
Insuficiența cardiacă, un simptom ce necesită investigații amănunțite
Dona25/09/2021Ca urmare a înaintării în vârstă, dar mai ales a unor factori care suprasolicită inima, cum ar fi hipertensiunea arterială, stopul cardiac, fumatul, greutatea prea mare, consumul de alimente bogate în grăsimi și colesterol, sedentarismul, diabetul, diverse malformații congenitale ale cordului, boli grave de plămâni, anemie severă, hipertiroidism sau aritmie, dar și din cauza unui anumit virus ce afectează mușchiul inimii poate apărea insuficientă cardiacă. Această reprezintă de fapt o activitate insuficientă a cordului, cu consecință directă asupra îndeplinirii funcției inimii de pompă circulatorie.
Practic, inima nu mai poate asigura debitul sangvin adecvat necesităților normale ale organismului, din cauza unei contracții cardiace deficitare. Insuficiența cardiacă este, de fapt, un simptom, care persistă până când afecțiunea care stă la baza sa este vindecată.
Cel mai bun instrument de diagnostic: ecografia
Printre manifestările insuficienței cardiace se numără jena respiratorie în timpul efortului, apnee în somn, anxietate, stări de neliniște, tuse, respirație zgomotoasă, umflături la gambe și glezne, oboseală și slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, memorie slabă și palpitații.
Încă de la primele semne care indică faptul că ceva nu este în regulă, persoanele afectate trebuie să se adreseze medicului de familie. Fiind o afecțiune medicală complexă, care poate avea multiple cauze, specialistul va efectua o serie de investigații pentru diagnosticarea bolii. Dintre acestea, cel mai simplu și mai bun test este ecografia cardiacă. Pacientul este apoi monitorizat periodic pentru a se determina tipul de insuficientă cardiacă și gradul severității acesteia.
Tratamentul insuficienței cardiace depinde de cauza, de tipul bolii, de severitatea simptomelor și de cât de bine reușește organismul să o compenseze. Este, deci, posibilă administrarea unei medicații suplimentare pentru boli coronariene, hipertensiune arterială, diabet zaharat, ritm cardiac neregulat și așa mai departe.
Deși unele cauze ale bolii sunt reversibile, în majoritatea situațiilor această nu poate fi vindecată, de aceea tratamentul se face pentru tot restul vieții. Acesta este axat pe încetinirea progresiei afecțiunii, prevenirea complicațiilor și reducerea spitalizărilor, ameliorarea simptomatologiei și prelungirea vieții.
Regimul alimentar este esențial
Suferindul de insuficientă cardiacă trebuie să bea multe lichide (exclus cele carbogazoase, dulci sau care conțin cofeină), să reducă aportul de sare, să facă exerciții fizice regulate atât sub formă de plimbări zilnice cât și gimnastică sub îndrumarea unui specialist, să își regleze greutatea, să renunțe la fumat, la alcool și să își controleze regulat tensiunea arterială.
Rolul regimului alimentar în insuficientă cardiacă este extrem de important, el putând interveni evitând sau întârziind instalarea bolii, poate corecta unele tulburări după ce ele s-au instalat, furnizând materialul energetic pentru refacerea rezervelor secătuite ale inimii și poate cruța întregul organism de eforturi digestive suplimentare. Trebuie consumată multă hrană crudă (legume proaspete și fructe), această echilibrând organismul.
Pe lângă tratamentul recomandat de medic, un rol adjuvant îl pot avea anumite produse naturale consumate zilnic, printre care se numără: cătina (mărește forță de contracție a miocardului.), lămâia (200 ml pe zi), cartoful, fasolea verde, hreanul (pastă, cu miere), morcovul (proaspăt sau preparat), spanacul și usturoiul (doi-trei căței pe zi).