
Infecțiile respiratorii acute în timpul sarcinii
Dona04/03/2020Deoarece sarcina implică o mulțime de modificări, organismul femeii gravide reacționează diferit și este mai susceptibil la complicații cauzate de infecții respiratorii banale. Febra constituie un risc pentru gravidă și făt, indiferent de trimestru. Infecțiile respiratorii se pot complica și cauza diaree, deshidratare, stare de vomă, inflamații la nivelul musculaturii și articulațiilor și chiar meningită.
De aceea, medicii recomandă vaccinarea antigripală, o alimentație echilibrată, respectarea regulilor de igienă și evitarea contactului cu persoane bolnave.
Femeile însărcinate și lăuzele sunt considerate un grup cu risc ridicat de complicații severe pentru anumite tipuri de infecții (influenza). Statisticile arată că au cel mai ridicat risc de infecție pulmonară virală primară sau de infecție bacteriană secundară (în special în trimestrele 2 și 3). Severitatea complicațiilor crește la femeile care au deja astm, fumează, au diabet, sunt obeze și/ sau au probleme de imunitate.
Conform datelor din perioada epidemiei cu H1N1 în 2009, gravidele infectate au avut un risc de 3 ori mai mare de a naște prematur, de morbiditate severă și de deces comparativ cu alte categorii de pacienți; iar copiii lor au avut un risc de 5 ori mai mare de deces la naștere sau în prima săptămână de viață.
Tratamentul și monitorizarea femeii însărcinate cu infecție respiratorie sunt esențiale
În cazul unei paciente fără complicații, aceasta poate fi tratată la domiciliu după ce a fost evaluată medical și i s-a indicat un tratament adecvat. Pentru dureri și febră, cel mai indicat este paracetamolul, controlul febrei fiind cel mai important. Se poare recupera într-o perioadă scurtă de 4-5 zile, având nevoie și de odihnă, hidratare și o alimentație echilibrată.
În anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea unor antivirale pentru scurtarea perioadei bolii, ușurarea simptomelor și reducerea riscurilor unor eventuale complicații.
În cazul pacientelor cu complicații, acestea trebuie tratate și monitorizate în spital, cât mai curând posibil. Tratamentul și durata lui va depinde în funcție de simptomatologie, complicații și starea pacientei. Afecțiunile pulmonare afectează nu numai gravida, ci și evoluția fătului, crescând semnificativ morbiditatea și mortalitatea materno-fetală. Dacă mama are probleme de respirație, atunci și fătul va suferi din cauza aportului mai scăzut de oxigen.