
Ce poți face dacă ai o infecție respiratorie și ești însărcinată
Dona04/06/2020Infecțiile respiratorii sunt comune în timpul sarcinii, deoarece organismul femeii gravide trece prin multe transformări și imunitatea îi este mult mai afectată decât în mod normal. Riscul de complicații este mai ridicat, boala durează de până la 3 ori mai mult decât în mod normal, iar opțiunile de tratament mai limitate. De aceea medicii le recomandă femeilor însărcinate să își facă vaccinul antigripal.
Care sunt riscurile infecțiilor respiratorii în sarcină
Pentru femeia gravidă există riscul de complicații, precum bronșita care oate evolua în pneumonie. Mai pot apărea otitele, sepsisul sau encefalita, deși acestea sunt mai puțin frecvente. Însă organismul deja suprasolicitat de sarcină, va fi și mai slăbit după o astfel de afecțiune.
Pentru copil, acesta se poate naște prematur și cu o greutate mai mică la naștere. În anumite cazuri pot să apară decese la naștere sau în prima săptămână de viață. De aceea, trebuie să te adresezi unui medic pentru un tratament și monitorizare de la primele simptome.
Ce trebuie să faci de la primele simptome de gripă sau infecție respiratorie
Infecțiile respiratorii sunt neplăcute de obicei și când nu ești însărcinată. Cu atât mai mult în timpul sarcinii, simptomele sunt mai dificil de suportat și te vei simți mai obosită. Așadar, adresează-te medicului tău de la primele simptome, ca să eviți aceste neplăceri și efectele negative asupra sănătății tale sau a bebelușului tău.
Nu lua medicamente de niciun fel fără recomandarea medicului, multe au efect teratogen. Probabil medicul tău ți-a spus de la primele vizite pentru confirmarea sarcinii că trebuie să eviți să faci febră și dacă ai dureri sau febră, poți lua doar paracetamol, nu? Creșterea temperaturii corpului tău îl poate afecta grav pe bebeluș, de aceea febra nu trebuie ignorată în timpul unei infecții respiratorii și nici tratată oricum. Poți lua un paracetamol și poți folosi niște comprese cu apă sau să faci un duș cu apă mai puțin caldă și să bei apă, dar te adresezi imediat și unui medic sau unei unități de primiri urgență.
Nu poți folosi decât sprayuri cu apă termală sau ser fiziologic pentru nas, fără alte substanțe medicamentoase, deoarece sprayurile nazale decongestionate nu sunt recomandate la femeile însărcinate. De ce? Nu există studii privind traversarea substanțelor active către placentă și efectele asupra copilului nenăscut. Nici produsele din plante nu au un regim de siguranță. Multe plante afectează sarcina și pot crește riscul pierderii sarcinii.
Cum poți să previi infecțiile respiratorii în sarcină?
În primul rând stai cât mai departe de cei bolnavi, evită aglomerațiile în sezonul gripal sau persoanele din familie, cunoscuții sau colegii cu gripă.
Respectarea regulilor standard de igienă sunt cele mai utile în acest caz:
- Îți speli regulat mâinile cu apă caldă și săpun, timp de 20 de secunde și le ștergi cu prosopul propriu sau prosop de unică folosință
- Nu împrumuți obiectele altor persoane și cureți suprafețele cu substanțe dezinfectante
- Folosești batiste sau șervețele dacă strănuți sau tușești și apoi le arunci
- Te vaccinezi antigripal
- Folosești mască de protecție, mai ales acum când există un risc ridicat de a lua noul coronavirus (COVID-19)