joacă jocuri sănătate

Joaca are un rol important pentru sănătatea copiilor

Dona06/06/2021

Copiii noștri au nevoie să facă mișcare în aer liber, să alerge și să se joace zi de zi. Au nevoie de jocuri, dar și de jucării deoarece îi ajută să se dezvolte și întărește legătura dintre ei și noi, părinții, dacă ne jucăm împreună cu ei în mod constant.

În plus, pentru noi este o oportunitate să ne desprindem de emoțiile negative și de stresul de peste zi și să ne scufundăm în lumea imaginară alături de piticii noștri sau să ne relaxăm jucând jocuri de societate sau chiar jocuri pe calculator cu cei mai mari. Dacă suntem atenți, de fiecare dată vom descoperi lucruri  noi despre ei și vom putea identifica aspecte noi de acoperit în procesul lor de învățare și de dezvoltare a abilităților. Trebuie doar să fim atenți și răbdători, să îi observăm și să îi ascultăm de fiecare dată.

Ce spun specialiștii despre rolul jocurilor în dezvoltarea copilului

Pediatrii susțin că un copil trebuie învățat și încurajat să se joace de la cea mai mică vârstă deoarece toate procesele lui de învățare și de descoperire a lumii se va face prin intermediul jocurilor. Dar joaca și jocurile sunt absolut necesare pentru copii și tineri, deoarece contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, fizică, socială și la starea lor de bine emoțională.

Aceste beneficii rămân valabile la orice vârstă și în orice stadiu de dezvoltare a copilului, de aceea trebuie să avem grijă ca ei să aibă zilnic suficient timp pentru joacă. Asta înseamnă să păstrăm un echilibru între activitățile extra și școlare și timpul lor personal. Căci așa cum noi adulții putem suferi de epuizare, și copii noștri pot deveni obosiți de o rutină prea solicitantă care le ignoră nevoile personale.

În plus, trebuie să fim atenți și la alți factori și să nu lăsăm schimbările din familie sau ritmul alert și stresant al adulților să le modeleze stilul de viață căci va avea un impact negativ asupra dezvoltării și performanțelor lor.

Uneori va trebui să îi încurajăm să se joace singuri, să își imagineze, să creeze mediul propriu, chiar jocul, jucăriile și regulile proprii deoarece îi va ajuta să își dezvolte și exerseze imaginația. Alteori va trebuie să ne asigurăm că au un cadru de joacă, cu parteneri de vârsta lor.

Și jocurile online au rolul lor,

…dacă nu devin principala preocupare a copilului și nu stă mai mult de o oră pe zi în fața ecranului. Va fi o ocazie bună de învățare despre siguranță și diferențele dintre realitate și mediul virtual, despre identitate reală și cea virtuală. Doar că acolo copilul va avea mai multă nevoie de sprijinul și supravegherea noastră deoarece va interacționa cu persoane necunoscute și va trebui să ne asigurăm că va fi protejat.

Important este să îi sprijinim să se joace în siguranță atât online, cât și acasă, cât și afară în aer liber.


Aboneaza-te la Newsletter