
Îngrijirea pielii la diabetici
Dona04/11/2022Cum trebuie îngrijită pielea ca diabetic?
Diabetul va face mai susceptibil la apariţia unor probleme de piele, una din trei persoane diagnosticate cu diabet suferă la un moment dat de o problemă de piele cauzată sau agravata de diabet.
Principala cauză cu care se confruntă diabeticii este pielea uscată, ce poate duce la rănirea cu uşurinţă a epidermei și apariţia infecţiilor ceea ce face recuperarea mai dificilă.
Probleme frecvente ale pielii la diabetici
Infecția cu stafilococ – este cea mai întâlnită și totodată cea mai periculoasă problemă de tip dermatologic pe care ar putea întâmpina-o o persoană cu diabet, din cauza răspândirii rapide a infecţiei. Acest tip de infecţie de obicei este tratat cu ajutorul antibioticelor.
Alte infecții bacteriene ce pot apărea la persoanele cu diabet zaharat:
• Iritaţii ale pielii;
• Infecții profunde subcutanate;
• Infecţii ale foliculilor de păr;
• Inflamaţia glandelor la nivelul pleoapelor;
• Infecţii la unghiile de la picioare.
La persoanele cu diabet zaharat, există și riscul apariţiei a infecţiilor fungice, cauzate în principal de Candida albicans. Această infecţie fungică provoacă erupţii cutanate, însoţite de mâncărime în zonele umede și poate fi regăsita în următoarele zone ale corpului:
• Între degete;
• Sub sâni;
• În zona inghinală;
• În colţurile gurii;
• Sub prepuţ în cazul bărbaţilor necircumcisi;
• Vagin;
• Sub axile.
Infecţia cu Candida albicans, lăsată netratată poate fi periculoasă pentru că permite pătrunderea cu uşurinţă a bacteriilor în piele şi duce la complicaţii dermatologice.
Alte infecţii fungice, pot fi:
• Micoza piciorului;
• Tricofiţia;
• Dermatofiţia inghinală;
De asemenea diabetul poate cauza mâncărimi localizate pe suprafaţa pielii, ce poți fi provocate de o piele uscată, circulaţie proastă sau o infecţie fungică. Limitarea riscurilor de apariţie a acestora sunt: evitarea băilor fierbinţi, folosirea unui săpun cu PHI neutru, folosirea cremelor hidratante de corp și uscarea completă a corpului după baie.
Influenţa diabetului în apariţia problemelor de piele
Deshidratarea la diabetici poate avea loc din cauza nivelului crescut de zahăr din sânge, fapt ce favorizează uscarea şi crăparea pielii, ducând la apariţia unor complicaţii dermatologice. Totodată, glicemia ridicată duce la îngustarea şi blocarea vaselor de sânge situate în apropierea pielii, iar din această cauză piele nu mai poate funcţiona în parametri optimi.
Boli ale pielii la diabetici
Dermopatia diabetică – din cauza afectării nervilor periferici, pe piele pot apărea pete maro deschis cu aspect solzos. Petele pot fi circulare sau ovale și pot apărea cel mai adesea pe partea din faţă a picioarelor. Aceste pete nu provoacă durere sau mâncărimi, fiind considerată inofensivă.
Necrobioza lipoidică – cunoscută și sub numele de diabeticorum şi provoacă pete similare celor din dematopatia diabetica, ele fiind de dimensiuni mai mari, mai rare şi mai strălucitoare. Aceste pete pot creşte în timp și pot fi roşu-maronii până la galbene. Necrobioza lipoidică se regăseşte la un număr foarte mic de diabetici, în jur de 0.3%, unde femeile au o probabilitate mai mare de a o dezvolta.
Reacţii alergice – ele pot apărea ca răspuns la administrarea unor medicamente, cum ar fi pastilele pentru diabet sau insulina. În cazul prezentării unor reacţii alergice în locul injectării cu insulină, contactează-ţi medicul diabetolog pentru a schimba medicaţia dacă este cazul.
Acanthosis Nigricans – este o condiţie ce afectează persoanele cu rezistenţa la insulina, în urma căreia pe piele apar pete maronii sau negricioase. Zonele afectate pot fi: zona ombilicului, sub axile, în zona inghinală, pe părţile laterale ale gâtului. În anumite situații se pot forma pe mâini, coate şi genunchi, iar în cazuri rare pot afecta o arie mai mare a corpului.
Boala buloasa a diabetului – este o condiţie rară, ce se manifesta prin leziuni ce apar pe spatele degetelor mâinilor, pe degetele de la picioare, antebraţe şi picioare. Ele apar în special la persoanele cu neuropatie diabetică. Singura formă de tratament este de a ţine sub control nivelul glicemiei, vindecându-se de la sine în 2-6 săptămâni.
Xantomatoza eruptivă – este cauzată tot de lipsa controlului glicemic al diabeticului, fiind caracterizată prin prezenţa unor tumori mici galbene de dimensiunea unui bob de mazăre în piele. Ele dispar odată cu reglarea nivelului de zahăr în sânge.
Scleroza digitală – apare la o treime din persoanele cu diabet zaharat de tip 1, manifestându-se ca o îngroşare cutanată, cu aspect ca de ceară, pe dosul mâinilor. Ca şi alte afecţiuni enumerate mai sus, tratamentul consta în menţinerea unui nivel optim al zaharului în sânge.
Modalităţi de prevenţie a problemelor cutanate la diabetici
• Menţinerea unui nivel glicemii optim;
• Îngrijirea pielii uscate
• Menţinerea pielii curate şi uscate;
• Îngrijirea imediată a rănilor;
Tratarea problemelor de piele la diabetici
În cazul bășicilor, erupțiilor şi a tăieturilor superficiale se recomandă:
1. Spălarea zonei afectată cu apă caldă și săpun;
2. Aplicarea unui unguent antibacterian;
3. Acoperirea cu un pansament steril sau leucoplast.
În cazul unor mici arsuri:
1. Răcoriți pielea cu apă rece;
2. Nu rupeți veziculele care se formează;
3. Spălați zona cu apă caldă și săpun;
4. Uscați;
5. Acoperiți zona cu un tifon steril.
Pentru a hidrata corespunzător pielea vă recomandăm Bioderma Atoderm, un produs dermatocosmetic care datorită agenților săi hidratanți și de restructurare, consolidează bariera cutanată și, prin urmare împiedica pătrunderea substanțelor iritante.
Calmiderm o cremă pe bază de gălbenele, muşeţel, levănțică, urzică și mentă, care calmează mâncărimile, hidratează și reface pielea, ameliorează iritațiile.
Iar pentru tratarea rănilor vă recomandăm Hyalo 4 control, o cremă pe bază de acid hialuronic ce controlează riscul de infecţie al rănilor acute sau cronice, are acțiune antimicrobiană extinsă, scurtează timpul de vindecare.
Surse:
1. https://diabetes.org/diabetes/skin-complications
2. https://ro.med-mash.ru/az-health/complications-of-diabetes-diabetic-dermopathy-1459
3. https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes-skin-care
4. https://www.webmd.com/diabetes/features/diabetes-skincare-routine
5. https://jsstd.org/cutaneous-manifestations-în-patients-with-type-2-diabetes-mellitus-and-normal-controls/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312172/