
Intoleranța la lactoză, o problemă a omului modern
Dona17/09/2021Intoleranța la lactoză, numită și deficit de lactază, este cel mai des întâlnit tip de intoleranță alimentară. Practic, persoanele afectate resimt un disconfort abdominal după ce beau lapte sau consumă produse preparate din acesta deoarece organismul lor nu poate absorbi și metaboliza lactoză – zahărul din lapte – din cauza absenței unei enzime numită lactază din aparatul digestiv.
Acest tip de intoleranță ia amploare în lumea modernă și, conform statisticilor, numai 35% din populația lumii poate digera lactoză la maturitate fără a avea probleme.
Intoleranță la lactoză a apărut în urmă cu circa opt mii de ani când oamenii au început să mulgă vaci, oi și capre pentru a-și suplimenta dietă insuficientă. Deși laptele este un aliment foarte hrănitor, organismul nostru a trebuit să se adapteze la consumul lui la vârsta adultă. În cazul copiilor, corpul poate digera laptele datorită lactazei, însă până că laptele să înceapă să fie consumat la vârstă adultă această enzima se dezactiva la maturitate. Atunci când lactaza nu mai este activă apare intoleranța la lactoză.
Conform statisticilor, fenomenul este mai des întâlnit în Europa.
Se manifestă prin balonare, diaree și crampe
Intoleranța la lactoză poate apărea și în urma unor traumatisme ale intestinului subțire, a unor intervenții chirurgicale sau a unor afecțiuni precum gastroenterită sau boală celiaca. În unele cazuri, această intoleranță poate fi congenitală, apărută încă din momentul nașterii, caz în care copilul nu se poate hrăni cu lapte matern și necesită alimente alternative adecvate.
Simptomele intoleranței la lactoză apar într-un interval de 30 de minute la două ore după consumul de produse pe bază de lapte și includ crampe abdominale, balonare, diaree, senzație de vomă, flatulență sau greață. Acestea pot fi ușoare sau severe variind de la persoană la persoană. Se știe că unii oameni pot consuma o cantitate mică de lapte fără a manifesta reacții adverse, iar alții pot dezvolta simptome de intoleranță chiar și de la o cantitate foarte mică de lapte.
Teste specifice pot confirmă diagnosticul
Pentru a confirmă diagnosticul trebuie făcut un test de toleranță la lactoză. În cadrul acestuia, pacientului i se dea să bea un lichid care conține lactoză și apoi i se testează nivelul glicemiei. Se consideră că pacientul este intolerant la lactoză dacă se constată că nivelul zahărului din sânge crește foarte încet sau deloc. De asemenea, se poate măsura cantitatea de hidrogen din aerul expirat – dacă lactoza nu este asimilată, această ajunge să fermenteze, la nivelul intestinului, iar cantitatea de hidrogen eliminată este mai mare. Un alt test este cel al acidității scaunului, mai des practicat în cazul copiilor. În cazul intoleranței la lactoză, în analiză scaunului se va constată existența unei cantități mari de acizi grași, care se formează în urmă interacțiunii dintre bacteriile din colon și lactoză nedigerată.
Este necesar sfatul medicului
În prezent nu există nici un tratament care să vindece intoleranța la lactoză, iar persoanele la care această problemă este confirmată trebuie să reducă cantitatea de produse lactate pe care le consumă și chiar să le evite. În ziua de azi acest lucru este destul de dificil din cauza faptului că multe produse procesate de pe rafturi conțin lactoză. Astfel, este indicat că persoanele cu intoleranță la lactoză să învețe să citească cu mare atenție etichetele produselor înainte de a le cumpăra.
Persoanele care nu au efecte adverse în cazul în care consumă o mică cantitate de lapte este bine să știe trebuie să nu bea lapte pe stomacul gol, ci la masă, preferabil în combinație cu mâncăruri mai grase. Studiile au demonstrat că laptele degresat este mai puțin recomandat în cazul lor deoarece grăsimea ajută la reducerea ratei de golire a stomacului în intestinul subțire.
La sfatul medicului, sunt recomandate tablete care conțin lactază pentru a ajuta la digestia produselor care conțin lapte.