
La ce ne ajută probioticele și de unde le putem obține
Dona23/03/2021Probioticele, niște microorganisme vii, ne ajută să avem o floră gastrointestinală funcțională, de sănătatea acesteia depinzând nu doar digestia și starea noastră de bine, ci și sistemul nostru imunitar.
Atunci când suntem bolnavi și luăm anumite tratamente, medicul și/ sau farmacistul ne recomandă să luăm și suplimente probiotice ca să ne asigurăm că flora gastrointestinală se reface în ciuda efectelor negative asupra ei a anumitor substanțe medicamentoase.
Beneficiile probioticelor
Conform unor studii, principalele specii sunt Lactobacillus and Bifidobacterium, mai precis L. acidophilus, L. casei, L. plantarum, B. lactis, B. longum, și B. bifidum. Principalee beneficii aduse organismului sunt regenerarea florei gastrointestinale, îmbunătățirea sistemului imunitar, reducerea nivelului de colesterol seric, prevenția cancerului, tratamentul diareei asociate anumitor afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil, contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și metabolismul lactozei.
Alte studii demonstrează că o floră gastrointestinală sănătoasă contribuie la reducerea depresiei și anxietății și la sănătatea sistemului cardiovascular.
Există produse care conțin aceste culturi de microorganisme, în anumite concentrații și combinații care ne ajută atunci când avem nevoie. Însă specialiștii și autoritățile atrag atenția că trebuie să avem grijă la produsele pe care le cumpărăm deoarece numai unele dintre ele conțin concentrațiile care s-au dovedit benefice conform studiilor și este preferabil să ni le procurăm doar din farmacii, pentru siguranța noastră. În plus, utilizarea lor trebuie să fie pe o durată de timp limitată, cât organismul are nevoi, conform indicațiilor medicului și precizărilor din prospectul produselor.
Surse naturale zilnice de probiotice
Dar pe lângă aceste suplimente cu probiotice, avem posibilitatea de ne menține flora gastrointestinală în echilibru incluzând în meniul zilnic sau săptămânal surse naturale de probiotice și anumite alimente benefice funcționării normale a tractului gastrointestinal.
Anumite produse lactate fermentate, precum iaurturile, iaurturile îmbunătățite sau băuturile lactate cu probiotice, kefirul, laptele sana, anumite brânzeturi (Gouda, mozzarella, chedar sau brânza de vaci) ar trebui să se regăsească mereu pe lista noastră de cumpărături. Pe lângă probiotice, sunt o sursă excelentă de calciu și proteine de calitate de care organismul nostru are mare nevoie pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, a celui cardiovascular, a mușchilor și oaselor. Ideal ar fi să alegem variantele unora dintre aceste produse lactate cu un nivel mai redus de grăsimi.
Murăturile fermentate sunt o altă sursă naturală de probiotice. Din fericire, fac parte din alimentația noastră tradițională și acum sunt disponibile tot timpul chiar dacă nu le pregătim în casă. Dacă pe timpul iernii și primăverii le consumăm de la conserve, în celelalte anotimpuri le putem pregăti rapid, în numai câteva zile lăsând la murat castraveții, gogonelele, varza sau dovleceii. Doar trebuie să fim atenți la aportul de sodiu (sare), mai ales la persoanele cu probleme renale și cardiovasculare.