insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă

Dona14/02/2021

Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă cauzată de modificarea funcției de pompă a inimii din multiple cauze. Cu alte cuvinte inima nu mai îndeplinește toate condițiile pentru a pompa suficient sângele și nu mai poate astfel asigura debitul necesar organismului ca să funcționeze corect. Și pentru a-și îndeplini funcția, ajunge să se suprasolicite cauzând diferite simptome care trebuie să te trimită urgent la medic.

Cum se manifestă insuficiența cardiacă

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu amâna consultul medical! Ține cont că la anumiți pacienți simptomele apar brusc (și atunci vorbim de insuficiență cardiacă acută) și atunci este o urgență! La alți pacienți boala poate fi cronică, adică se manifestă și accentuează gradual pe o perioadă relativ mai lungă de timp care variază de la câteva săptămâni, la câteva luni.

Așadar, urmărește aceste simptome:

(simptome principale)

  • Simți că nu poți respira sau ți se întretaie respirația după ce ai depus un anumit efort sau o activitate de rutină, sau chiar în timp ce te odihnești;
  • Resimți o stare de oboseală permanentă sau mai tot timpul și orice efort, oricât de mic, te extenuează;
  • Ți se umflă picioarele și gleznele, fie că faci efort sau nu, că stai în picioare sau nu.

(alte simptome care pot să apară)

  • Îți crește pulsul sau/ și ai palpitații
  • Ai amețeli
  • Ai respirație șuierătoare
  • Ai o tuse sâcâitoare, mai accentuată în timpul nopții, deși nu există o cauză medicală pentru asta (nu ai avut recent o afecțiune pulmonară sau o infecție respiratorie cu tuse)
  • Nu ai poftă de mâncare
  • Flatulență
  • Modificări ale greutății (cu plus sau minus)
Cine are risc de insuficiență cardiacă

Boala arterială coronariană sau ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, cardiomiopatia, problemele de ritm, probleme la una dintre valvele inimii sau bolile congenitale de inimă cresc riscul apariției în timp al insuficienței cardiace. Dacă ești unul dintre pacienții cu aceste afecțiuni, ia-ți zilnic tratamentul, urmează indicațiile medicului și mergi la control!

Dar mai există și alți factori de risc, precum diabetul, anemia, hiperactivitatea tiroidiană, hipertensiunea pulmonară, obezitatea, consumul ridicat de alcool și fumatul.

Acești factori de risc se potențează reciproc, una dintre combinațiile care cresc semnificativ riscul fiind diabet, hipertensiunea arterială și fumatul.

Prevenția și tratamentul implică schimbări ale stilului de viață

Ca și în cazul bolii arteriale coronariene sau hipertensiunii arteriale, sunt obligatorii schimbări ale stilului de viață.

Medicul va decide în funcție de rezultatul analizelor și investigațiilor, stadiul bolii și ale afecțiuni, tratamentul necesar, inclusiv necesitatea unei intervenții chirurgicale (bypass sau transplant).

Dar toate aceste eforturi nu vor avea rezultate bune dacă:

– nu faci mișcare zilnică, moderată,

– nu îți menții un control al greutății,

– nu renunți complet la alcool și fumat (activ și pasiv),

– nu reduci consumul de sare sau nu renunți complet la sodiu în cazul unui stadiu mai avansat al bolii, fără a folosi un alt înlocuitor,

– nu respecți indicațiile medicului privind administrarea altor substanțe farmacologice care  au contraindicație în insuficiența cardiacă.


Aboneaza-te la Newsletter