteraneene și a suplimentării zilnice cu 1g de Omega-3 pentru a avea o inimă sănătoasă și un sistem vascular sănătos, deci și o viață mai lungă. Piramida Dietei Mediteraneene pune accentul pe fructe, vegetale și legume, cereale (integrale), ulei de măsline, nuci, fasole, semințe, mirodenii (diferite ierburi aromatice)/ 7-10 porții pe zi și consumul de pește (bogat în Omega-3). Legumele și fructele sunt bogate în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți.


Aboneaza-te la Newsletter