Infecțiile în sarcină, un factor de risc pentru mamă și copil

Dona07/11/2019

Nu degeaba se spune că sănătatea copilului începe cu perioada de dinainte de concepție și continuă cu cea intrauterină. Tot ce afectează mama pe parcursul sarcinii, poate afecta și fătul, și apoi copilul.

Sarcina, prin modificările produse în organism, expune mama la anumite tipuri de infecții. Unele dintre acestea pot cauza pierderea sarcinii sau naștere prematură, defecte de dezvoltare, chiar deces. Tratamentul este mai dificil deoarece femeia gravidă nu poate lua orice medicament, iar medicul trebuie să cântărească bine orice recomandare din perspectiva raportului riscuri versus beneficii.

Nașterea poate prezenta riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil

De aceea monitorizarea sarcinii și tratarea cu seriozitate a oricărei probleme de sănătate apărute, scade riscul complicațiilor la naștere și după naștere.

Există mai multe tipuri de infecții care pot afecta mama și fătul/ copilul:

  • Infecții comune, mai puțin grave
  • Infecții cu transmitere sexuală
  • Boli contagioase (fără transmitere sexuală)
Infecțiile comune în timpul sarcinii

În sarcină, infecțiile comune cu cea mai mare frecvență care sunt diagnosticate sunt respiratorii, urinare și dermatologice. Acestea sunt destul de comune și nu riscă să aibă consecințe grave asupra sănătății mamei și fătului dacă sunt diagnosticate corect, monitorizate și tratate corespunzător. În absența unui tratament corect se pot complica, agrava și afectează sarcina.

De exemplu, infecțiile vaginale bacteriene și infecțiile urinare pot și ele cauza ruperea prematură a membranelor și naștere prematură. Infecțiile respiratorii pot cauza, pe lângă disconfort și febră, creșterea temperaturii corpului mamei peste valorile normale putând afecta sarcina.

Organismul mamei este mai sensibil în timpul sarcinii, sistemul ei imunitar fiind mai puțin rezistent decât de obicei din cauza schimbărilor și a stresului specific acestei perioade.

Infecții cu transmitere sexuală de monitorizat înainte și în timpul sarcinii

Există anumite tipuri de infecții care sunt, însă, grave, precum cele cu transmitere sexuală. Majoritatea sunt monitorizate prin analizele de sânge recomandate încă din primul trimestru de sarcină.

Clamidioza poate cauza nașterea prematură, ruptura prematură a membranelor și conjunctivita la nou-născut.

Gonoreea poate cauza conjunctivita la nou-născut, fiind transmisă în timpul nașterii.

Sifilisul se transmite de la mamă la făt prin placentă și cauzează defecte de naștere și complicații la nou-născut.

Infecția cu HIV se transmite la 1 din 3 sau chiar 4 sarcini dacă nu este tratată.

Nou-născutul poate lua herpes genital când trece prin vagin, în timpul nașterii, această infecții fiind una foarte gravă deoarece pune în pericol viața nou-născutului prin complicațiile sale.

Una dintre cele mai recent descoperite infecții este ce cauzate de virusul Zika; aceasta se transmite la mamă în principal prin mușcătura unui țânțar, dar și pe cale sexuală, transfuzii de sânge. Poate cauza la copil microcefalie și anomalii oftalmologice.

Boli contagioase (fără transmitere sexuală) care pot afecta evoluția sarcinii și sănătatea mamei și a fătului

Din această categorie fac parte și boli pentru care, în mod normal ne vaccinăm, precum rubeola, varicela, infecțiile cu virusuri hepatitice. Alte infecții pot fi cea cu citomegalovirus, listeria sau toxoplasma gondi. De aceea medicii ginecologi recomandă un screening atent la începutul sarcinii și apoi periodic pentru anumite tipuri de infecții, care ne poate părea costisitor.

Însă un diagnostic precoce înseamnă începerea tratamentului mai devreme și creșterea șanselor pentru o evoluție mai bună a sarcinii și nașterii. În anumite cazuri, medicul poate recomanda vaccinarea pentru a asigura mamei și fătului imunitatea față de o anumită infecție.

Aceste tipuri de infecții pot cauza: avort spontan, naștere prematură, insuficienta dezvoltare a copilului în perioada intrauterină, afectează negativ organelor acestuia, malformații, deces.

Dacă femeia însărcinată respectă reguli simple de igienă personală și alimentară, atunci diminuează considerabil riscul de a face vreuna din infecțiile enumerate mai sus.


Aboneaza-te la Newsletter