
Insomnia se poate croniciza
Dona10/10/2021Insomnia este o problemă din ce în ce mai frecventă în vremurile agitate și stresante pe care le trăim. Un adult are nevoie de șase-opt ore de somn (în funcție de persoană), ca să se refacă pentru a doua zi, iar dacă nu îndeplinește această „normă” este total bulversat a două zi, nu își poate îndeplini în condiții optime activitatea cotidiană, acuzând lipsa de vlagă, irascibililtate și incapacitatea de concentrare. Femeile sunt mai afectate de insomnie din cauza modificărilor hormonale, în special în timpul sarcinii și a menopauzei.
Simptomele insomniei pot fi: dureri de cap, oboseală, diminuarea puterii de concentrare, dureri musculare, scăderea randamentului și schimbări ale dispoziției (iritabilitate, agresivitate, susceptibilitate, tristețe, nemulțumire).
Printre cauzele acesteia se numără: anxietatea, situațiile limită, stresul, atacurile de panică, lipsa de suport afectiv, grijile cotidiene, neliniștea până la găsirea unei soluții sau lipsa suportului social. De asemenea, poate fi și consecința fiziologică directă a unei condiții medicale generale specifice precum: hipertiroidism, insuficiență cardiacă congestivă, tulburare pulmonară obstructivă cronică, artrită sau insuficiență renală.
Insomnia poate să fie pasageră, tranzitorie sau o tulburare cronică dacă depășește o lună. În cazul în care apar dificultăți la adormire, greutate în menținerea somnului și existența efectelor problematice specifice insomniei trebuie să vă adresați medicului.
Renunțați la produsele cu cofeină
Pentru a scapă de această problema trebuie, în primul rând, să evitați cafeaua sau băuturile care conțin cofeină, excesul de zahăr, ciocolată, fumatul (nicotina nu permite creierului să se odihnească), ceaiul negru și energizantele, mai ales după ora 16.00.
Dacă vă uitați la televizor în timpul serii, săriți peste filmele cu scene de violență, emisiunile ce prezintă dispute aprinse sau cele care oferă informații îngrijorătoare.
Mare atenție și la cantitatea de mâncare servită la cină deoarece o masă copioasă poate crea dificultăți de somn. Cel mai bine este să mâncați până la ora 18.00.
În cazul în care luați medicamente trebuie să vă asigurați că acestea nu au că efecte secundare insomnia.
Respectați un orar strict dedicat somnului.
Obișnuiți-vă să vă culcați în fiecare seară la aceeași oră. Astfel, organismul își va creea un reflex și veți putea adormi mult mai ușor. De asemenea, este indicat să vă treziți dimineața devreme și să nu adormiți în timpul zilei.
Exercițiile fizice, dar și dansul ori mersul pe jos, vă vor ajută, dar numai dacă nu sunt făcute la o oră târzie, altfel vă vor agita.
Anasonul, valeriana, roinița și macul, preparate sub formă de infuzie sau macerate la rece, sunt utile. Beți una-două căni în timpul serii. De asemenea, puteți face băi în care ați pus sare (2 kg la o cadă cu apă), plante (hamei, lavandă, flori de tei, melisă), uleiuri aromate ori un săculeț cu lavandă și roiniță.
Înainte de a va urca în pat beți un pahar cu lapte călduț în care ați pus o linguriță cu miere, un sfert de linguriță cu pubere de nucșoară, scorțișoară și semințe de mac, care au efecte calmante, sedative.
Ginsengul și Ginko biloba (luate până la ora 15.00), dar și busuiocul sunt de mare ajutor pentru redarea stării de spirit pozitive.
Masajul tâmplelor cu ulei de lavandă, acupunctură și reflexoterapia ajută și ele în caz de insomnii.
Datorită conținutului mare de melatonină, hormonul care reglează ceasul biologic al organismului, sucul de cireșe neîndulcit vă va scăpa de insomnie. Se recomandă două căni pe zi, dimineață și seara.
Psihoterapia e de mare ajutor
Este important să aveți parte de liniște deplină în dormitor, de o saltea de calitate, mai tare, și de o atmosfera plăcută și relaxantă. Pentru aceasta puteți folosi lămpi de aromaterapie sau bețișoare parfumate (esența de santal este cea mai indicată). De asemenea, este utilă o pernuță umplută cu flori de salcâm în amestec cu flori de tei pe care veți dormi.
Dacă treceți printr-o tulburare de acest gen trebuie să vă schimbați modul de viață, să fiți mai ordonați, să evitați excesele și influența stresului și să vă petreceți timpul liber într-un mod plăcut.
Învățați să vă gestionați corespunzător problemele, să le eliminați din gânduri seara, iar dacă nu reușiți să scăpați de insomnie cereți cât mai repede ajutorul unui psiholog. Psihoterapia e eficientă în tratarea insomniilor de orice grad. În urma diagnosticului, acestea dispar odată cu tratarea tulburării. Pe lângă soluționarea problemelor în cadrul ședințelor de psihoterapie pacientul va simți beneficiul unui sprijin de specialitate, ascultare activă, suport afectiv, înțelegere și remedierea unor frământări sufletești.