
Le dăm suplimente cu vitamine copiilor?
Dona08/07/2019Toți ne dorim ca să avem copii sănătoși, să îi vedem cum cresc frumos și armonios, iar de multe ori ne întrebăm dacă facem ceea ce trebuie, dacă nu cumva mănâncă prea puțin și poate ar trebuie să le dăm niște suplimente de vitamine și minerale ca să îi ajutăm. Însă trebuie să știm că dacă ne concentrăm asupra alimentației echilibrate încă din faza de concepție, apoi continuăm în timpul sarcinii și după naștere, nu avem de ce să ne fie teamă. Sunt excepționale cazurile în care copiii hrăniți echilibrat și sănătos de mici dezvoltă carențe alimentare – și atunci trebuie căutate alte cauze medicale.
Trei cuvinte cheie trebuie să ne ghideze deciziile zi de zi: moderație, varietate și echilibru. Alimentația trebuie să fie variată, să conțină alimente din toate grupele, dar în cantitate moderată. Și acest lucru este valabil atât pentru mamă sau femeia însărcinată, cât și pentru copil odată ce a început diversificarea. Bineînțeles, medicul pediatru sau medicul de familie va monitoriza periodic evoluția copilului, va recomanda anumite analize necesare și va putea constata dacă există anumite carențe. Respectarea indicațiilor medicului și menținerea echilibrului vor fi benefice pe termen mediu și lung asigurându-i copilului un start bun în viață.
Să ne reamintim piramida alimentară care este valabilă (desigur, cu ajustarea cantității) pentru orice vârstă:
– Pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi);
– Legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi);
– Fructe (2-4 porţii pe zi);
– Lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi);
– Carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi).
Ce suplimente recomandă sau poate recomanda medicul?
Vitamina D
Încă din primele zile de viață medicul va recomanda administrarea vitaminei D (cu excepții în cazul copiilor care pot avea fontanela prea îngustă). În mod normal este secretată de propriul organism în urma expunerii la soare. Aceasta este esențială nu doar pentru dezvoltarea sistemului osos, ci și pentru alte procese din organism precum sănătatea sistemului imunitar.
Dozele de vitamina D diferă în funcție de vârsta copilului existând sub mai multe forme – picături pentru sugari și cei mai mici, sau tablete cu administrare după vârsta de 6 ani. Administrarea zilnică va fi recomandată în special pentru lunile cu mai puțină expunere la soare (ca să fie ușor de reținut, în lunile cu r – din septembrie până în aprilie, inclusiv). Dar având în vedere că ne ferim de radiațiile ultraviolete și folosim o mulțime de metode și produse ca să ne ferim de soare, medicii au început să recomande administrarea zilnică, fără întrerupere a vitaminei D, chiar și la adulți, mai ales la femei, pentru prevenția osteoporozei. Nivelul de absorbție a vitaminei D se poate verifica anual prin analize specifice de laborator.
Suplimente de fier pot fi recomandate la copiii care prezintă semne de anemie fie că au o problemă de absorbție a fierului din alimentație, sau că alimentația este săracă în fier (inclusiv la copiii care după diversificare trec pe lapte de vacă și nu consumă carne, cea mai bună sursă de fier). Dar anemia va fi confirmată prin analize de sânge (hemoleucogramă), care în primii ani, mai ales după intrarea în colectivitate vor fi destul de dese având în vedere frecvența crescută a infecțiilor respiratorii care vor necesita analize de laborator. Nu este recomandat să le dăm copiilor fier fără recomandarea medicului deoarece pot să apară complicații.
Vitamina C poate fi recomandată periodic, îndeosebi în perioadele de îmbolnăvire când imunitatea organismului are nevoie de un sprijin suplimentar.
Să le dăm sau nu suplimente dacă suntem îngrijorați?
Există produse complexe de vitamine și minerale concepute pentru copii, însă administrarea acestora fără o motivație medicală expune copilul unor riscuri pe termen mediu și lung. Una dintre marile îngrijorări ale părinților este că nu le mănâncă suficient copilul, fără să evalueze corect necesarul caloric și mărimea adecvată a porției. Atunci apelează la suplimente și siropuri pentru creșterea poftei de mâncare, însă aceasta prezintă riscul acumulării unui plus nedorit de greutate. Sau creșterea excesivă a nivelului anumitor vitamine care au efecte negative asupra organismului.
Trebuie să ști și să le repetăm tuturor din familie și din preajma noastră că un copil mănâncă, în general, exact cât îi trebuie. De aceea, nu trebuie nici forțat, nici păcălit, nici să mănânce la următoarea masă ce nu au apucat de la cea anterioară. Dacă un copil se dezvoltă în greutate și înălțime conform graficelor pediatrice (curba de creștere verificată la fiecare consult pediatric), dacă are un ritm normal de dezvoltare motrică și cognitivă, atunci nu trebuie să ne facem griji și să intervenim.
Copii sănătoși să avem!