
Îngrijirea pielii copilului are beneficii funcționale și emoționale
Dona30/12/2020Imediat după venirea pe lume a bebelușului ne este recomandat să stabilim și să respectăm un ritual de îngrijire, care este mai complex decât în cazul nostru, al adulților. A crescut și trăit timp de peste 37 de săptămâni în uterul mamei, în lichidul amniotic, așadar copilul are nevoie să fie ajutat să se adapteze treptat la mediul extrauterin.
Ritualul de seară are beneficii funcționale
De ce? Sistemul imunitar al bebelușului nu este încă dezvoltat, deci trebuie respectate cu strictețe anumite reguli de igienă. În primele luni este vorba de igiena corpului, igiena casei, alăptarea sau hrănirea cu lapte praf, spălatul și călcatul hainelor copilului și lenjeriei de pat, expunerea controlată la mediul și persoanele din afara familiei. Apoi, odată cu diversificarea și intrarea în colectivitate, intervin și alte reguli, mai complexe.
Puțini dintre noi vorbesc explicit despre beneficiile emoționale ale ritualului de îngrijire. Prima noastră tendință este să ne gândim doar la beneficiile funcționale. De exemplu, suntem conștienți că prin îngrijirea zilnică putem preveni eritemul fesier. Sau că doarme mai bine după baie.
Cei mai mulți dintre noi știu că trebuie folosite produse special create și testate pentru pielea bebelușului și copilului deoarece au alt nivel de sensibilitate, alte nevoie, alte riscuri. De aceea alegem cu multă grijă produsele pe care le folosim.
Dar are și beneficii emoționale
Însă, chiar dacă nu le nominalizăm explicit, cu toții resimțim beneficiile emoționale ale băii de seară urmată de masaj și povestea de noapte bună. Timpul petrecut cu copilul în cadrul ritualului de seară ne oferă momente memorabile, precum primul zâmbet sau prima reacție de încântare când descoperă anumite jucării. Ne drăgălim, cântăm, râdem, facem tot felul de giumbușlucuri care ne relaxează și pe noi și pe copil.
Vedem cum legătura emoțională cu copilul devine mai puternică, acesta simțindu-se în siguranță și iubit, un element deosebit de important în dezvoltarea lui. Ne bucurăm să vedem cum descoperă noi emoții, noi forme de exprimare.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, ritualul se schimbă și el și ajunge să devină unul dintre cele mai importante momente de reconectare dintre noi și copil. Dar și dintre noi și obiectivele noastre căci ne ajută să ne reamintim prioritățile și lucrurile care contează cu adevărat.
Așadar, să ne bucurăm din plin de aceste momente deoarece copiii cresc ca Făt-Frumos din poveste și timpul trece poate prea repede!