Îngrijirea pielii bebelușului – ponturi din partea pediatrului

Dona03/01/2022

Te-ai întors acasă cu bebelușul tău și trebuie să vă obișnuiți unul cu celălalt. Bineînțeles, hrănirea și asigurarea unui mediu cald sunt principalele priorități, dar îngrijirea pielii este la fel de importantă.

Pielea nou-născuților este delicată, la fel cum este și sistemul imunitar al copilului. Produsele chimice, parfumurile, coloranții din fibrele textile, detergenții, dar și produsele cosmetice pentru copii pot provoca iritarea pielii nou-născutului, apariția uscăciunii și erupțiilor cutanate. Cu toate acestea, nu e nevoie de măsuri de precauție prea complicate pentru a-ți proteja copilul de aceste probleme ale pielii.
Există și o parte pozitivă a sensibilității exagerate a pielii bebelușului: faptul că atingerea ta are un efect calmant și este esențială pentru dezvoltarea copilului tău.

Tranziția din burtică la mediul extrauterin.

Copilul tău se naște cu pielea ridată, acoperită într-o măsură mai mică sau mai mare de un înveliș protector numit vernix caseosa care dispare treptat pe parcursul primei săptămâni. Acesta este format preponderent din acizi grași și are rolul de a proteja pielea delicată a bebelușului, atât în viața intrauterină, cât și în primele zile de viață. De aceea, nu este indicat să fie îndepărtat prea repede, prin spălare viguroasă.

În privința îngrijirii pielii nou-născutului și sugarului, se aplică zicala “mai puțin este mai mult”. Baia se practică doar după căderea bontului ombilical. Rezistă tentației de a îmbăia copilul frecvent! Băile prea frecvente (mai des de trei-patru ori pe săptămână în cursul primului an de viață) elimină uleiurile naturale care protejează pielea bebelușului, ceea ce o lasă vulnerabilă la acțiunea variaților alergeni potențiali și poate declanșa reacții, de tipul eczemelor, cu manifestări mai mult sau mai puțin severe. Părul poate fi spălat de doar două ori pe săptămână. Durata băii nu trebuie să depășească 5 minute. Nu uita de precauțiile de bază: verifică temperatura apei cu cotul, nu umple cădiță mai mult de 10-12 cm și mai ales, adu-ți în camera în care îi faci baie toate cele necesare încă de la început, pentru a nu fi nevoită să pleci odată ce bebelușul e în cădiță!

Este importantă limitarea folosirii produselor cosmetice pe parcursul primelor luni de viață. Baia se poate efectua cu un burete de baie și eventual, o cantitate mică de loțiune de curățare pentru bebeluși, cu pH neutru, de tip ”din cap până-n picioare”. Trebuie evitate săpunurile solide sau spuma de baie și se insistă cu predilecție la nivelul pliurilor (inghinal, axilar, cervical).

Să nu uităm de celelalte zone!

Curăţarea cicatricii ombilicale se face zilnic cu alcool medicinal şi eventual lapte de la sân, până la închiderea totală. După aceea se va avea în vedere menținerea uscată a zonei buricului. Toaleta oculară se face zilnic prin ștergerea fiecărui ochi dinspre unghiul extern spre cel intern, separat cu câte o compresă sterilă. Urechiușele se curăță după baie, cu colțul prosopului, fără a se pătrunde în conductul auditiv. Tăierea unghiilor se face cu forfecuța sugarului, la mâini rotunjit, la picioare drept.

Igiena genitală

Schimbarea frecventă a scutecelor este esențială pentru preîntâmpinarea apariției iritației de scutec. Scutecul trebuie verificat des și îndepărtat ori de câte ori este ud sau murdar. Ai grijă să cureți cu atenție zona inghinală (la băieței se curăță și scrotul, iar la fetițe se face igiena dinspre anterior spre posterior, evitând fața internă a labiilor pentru a nu perturba echilibrul microbian de la acest nivel!). Numai după aceea poți să pui un scutec curat.

Eritemul de scutec apare după contactul îndelungat al tegumentelor cu umezeala, pielea macerată şi umedă fiind mai permeabilă şi susceptibilă la traumatisme. Are loc atunci când bebelușul nu este schimbat imediat sau când nu este uscat corespunzător după baie. Copiii care urmează tratamente cu antibiotice sunt în mod particular expuși riscului de eritem de scutec, deoarece medicamentele stimulează creșterea fungilor. Dacă din diverse motive apare iritația de scutec, este necesar să lași zona afectată cât mai mult timp descoperită, pentru a favoriza uscarea leziunilor. Se pot utiliza în perioadele acute vaselină, loțiuni hidratante sau creme care conțin oxid de zinc. Evită să utilizezi pudre de talc pe pielea afectată! De asemenea este indicat să folosești șervețelele umede pentru bebeluși doar în momentele în care nu poți folosi apa și săpunul pentru curățare.

Cele mai multe iritații de scutec cedează după câteva zile dacă respecți aceste sfaturi. Dacă eritemul persistă, este indicat să consulți medicul pediatru pentru recomandări mai detaliate. Atenție la posibilele alergii la parfumuri sau coloranți din produsele cosmetice care se pot manifesta ca și iritații de scutec! Dacă știi că în familie există cazuri de persoane alergice și este posibil ca bebelușul să moștenească terenul atopic, trebuie să ai mare grijă la cosmeticele și detergenții utilizați!

Spălarea hăinuțelor

Hăinuțele pot fi atât o expresie a modei, cât și o preocupare suplimentară. Ai grijă să fie confecționate din materiale moi (din nou, pentru a nu produce iritații) și să le speli înainte de a le îmbrăca, chiar dacă abia le-ai cumpărat! Folosește detergenți de rufe speciali pentru bebeluși, fără parfumuri, atât pentru haine, cât și pentru pelinci, pături sau lenjerie de pat. Nu uita să speli lucrurile copilului separat de cele ale familiei.

Masaj și relaxare

Masajul este un mod minunat de a petrece timp cu copilul tău, de a comunica cu el și de a-i transmite dragoste. Masajul are numeroase beneficii, contribuind la îmbunatățirea respirației, fortifierea sistemului imunitar, detoxifierea organismului, stimularea digestiei, preîntâmpinarea constipației şi înlăturarea colicilor, tonifiere musculară şi elasticitate tegumentară, liniștirea şi adormirea copilului.

Nu există tehnici speciale de masaj al bebelușului. Toarnă în palmă câteva picături de ulei de masaj sau de loțiune hidratantă, încălzește-le și începe să faci mișcări ușoare, circulare pe tot corpul, începând de la piept, abdomen și mergând spre mânuțe și piciorușe. În tot acest timp, menține contactul vizual, cântă-i sau vorbește-i încet.

Dacă bebelușul dă semne de agitație, e posibil să nu fie pregătit pentru masaj, sau poate acesta este prea viguros. Folosește o atingere blândă și nu uita: timpul petrecut împreună e cel care contează!

Protecția solară

Ești mândră de bebelușul tău și vrei să-l scoți în public să te lauzi. Foarte bine, dar nu uita de câteva reguli minime de protecție împotriva razelor ultraviolete: nu uita de pălăriuță și de hainele cu țesătură strânsă. Ochelarii de soare pot părea un moft la un bebeluș, dar sunt extrem de utili. De asemenea, o cremă de protecție solară cu factor de protecție de minim 20 este necesară, chiar dacă ți se pare că vremea nu e foarte însorită. Crema se aplică în principal pe zonele expuse – față (mai ales în jurul ochilor), mâini – și se repetă aplicarea la fiecare 2 ore sau dacă bebelușul transpiră. Batoanele de protecție solară cu dioxid de titaniu sau oxid de zinc sunt comod de folosit și încap în orice geantă.

Nu uita: nou-născutul va fi scos afară după aproximativ 10 zile de viaţă în anotimpul cald şi după 3 săptămâni în anotimpul rece, în funcţie de condiţiile meteorologice, iniţial câte 15 minute pe zi, crescând progresiv perioada până la 1 oră dimineaţa şi 1 oră seara. În cursul verii, evită intervalul orar 10-16, când soarele puternic este extrem de dăunător.

Ce produse cosmetice folosim?

Suntem asaltați în permanență de reclame atrăgătoare la o sumedenie de produse cosmetice, care pretind că sunt naturale, ecologice, organice, care conțin extracte purificate din plante exotice, cu proprietăți benefice incontestabile. Ce alegem pentru copilul nostru?

Un produs „natural” conține extracte vegetale, însă nu contează zona unde au fost cultivate sau modul în care au fost crescute.

Produsele „ecologice” sunt superioare, având în componență 50% ingrediente crescute fără substanțe chimice în zone nepoluate.

Produsele organice (”bio”) sunt în fruntea clasamentului, conținând în proporție de minim 95% ingrediente din plante crescute fără substanțe chimice în zone nepoluate. Folosirea etichetei BIO este mod normal restricționată prin legislație și necesită certificare din partea unei organizații aprobate de Uniunea Europeană, deci nu orice produs poate folosi acest apelativ.

Există o preocupare continuă în momentul actual pentru întoarcerea la Mama-Natură, ca de exemplu dieta paleolitică, sau medicamentele din plante. Utilizarea extractelor din plante în industria cosmetică a dus la dezvoltarea dermatofitoterapiei și fitocosmetologiei, cu aplicabilitate și în cazul sugarilor și copiilor.

Vrei să-ți protejezi copilul cât mai mult timp, mai ales în lumea intens industrializată în care trăim. Pielea reprezintă cea mai importantă barieră în calea substanțelor toxice și a moleculelor perturbatoare care

ne asaltează zilnic. Pielea bebelușului este de cinci ori mai subțire decât cea a adultului, iar funcția sa de protecție este în curs de dezvoltare. Este esențială menținerea integrității acestei bariere, cu ajutorul vitaminelor antioxidante de tip E și C, care protejează pielea împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Extractele din plante protejează pielea în mod natural. Acestea pot avea acțiune emolientă (măsline, migdale, jojoba), hidratantă (grâu, aloe, nalbă, mușețel), antibacteriană, anticandidozică (gălbenele) și antiseptică (levănțică, cimbru, rozmarin).

Produsele cosmetice pentru copii pot conține uleiuri esențiale de proveniență organică, importante atât pentru proprietățile antioxidante, cât și pentru refacerea echilibrului lipidic al pielii. Multe produse conțin derivați ieftini de uleiuri minerale care formează o peliculă ocluzivă peste pielea sensibilă a bebelușului și interferă cu funcționarea sa normală, inclusiv cu abilitatea de control al temperaturii.

Până la urmă alegerea este destul de simplă – produsele cosmetice pentru bebeluși trebuie să întrunească trei criterii: să aibă pH neutru, să fie hipoalergenice și să nu conțină compuși chimici toxici. Atenție însă: neutralitatea pH-ului poate fi obținută cu ajutorul etanolaminelor (MEA, DEA, TEA), care trebuie evitate. Chiar și termenul ”hipoalergenic” poate fi înșelător: acesta precizează că probabilitatea ca produsul în cauză să producă o reacție alergică este mai mică comparativ cu altele, nu că această probabilitate este exclusă.

Citește eticheta produsului – aceasta trebuie să fie tradusă în limba română! Ferește-te în general de produsele care conțin mai mult de 10 ingrediente, mai ales dacă au denumiri atât de elaborate, că nici măcar nu reușești să le pronunți! Particulele colorante și parfumurile pot fi dăunătoare pentru piele și sistemul respirator.

Ingrediente non-grata

Chiar și produsele din componente organice pot conține ingrediente care să-l afecteze pe cel mic. Gândește-te dacă există în familie alergii la anumite plante (mentă, mușețel, ș.a.) și încearcă să nu cumperi produse cu aceste ingrediente.

Cumpără în primul rând produse fără parabeni și ftalați. Alte ingrediente de evitat: polietilen-glicol (PEG), lauryl-sulfat de sodiu (SLS), mono-, di- sau tri-etanolaminele (MEA, DEA, TEA), organisme modificate genetic (OMG).

În concluzie, dacă vrei să continui să-ți protejezi copilul o perioadă de timp cât mai îndelungată, produsele cosmetice utilizate trebuie să reprezinte o preocupare de bază, pe lângă calitatea alimentelor și puritatea aerului respirat. Din multitudinea produselor existente pe piață, trebuie selectate acelea care oferă o garanție a cercetării extensive, a provenienței ingredientelor și a modului de fabricație. Atât în cazul îngrijirii bebelușului, cât și în alte domenii alte vieții cotidiene, proverbul englezesc ”sunt prea sărac să-mi cumpăr lucruri ieftine” este la fel de valabil.

Ce tip de produs cosmetic poți folosi pentru îngrijirea bebelușului?

Îți recomandăm să folosești acele produse care respectă pielea bebelușului tău. O soluție ar fi folosirea produselor certificate BDIH și Dermatest.

Ce reprezintă certificatul BDIH?

Prin standardul BDIH se precizează ce ingrediente se pot și nu se pot folosi, ce sisteme de conservare sunt admise și se asigură că produsele nu sunt testate pe animale.  Acest logo garantează faptul că alegerea materiilor prime și metodele de producție se supun standardelor impuse de BDIH (Departamentul German de Stat pentru Comert și Industrie) pentru cosmetice naturale controlate.

Ce reprezinta certificatul Dermatest?

Certificatul este oferit de Institutul de cercetare dermatologic din Germania. Pentru produsele cosmetice, în mod deosebit în cazul celor ce trebuie folosite pentru o perioadă mai lungă de timp, o testare dermatologica este necesară pentru siguranța utilizării și satisfacția consumatorului.

Cele doua certificări sunt valabile în cazul tuturor produselor cosmetice Topfer. Poți alege de la pudra de tarate, gelul de duș, uleiul de masaj sau crema de față, până la crema pentru iritațiile scutecului.

Pentru perioada în care bebelușul este foarte mic iar pielea lui este sensibilă la factorii externi, poți să îi faci băiță cu pudra de tărâțe Topfer.  Aceasta conține extract de tărâțe de grâu organic și ingrediente naturale ca zerul și uleiuri esențiale organice, curăță delicat, protejează și calmează pielea delicată a bebelușului, menține pH-ul natural protector al pielii bebelușului și  protejează tenul pur al copilului. Nu usucă pielea și nu ustură.

Un alt produs pe care îl poți folosi este gelul de duș pentru păr si corp Topfer, care este o formulă rehidratata pentru igiena zilnică cu extracte organice de tărâțe de grâu și gălbenele,  nu conține săpun și nu conține PEG. Îl poți utiliza cu încredere pentru ca are în compoziție extract din flori de gălbenele, care reprezintă o bogată sursă de flavonoide, carotenoizi, vitamina C și substanțe proteice. Efectul asupra pielii bebelușului este antibacterian și cicatrizant prin vitaminei C, efectul fiind de asemenea tonic și antieritematos. Pentru igiena părului și scalpului poți apela și la un șampon care să mențină pH-ul natural al pielii.

Imediat ce ai șters cu grijă pielea bebelușului, îi poți face masaj cu uleiul de la Topfer, care conține peste 98% extracte organice din gălbenele, ulei de măsline, ulei de jojoba, ulei de migdale și unt de Shea. Folosind uleiul Topfer, vor fi evitate riscul apariției unor reacții alergice, absorbția de substanțe toxice și se păstrează tonicitatea și sănătatea pielii. O altă variantă este reprezentată de crema pentru corp, cu aceleași proprietăți benefice.

În cazul în care ai remarcat o iritație în zona scutecului, crema cu oxid de zinc Topfer aderă bine la pielea bebelușilor și împiedică menținerea umidității. Prin oxidul de zinc are rol cicatrizant, antiinflamator, antibacterial și antifungic.


Aboneaza-te la Newsletter