insomnia

Insomnia ne afectează calitatea vieții

Dona23/07/2020

Insomnia este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn, care afectează în principal persoanele în vârstă, dar și tinerii stresați.

Când o persoană are această afecțiune, îi este greu să doarmă sau să stea adormită pe perioade suficient de lungi cât organismul să i se refacă peste noapte și a doua zi să se simtă odihnită.  Adoarme greu sau deloc. Se trezește de mai multe ori pe parcursul nopții. Se trezește prea devreme și nu reușește să adoarmă la loc. Se simte obosită după trezirea de dimineață. Nu poate adormi ziua chiar dacă este obosită. Este foarte obosită și nervoasă pe timpul zilei. Manifestă probleme de concentrare și memorare din cauza oboselii, îi este afectată calitatea vieții.

Este o afecțiune care, dacă nu este doar ocazională, poate afecta o persoană timp de săptămâni, luni sau ani și care are consecințe grave asupra stării de și sistemului imunitar.

Insomnia poate fi ocazională

De obicei, fecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat cu astfel de probleme de somn. Fie că suntem prea stresați, fie prea solicitați, fie că ne dăm peste cap stilul de viață într-o anumită perioadă și nu respectăm regulile de igiena somnului. În acest caz, cu puțin efort din partea noastră, făcând schimbări și urmând recomandările specialiștilor, putem reveni la normal.

Avem la dispoziție diferite suplimente alimentare care se eliberează fără prescripție medicală. Farmacistul ne poate ajuta să alegem ce ni se potrivește. Unele au extracte din plante, sau sunt combinații de diferite extracte și melatonină, altele sunt homeopate.

Unele ne ajută să adormim mai ușor și să nu ne mai trezim des peste noapte, altele ne ajută să combatem stresul care e unul dintre cauzele principale ale insomniei și altor tulburări de somn.

Când ne confruntăm ocazional cu astfel de probleme, e bine să știm că avem soluții și depinde de noi să facem anumite schimbări pentru a ne fi mai bine.

Cauzele insomniei și schimbări necesare

Când vorbim de tulburări de somn, igiena somnului este foarte importantă, fiind una dintre principalele cauze ale apariției acestor afecțiuni.

Dar mai trebuie să avem grijă și la alte potențiale cauze și anume:

  • Stresul și anxietatea
  • Stilul de viață – orar de somn-veghe neregulat, călătorii dese care implică schimbarea fusului orar și apariția oboselii (jet lag), lucratul noaptea sau în schimburi, nopți pierdute, consum ridicat de alcool sau cofeină (mai ales înainte de culcare), exerciții fizice, evenimente excitante sau urmărirea unor programe/ filme care ne solicită emoțional înainte de culcare
  • Un mediu neadecvat de somn – condiții mai puțin confortabile, cu lumină, zgomote sau temperatura ambiantă nepotrivite pentru organism
  • Anumite afecțiuni (depresie, schizofrenie, probleme cardiovasculare, alte tulburări de somn) sau simptomele unor afecțiuni (dureri prelungite, sâcâitoare).
  • Anumite tratamente care au ca efect advers insomnia/ apariția problemelor de somn (antidepresive, antiepileptice/ anticonvulsivante, steroizi).

Dacă este vorba de afecțiuni, simptomele acestora sau tratamente, atunci cel mai bine ca pacientul să se adreseze unui medic.

Dacă este vorba de consecințele stilului de viață, atunci aceste schimbări țin de fiecare pacient și acesta să trebuie să aibă grijă să corecteze toate aspectele de mai sus. Trebuie să doarmă un număr minim de ore pe noapte adecvat vârstei. Verifică aici de câte ore de somn ai nevoie în fiecare zi!

În plus trebuie să țină cont de niște recomandări alimentare: consum redus sau zero de cafeină, alcool, zahăr și energizante spre finalul zilei, cină frugală/ ușoară, consum de lapte cald cu miere sau ceai cu efecte liniștitoare seara, evitarea consumului de apă sau lichide multe înainte de culcare ca să evite trezirile nocturne. Evitarea alimentelor bogate în tiramină (brânzeturi, ficat, pește afumat, bere, vin roșu, varză murată).

Insomnia trebuie tratată corect

Însă mulți dintre cei care se confruntă cu insomnie o fac pe perioade lungi de timp, care le obosesc organismul, conduc la scăderea imunității și le cauzează probleme de atenție, memorie și concentrare, chiar și de relaționare cu cei din jur.

Evident acești pacienți, cei care trec prin perioade de stres și anxietate și cei care au alte cauze medicale sau iau tratamente care cauzează insomnie trebuie să se adresez unui medic.

 

 


Aboneaza-te la Newsletter