
Infectiile genitale, neplacute si uneori grave, sunt usor de prevenit
Dona30/10/2019Ignorarea igienei genitala, nerespectarea masurilor de protectie in cadrul activitatii sexuale neprotejate si neefectuarea controalelor ginecologice periodice pot conduce la dezvoltarea unor infectii genitale. In formele lor grave, acestea pot ameninta atat fertilitatea cat si viata.
Cele mai frecvente infectii genitale sunt: candidoza (reprezinta circa 35% dintre infectiile vaginale), trichomoniaza (reprezinta 5-10% din infectiile vaginale), vaginoza bacteriana (o frecventa de peste 50% dintre infectiile vulvovaginale), herpesul genital (cu o contagiozitate mare), infectia cu virusul Papilloma uman (cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere exclusiv sexuala), gonoreea (in 80% dintre cazuri nu prezinta simptome), chlamydia (foarte des intalnita), mycoplasma (poate duce la infertilitate) si boala inflamatorie pelvina (simptomele pot lipsi uneori, dar poate duce la infertilitate).
Conform statisticilor, cele mai afectate de infectii genitale sunt femeile tinere.
Diagnosticul in infectiile genitale se pune pe baza consultului si a analizei probelor de secretie vaginala iar, dupa caz, medicul poate apela si la urocultura.
Este bine sa se apeleze la consultatie imediat ce apar simptome neobisnuite. Astfel, orice scurgere iesita din comun si orice durere poate fi un semn de boala la acest nivel.
Din pacate, examenul ginecologic este, conform statisticilor, neglijat de o mare parte dintre femei, multe dintre ele adresandu-se medicului ginecolog abia atunci cand resimt diverse simtome suparatoare, precum scurgeri neobisnuite din vagin, mancarimi la acest nivel, senzatii de arsura, cand sesizeaza un miros deosebit, cand apar sangerari in afara menstrelor, cand au dureri in timpul actului sexual sau, de cel mai multe ori, cand banuiesc o sarcina.
Astfel, se poate ajunge la agravarea unor probleme initial banale de sanatate aparute la acest nivel, ce pot duce, in timp, la infertilitate, la transmiterea unor boli sexuale si chiar la cancer.De aceea, controlul anual este deosebit de important si poate fi considerat salvator daca se ia in calcul faptul ca peste 95% dintre toate problemele ce pot fi depistate astfel sunt tratabile.
Primul examen ginecologic ar trebui facut intre 16 si 18 ani, chiar si de catre persoanele care nu au avut niciodata contact sexual (in acest caz examinarea se rezuma la controlul extern si, eventual, la ecografie pelvina), sau dupa inceperea vietii sexuale.
Metodele de prevenire a infectiilor genitale includ: spalarea regulata a regiunii genitale folosind produse cu pH apropiat de cel al pielii si clatirea foarte bine, evitarea bailor si dusurilor fierbinti, dar si a spalaturilor vaginale (cu exceptia situatiilor in care acestea au fost prescrise de medic), purtarea lenjeriei intime de bumbac, stergerea din fata spre spate dupa folosirea toaletei pentru a impiedica transferul de organisme intestinale in vagin, protejarea cu prezervativul in timpul actului sexual, schimbarea tamponului a trei-patru ore, evitarea statului in cada mai mult de un sfert de ora.